Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA RITZ Tisuće članova facebooka i neki odvjetnici predlažu stroži zakon za napadače

Maloljetnici često ponove zločin i nakon zatvora

26.01.2009.
u 22:47

Nakon što su iz tromjesečnog pritvora prošli tjedan puštena na slobodu četvorica maloljetnih napadača koji su ljetos u blizini Bundeka pretukli maturanta Luku Ritza, zbog čega je mladić kasnije preminuo, u javnosti se povela žučna rasprava o tome štite li postojeći zakoni maloljetne nasilnike i huligane.

U 4 dana 4500 članova
Na facebooku, popularnoj internetskoj socijalnoj mreži, osvanula je čak i grupa podrške Suzani i Reni Ritzu, roditeljima preminulog mladića, a njezini članovi zalažu se i za izmjenu Kaznenog zakona glede maloljetnika. U grupu se u samo četiri dana koliko postoji učlanilo više od 4500 posjetitelja mreže.

– Maloljetne počinitelje kaznenih djela treba zakonom izjednačiti s punoljetnima, a sudskim vijećima treba prepustiti procjenu da ih kazni u okviru minimalnih ili maksimalnih kazni – odlučna je jučer bila splitska odvjetnica Doris Košta. Ova teza, kaže, može nekome zvučati nehumano, no iz vlastite prakse naučila je da i maloljetnici koji se nakon zatvora ili pritvora ponovo nađu na slobodi često ponove kazneno djelo.

– Sramotno je da će napadači na Luku Ritza čekati suđenje na slobodi! – dodala je Košta.

Da se zbog porasta maloljetničkog nasilja treba mijenjati Kazneni zakon te Zakon o izvršenju zatvorske kazne, suglasna je i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

– U nekim europskim zemljama 16-godišnjaci su u kategoriji starijih maloljetnika te se u određenim slučajevima prema njima postupa kao i prema punoljetnim osobama – kazala je V. Škare Ožbolt.

Zakon je tek početak
Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić ne dijeli mišljenje odvjetnica te tvrdi da se prema Zakonu o sudovima za mladež maloljetnicima može izreći kazna do 10 godina zatvora te da zakon nije prema njima preblag.

– Odgovor na povećano nasilje mladih nije u postrožavanju sankcija i propisanih kazni zatvora, nego u učinkovitijoj prevenciji te ranom otkrivanju poremećaja ponašanja mladeži – navela je u svome priopćenju pravobraniteljica.Da nikakav novi zakon neće vratiti njezina sina, svjesna je i Lukina majka Suzana. No nada se, kaže, da bi mogao biti dobro upozorenje da današnje društvo ne tolerira nasilje.

– Promjena zakona bila bi samo početak da se spase današnja djeca. Škole, socijalni radnici i roditelji moraju naći rješenje kako stati na kraj nasilju – rekla je Suzana Ritz.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije