Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pacijenti su također odgovorni za svoje liječenje

Uloga liječnika mijenja se, od onoga koji “zna najbolje” do onoga koji mora poštovati pacijentovu odluku
19. lipnja 2017. u 19:18 1 komentara 333 prikaza
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Liječnikova se uloga promijenila, od onoga koji “zna najbolje” do onoga koji mora poštovati pacijentovu odluku.

Fizikalna terapija, masaža 90 posto populacije Ovo su najučestalije bolesti modernog čovjeka

Medicina poprima i osobine tržišta i javlja se potreba za repozicioniranjem liječnika i njegovih prava sa zakonskih i etičkih aspekata, iznijela je prof. Lada Zibar na tribini Hrvatske liječničke komore “Prava liječnika i odgovornost pacijenata“.

Prof. Veljko Đorđević u praksi je, kaže, svjedočio brojnim situacijama u kojima pacijenti nisu preuzeli odgovornost za svoje liječenje i nisu promijenili životne navike (pušenje, debljina, pijenje, neredovito uzimanje lijekova i sl.), a prebacivali su krivnju na liječnike.

Među dužnostima pacijenta su, naglasila je prof. Gordana Cerjan Letica, održavanje i promicanje vlastitog zdravlja, iskrenost i istinitost prema liječnicima i poštivanje preporuka liječnika.

Klinika za pedijatriju Klaiceva oboljela djeca Klaićeva je od HZZO-a zatražila povećanje limita za posebno skupe lijekove U europskom smo prosjeku po broju liječnika Svi hrle u gradove Liječnika je 996 više nego 2011., ali ne žele u Liku Dr. Jurlina s kolegama DR. MARTIN JURLINA U zdravlju se ne smije štedjeti, a sustav se može racionalizirati

VIP izdvaja za Vas

  • navijeke:

    Kad će se uloga dobrog dijela liječnika promijeniti u ulogu "onoga koji zna organizirati vlastiti posao"? Njihovoj neorganiziranosti i nesposobnosti (čast izuzecima) svjedočimo svakodnevno, svejedno je radi li se o liječnicima opće prakse ili specijalistima