Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“sporan” Memorandum

Ljubljanska banka ne želi da se spor rješava na hrvatskom sudu

ljubljanska banka
Dino Stanin/PIXSELL
05.04.2013.
u 17:46

Ljubljanska banka u podnesku je iznijela svoje tumačenje Memoranduma i da spor treba rješavati ugovorom o sukcesiji

U sporu zbog prenesene devizne štednje u kojem je PBZ tužila Ljubljansku banku i Novu ljubljansku banku, a u skladu s Memorandumom potpisanim između Vlada RH i Slovenije u ožujku, PBZ je predložila zastoj sudskog postupka na godinu dana radi mirnog rješenja spora. No, Ljubljanska banka nije danas prihvatila taj prijedlog, kako se u nas očekivalo. Molili su rok od 30 dana da se očituju o tom prijedlogu. Ljubljanska banka je u podnesku sudu iznijela svoje tumačenje Memoranduma, koje odudara od našeg.

“Memorandum o suglasnosti Vlada Slovenije i Hrvatske, koji je Slovenija ratificirala (RH ga nije ratificirala op. a.), predstavlja međunarodni ugovor koji je iznad zakona. Stavkom 1. Memoranduma Vlade RH i Slovenije suglasile su se da se rješenje za prenesenu deviznu štednju građana nađe na temelju Ugovora o sukcesiji, što znači putem pregovora, a ne sudskim putem pred hrvatskim sudom. Stavak 2 utvrđuje odlučnost Vlade RH i Slovenije da će što prije naći cjelovito rješenje. U tu svrhu će se pristupiti pregovorima pod okriljem BIS-a (Banka za međunarodna poravnavanja). U stavku 3. utvrđeno je da će RH osigurati prekid (engleski stay) svih parničnih postupaka na osnovi prenesene devizne štednje. Ljubljanska banka će se suglasiti s prekidom postupka koji će RH osigurati, s tim da prekid sudskih postupaka treba trajati do cjelokupnog rješenja tog pitanja u nastavku pregovora pod okriljem BIS-a", piše, među ostalim, u podnesku Ljubljanske banke.

O zastoju postupka sutkinja će odlučiti nakon što se o tome očituju Ljubljanska i Nova ljubljanska banka. Tek će se vidjeti hoće li Ljubljanska banka pristati na zastoj postupka ili žele dokazati da naš sud više nije nadležan za spor s njima. Sudeći po odgovoru iz Ministarstva vanjskih poslova, hrvatska strana je sigurna da je Memorandumom dogovoren zastoj sudskih postupaka i da za nas nema zamke u tekstu Memoranduma, potpisanom na engleskom jeziku. “Hrvatska je učinila sve potrebne radnje u skladu s Memorandumom. Osigurali smo “zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule ZaBa i PBZ u vezi s prenesenom deviznom štednjom”. U Memorandumu stoji i da će “Vlada Slovenije osigurati i suglasnost LJB kao tuženika u tim postupcima”. Očekujemo da će i slovenska strana napraviti sve potrebne radnje u skladu s potpisanim aktom, navode iz MVP-a.

>> Milanović o Memorandumu: Sve je to malo predugo trajalo, ali dogovor neće imati štete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije