Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija

Mala Nikol iz Karlovca treba 51.000 eura za operaciju tumora

'15.12.2011. Karlovac - Nikola Tomicic 12-godisnja djevojcica koja boluje od rijetkog tumora kostiju. Za operaciju u jednoj njemackoj klinici potrebna je 51 tisuca eura. PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJA ZAS
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
16.12.2011.
u 12:00

Sav novac prikupljen od članarina u mojim fitness-centrima ići će za liječenje i oporavak Nikol

Nikol Tomičić voli crtati i dizajnirati odjeću pa mašta da će jednom nositi neku od kreacija u koje je odjenula modele na papiru. Nikol voli i puno čitati. Okušala se i u pisanju pjesama na engleskom jeziku jer ga odlično govori. Nikol obožava mačke i TV seriju Malcolm u sredini. Ta jedanaestogodišnja djevojčica iz Karlovca nekoć je i plesala...

Iznenadna bolest

– A sada čeka da joj u Beču operiraju aneurizmatične cistu kostiju – veliki i agresivni tumor koji joj je zahvatio zdjeličnu, trtičnu i pubičnu kost... Preko noći – uzdiše djevojčičina mati Irena Baždar dok govori o ovom ljetu koje je njezin i život njezine jedinice okrenuo naglavačke. Bile su na moru, kupale se, uživale... A onda, odjednom, Nikol nije mogla stati na lijevu nogu... Jurnjava do Karlovca, smještaj u bolnicu, prve dijagnoze...

– Liječnica me pozvala na razgovor. Došla sam, ponudila me da sjednem i upitala hoću li čaj. I tad sam jednostavno znala... Bila sam kao krpena lutka i bespomoćno klatila rukama i slušala dok mi je govorila. A duša me boljela – izgovara.

Prva dijagnoza: zloćudni tumor. Liječenje: kemoterapije. Prije no što su i započele, a Irena Baždar nije bila suglasna s njima, stigle su nove dijagnoze koje su postavili novi liječnici.

– Prva je biopsija govorila da je tumor ipak dobroćudni, no velik, zatim je nova pretpostavka da moja Nikol boluje od iznimno rijetke bolesti od koje u Hrvatskoj do sada nitko i nije liječen. Odnosno da je naprijed tumor dobroćudan, a u pozadini zloćudan... – kaže Irena.

Nakon prve slijedile su druga pa treća biopsija, konzultacije s liječnicima i na kraju Irenin put u Beč gdje je na privatnoj poliklinici kao najbolje rješenje ponuđena operacija. Uz sažetak što i kako učiniti, liječnik je poslao i okvirni cjenik: 51.000 eura. Ova nastavnica o toliko novca može tek sanjati.

O Nikolinoj bolesti brzo se pročulo. U 6. razred OŠ Mahično ove školske godine ona zbog bolesti nije niti pošla. Njezini školski prijatelji krenuli su u akciju, uključili su se nastavnici, druge škole... Na računu je bilo prvih 15.000 kuna. A onda još 13.000 prikupljenih u crkvi. Na račun broj 2400008-1011111116, poziv na broj 05 1066-814000-3314416 otvoren u Karlovačkoj banci na ime Irene Baždar uplate svakodnevno stižu.

– Ne, ne znam tko su svi ti dobri ljudi koji nam pomažu i ne bih se usudila sve ponaosob nabrajati, da slučajno nekoga ne preskočim i povrijedim. Ali, veliko hvala svima. Do sada je skupljeno 297.000 kuna. Prikupit će se i ostalo – uvjerena je Irena Baždar. Eto, danas će u 20 sati u Domu HV-a Zrinski u Karlovcu biti održan humanitarni koncert Ni'ko kao Nikol. Organizira ga Športski aerobic klub Dinamik, partner akcije je PU karlovačka. Sav novac od prodanih ulaznica, čija je cijena 30 kuna, ide za liječenje Nikol Tomičić. Dan poslije akcija će biti u trgovačkom centru Supernova, a u nedjelju će sredstva prikupljati na sportskoj humanitarnoj manifestaciji koja u 17 sati počinje u Školskoj sportskoj dvorani Mladost. A utorak će Irena Baždra i njezin suprug, Nikolin očuh Žarko, put Beča, na još jedan razgovor prije operacije koja bi trebala biti potkraj prosinca:

– Radit će se rekonstrukcija kostiju i transplantacija. Želim znati mogu li ja dati kožu, da je ne uzimaju od Nikol – kaže Irena kroz suze, koje ova četiri duga mjeseca skriva od kćeri.

Ako sve bude u redu, djevojčica će biti operirana 28. prosinca. Novca će trebati i za njezin oporavak. I tu će opet uskočiti dobri ljudi. Jedna od njih je i 37-godišnja Karolina Puškarić, koja je odlučila da će sav novac od članarina u njezinih sedam fitness-centara Magic Well, koliko ih ona ima u Hrvatskoj, ići za Nikol.

Druga strana života

– Treba gledati i drugu stranu života – riječi su kojima će Karolina Puškarić pokušati pojednostaviti zašto se odlučila pomagati drugima i da će u tu svoju priču "uvući" supruga Palestinca Mohameda Abu Jamea, ali i brojne članove fitness-centara koje ima u Hrvatskoj. Prošle su četiri godine otkako su Karolina i Mohamed u Karlovcu. Isto toliko godina Karolina "poteže" humanitarne akcije pa se svake godine u njezinim fitness-centrima u Karlovcu, Dugoj Resi, Zagrebu, Varaždinu te odnedavna u Rijeci prikupljaju hrana i slatkiši.

Komentara 12

CC
coca.cola
13:31 16.12.2011.

Molim cijenjeno uredništvo da, ako ima, ovdje ispod ostavi i devizni žiro-račun. Ne živim u HR, a želio bih pomoći. Hvala!

Avatar dariodario551
dariodario551
13:35 16.12.2011.

Tja MI HDZovci bi dali,ali više nismo na vlasti ,a zalihe se brzo tope. Uskoro će i nama trebati pomoć

GO
Gogs
13:03 16.12.2011.

a di je tu socijalna osjetljivost države??? očito kapitalističko društvo ne poznaje pojam pomoći potrebitima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije