Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI

Ljudi i dinosauri zajedno?!

dino-txt.jpg
import
15.09.2007.
u 17:37

Prije sto milijuna godina vapnenačko područje rijeke Paluxy u blizini grada Glen Rosea u Texasu bilo je blatnjava ravnica. Upravo su ondje brojni dinosauri ostavili svoje otiske kako bi bili okamenjeni i zauvijek sačuvani, a po čemu je danas to mjesto i poznato. No, na obalama rijeke sačuvani su tragovi još jednoga bića, i to tragova sličnih ljudskima.

Antropolog Carl Baugh dulje od dvanaest godina vodio je istraživanje tih otisaka. Kad je prvi put čuo za njih bio je zaprepašten i sumnjičav. No, nakon uklanjanja slojeva stijene, zajedno sa svojim ljudima iskopao je nekoliko otisaka dinosaura i nekoliko otisaka ljudi. Otisci dinosaurovih stopala bili su dugi 47 cm, a otisci ljudskih stopala 40 cm. Za dokumentarac televizijske kuće NBC Baugh je o tome rekao: “Iskopali smo dvanaest otisaka stopala u nizu. Kada pronađete uzastopne otiske stopala lijeve pa desne noge i vidite kako je biće hodalo, te da je korak odgovarajuće dužine, morate protumačiti da otisci pripadaju ljudskoj vrsti.”

Analiza otisaka
Prva reakcija bila je tvrdnja da su otisci stopala na obali rijeke Paluxy – prijevara, te da su urezani u vapnenačku podlogu da budu turistička atrakcija. Baugh je demantirao te tvrdnje pronašavši “tragove koji vode ispod vapnenačkih grebena”. Kako bi ustanovio je li doista riječ o prijevari, s timom je uklonio kamene ploče i ispod njih opet pronašao otiske stopala dinosaura i trag ljudskih otisaka stopala koji su se nastavljali ispod grebena.

Dio otisaka stradao je u eroziji i vandalskim činovima, no neki se i danas nalaze u Baughovoj zbirci. Jednog od njih analizirao je doktor Dale Peterson i izjavio: “Očito je riječ o otisku ljudskog stopala s vidljivom petom, svodom, metatarzalnim dijelom, prvim prstom, odnosno palcem, drugim, trećim, četvrtim i petim prstom”.

Istraživanju se priključio i geolog Don Patton: “Nakon što smo pregledali otisak, utvrdili smo da je sasvim sigurno riječ o skorenoj vapnenačkoj stijeni iste geološke formacije u kakvoj se nalazi i otisak stopala dinosaura”.
Za NBC-jev dokumentarac pokazao je presjek stopala, pokazavši da se na njemu “jasno vide obrisi ispod palca, a i struktura ispod svakog prsta” kao i “kalcitni dio” na kojem se “koncentrirala sila i proizvela nosivu strukturu, a geolozi upravo to i traže”. Dr. Dale Peterson je “isključio mogućnost da je otisak urezan” i dodao kako je “sasvim sigurno to originalan otisak”.

Prst i čekić
Još zanimljiviji dio priče predstavlja fosilni nalaz nalik prstu ljudskog bića pronađen u istom geološkom sloju s tragovima dinosaura, starom više od sto milijuna godina. Evo analize dr. Petersona: “Vidimo nešto što nalikuje noktu i kutikuli te suženju – dakle, ljudskog je oblika. Nakon što sam vidio CT snimku, više nisam sumnjao. Ovdje vidimo oblik prsta, tkivo ispod kože, kost, pregibe i ligament. To mi govori da je riječ o ljudskom prstu”.

Osim otisaka ljudskih stopala i fosila ljudskoga prsta, u istom geološkom sloju s tragovima dinosaura dr. Baugh otkrio je još tajanstveniji nalaz – prastari željezni čekić, čiji je kemijski sastav unio pomutnju u znanstveni laboratorij. Evo kako je svoje fantastične nalaze, koji upozoravaju na nevjerojatnu tezu o suživotu dinosaura i ljudi, sumirao Carl Baugh:

– Posjedujemo predmete izrađene ljudskom rukom koji su pronađeni u središnjem Texasu u istome sloju u kojem su pronađeni otisci stopala i ostaci dinosaura. Pronašli smo čekić koji je izradila ljudska ruka, s netaknutim dijelom drške. Čini se kako se glava tog čekića sastoji od 96,6 posto željeza, 0,74 posto sumpora i 2,6 posto klora. Riječ je prilično egzotičnoj mješavini.

Razgovarao sam s brojnim fizičarima i predstojnicima brojnih laboratorija. Kažu kako je danas nemoguće proizvesti takav metal, budući da je riječ o spoju klora i željeza u obliku metala. Dio drške je pougljenio, što znači da su u nekom vremenskom periodu na nju morali utjecati toplina i pritisak. Ugljen je nemoguće proizvesti prisutnošću tih materijala.

Potrebna je kompresija čitavoga sloja, stvaranje topline kako bi materijal pougljenio, čak ako se to i dogodilo ubrzano. U slučaju da je čekić jednostavno pao u pregrade, nikakav postupak nije mogao pougljeniti dio drške. To znači da je onamo smješten kada se stijena stvrdnjavala i formirala – kaže Carl Baugh i opisuje kako je došao do te teze:

– Mnogi moji suradnici istraživali su čitavo područje. Bio sam ondje nebrojeno puta. Pronašli su dio površine sloja – sloj same stijene – koja je potpuno jednaka materijalu stvrdnute mase. Otisci stopala dinosaura pronađeni su u neposrednoj blizini. Zatim se iznad te površine  sloja nalaze slojevi stijene u kojima nema ostataka dinosaura.

Materijal koji se slaže sa stvrdnutom masom oko oruđa nalazi se u nižim područjima sloja, gdje se nalaze i ostaci dinosaura. Naši se dokazi sastoje od gomile podataka. Tu su skupine otisaka ljudskih stopala, potom izolirani otisci ljudskih stopala, skupine otisaka stopala dinosaura i izolirani otisci, ljudski prst i predmeti izrađeni ljudskom rukom – a svi su ti nalazi pronađeni u istome sloju. To znači da su čovjek i dinosaur živjeli u isto vrijeme.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije