Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Matić: 204. Vukovarska brigada najslavnija je u Hrvatskoj

204. brigada (1)
Foto: Branimir Bradarić/Večernji list
1/7
23.09.2012.
u 13:20

204. Vukovarska brigada možda nije najopremljenija brigada ili najbrojnija ali je sigurno najponosnija i najpoznatija u Hrvatskoj, kazao je ministar branitelja u Vladi RH Predrag Matić

Polaganjem vijenaca i molitvom podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju danas su preživjeli branitelji obilježili obljetnicu osnutka legendarne 204. Vukovarske brigade. Brigada je osnovana mjesec dana od početka žestokih sukoba u Vukovaru i okolici i po naredbi generala Karla Gorinšeka.

– 204. Vukovarska brigada možda nije najopremljenija brigada ili najbrojnija ali je sigurno najponosnija i najpoznatija u Hrvatskoj. Njeni pripadnici dali su ogroman značaj u obrani Hrvatske. To danas znaju i vrednuju svi u Hrvatskoj, rekao je ministar branitelja u Vladi RH Predrag Matić koji je i sam bio pripadnik legendarne brigade. O značaju vukovarske brigade govore i službeni podaci prema kojima je ona brojala 5493 pripadnika, na cijelom području od Iloka do Vukovara, od kojih su 923 branitelja poginula. Zajedno sa dragovoljcima i pripadnicima policije u obrani Vukovara i okolnih naselja poginulo je oko 1200 branitelja. Unatoč tim strašnim brojkama i činjenici da je opće poznat značaj koji je imala brigada i koliko je značila za obranu Hrvatske 204. Vukovarska brigada nema generala.

– To je nažalost tako iako svi znamo kolika je to nepravda prema vukovarskim braniteljima. Moje mišljenje je da je dijelom tome i razlog što nekima, koji su nakon pada Vukovara zatvarali i maltretirali zapovjednike brigade, nije odgovaralo što smo branili Hrvatsku. Dio branitelja koji je ratovao u okviru drugh postrojbi je uspio ostvariti činove dok su oni koji su branili samo Vukovar debelo zakinuti, rekao je Ivo Kovačić, jedan od zapovjednika bojni u brigadi i organizator današnjeg polaganja vijenaca. Na obljetnici je bilo i vidljivo da među okupljenim braniteljima nema zapovjednika Mileta Dedakovića, koji je bolestan, ali niti Branka Borkovića koji je danas bio u Vukovaru i koji je položio vijenac na Memorijalno groblje dva sata kasnije.

– Osobno sam poslao poziv Borkoviću ali njemu je, kao zapovjedniku, ispod časti da ga na obilježavanje obljetnice pozivam ja koji sam njemu u ratu bio potčinjen. On je morao biti ovdje sa nama a ne da nas na ovaj način razdvaja, rekao je Kovačić. Prozvani Borković rekao je da za polaganje vijenaca u organizaciji Udruge branitelja Vukovar 91 nije dobio nikakav poziv a da tamo gdje nije pozvan niti ni ne ide.

– To je samo još jedan dokaz kako se i na koji način troše proračunska sredstva, rekao je Borković koji je komentirajući novinarski upit da je među braniteljima bio i ministar Matić rekao kako on nije ni bio branitelj kada se brigada ustrojavala. U sjeni neslaganja između dijela branitelja ostat će zapisano da je brigadu osnivao i prvi zapovjednik bio Tomislav Merčep. Poslije njegovog odlaska iz Vukovara zapovjedanje preuzima Ivica Arbanas, potom Mile Dedaković i Branko Borković. Prvi zapovjednici bojni bili su Ivica Arbanas, Ivo Šoljić, Blago Zadro, Nikola Toth i Vinko Jović.

Komentara 28

OB
-obrisani-
15:14 23.09.2012.

istinito u 14:31.... Oh jado, Ajde procitaj clanak jos jednom... Gdje pise da je 204 Vukovarska brigada bila najbolja... ? 204 Vukovarska brigada mozda nije najopremljenija brigada ili najbrojnija ali je sigurno najponosnija i najpoznatija u Hrvatskoj,kazao je ministar braniteljaanitelja u Vladi RH Predrag Matic I sta te sad toliko boli,da tebe nije pohvalio. ?!... Nisi zasluzio...

DU
Deleted user
15:33 23.09.2012.

Kad nam matic prica o vukovarskoj brigadi to je isto kao i kad nam milanovic kaze da nam je drzava slucajna, a hrvatski narod paradoks. Obadvojica " dobro informisani ".

BO
bosut1
15:12 23.09.2012.

Svaka cast 204.Vukovarskoj brigadi i svim braniteljima koji su branili Vukovar,ali se pitam kakve veze s tim ima ovaj Predrag koji nije dragovoljac.Prodana dusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije