Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nobelovka pozvala na hitne mjere

Malala Yousafzai: Zabrinuta sam zbog situacije u Afganistanu, posebno zbog sigurnosti žena i djevojaka

G7 Education and development ministers meeting -  Paris
POOL/Abaca/PIXSELL
17.08.2021.
u 06:57

Malala je rekla kako je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Khanu tražeći od njega da primi afganistanske izbjeglice i osigura da sva djeca izbjeglice imaju pristup obrazovanju, sigurnosti i zaštiti, da njihova budućnost ne bude izgubljena.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai izjavila je u ponedjeljak da je duboko zabrinuta zbog situacije u Afganistanu, posebno zbog sigurnosti žena i djevojaka, te je pozvala svjetske čelnike da poduzmu hitne mjere. Malala, danas 23-godišnjakinja, preživjela je nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njezine kampanje protiv uskrate obrazovanja ženama. Postala je poznata kao 11-godišnjakinja i pisala je blog za BBC o životu pod vlašću pakistanskih talibana.

Malala je izjavila kako američki predsjednik Joseph Biden "ima mnogo posla" i mora "poduzeti hrabar korak" kako bi zaštitio afganistanski narod te dodala kako je pokušavala doći do nekoliko svjetskih lidera. "Ovo je hitna humanitarna kriza u kojoj moramo pružiti svoju pomoć i podršku. Duboko sam zabrinuta zbog situacije u Afganistanu, posebno zbog sigurnosti tamošnjih žena i djevojaka", rekao je Yousafzai za BBC.

"Imala sam priliku razgovarati s nekoliko aktivistica u Afganistanu, uključujući aktivistice za ženska prava, i one dijele svoju zabrinutost da nisu sigurne kakav će im život biti."

Malala je rekla kako je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Khanu tražeći od njega da primi afganistanske izbjeglice i osigura da sva djeca izbjeglice imaju pristup obrazovanju, sigurnosti i zaštiti, da njihova budućnost ne bude izgubljena.

Malala živi u Engleskoj, gdje se liječila, a prošle je godine diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Sveučilištu Oxford.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
08:04 17.08.2021.

a ovaj američki projekt je još živ, i dalje priča? cura ima par milijuna na računu, iz nje je stvoren brand. nobelova nagrada, moš mislit, pa u africi takvih ima na desetke tisuća, ali ne, baš je malala izabrana... piše knjige, objavljuje... ajoj, pa za bbc je pisala sa 11 godina, tu smo. propaganda. biden ima puno posla... naravno, kad bi znao uopće što je i tko je, kakav posao! ameri su trebali pakistan bombardirati, tamo je osama bio, odonud se planiralo. ali nisu, već afganistan, najjadniju zemlju na svijetu, tamo su se istresli. ajd malala, daj tih nešto svojih novaca za pomoć afganistankama... čemu pozivaš druge da daju? daj sama, budi primjer. majka terezija je živjela u siromaštvu.

DU
Deleted user
09:20 17.08.2021.

Izgleda da velika većina afganisatanaca i afganistanki ne razmišlja kao ona. Da su se uistinu htjeli osloboditi talibana mogli su to lako učiniti zadnjih 10-tak godina, ali nisu. Prihvatili su talibane nazad ekspresno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije