Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Branitelj Gotovine optužuje glavnog svjedoka tužiteljstva, kanadskog generala, za izmišljotine

Leslie ocrnio Hrvate bez ikakve istrage

Gotovinina obrana nije imala milosti prema glavnom  svjedoku tužiteljstva
Arhivska fotografija
23.04.2008.
u 19:29

Glavni svjedok haaškog tužiteljstva u dijelu optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača, u kojoj se oni optužuju za uništavanje Knina i pokolj civila, kanadski general pukovnik Andrew Leslie jako se trudio da se što manje crveni  dok ga je Gotovinin branitelj Greg Kehoe “gazio” sporo i jako, poput valjka.

Unakrsno rešetanje
Kehoe je krenuo toliko oštro da ga je često morao zauzdavati i glavni sudac Orie, ne dopuštajući “američki” (optužujući) pristup svjedoku. Leslie je bio, na početku Oluje, zapovjednik štaba UN-a za sektora jug, njegova je zadaća bila sigurnost UN-osoblja, pa je Kehoe krenuo dokazati da je na tom zadatku Leslie pao.

On je, naime, pokazalo je unakrsno ispitivanje, proglasio tzv. stanje crveno (uzbunu kojom se sve osoblje UN-a poziva na sklanjanje u bazu) tek možda pola sata prije napada HV-a. Kehoea je jako zanimalo zašto to nije učinio mnogo sati prije, jer je znao, a ovako je ugrozio živote UN-ovaca, čija bi eventualna pogibija jako odjeknula.

Leslie je čvrsto odgovarao kako je bila tek riječ o indicijama da slijedi hrvatski napad. Kehoe ga je pitao zna li da je Vrhovni savjet obrane RSK proglasio ratno stanje još 28. srpnja, na što je on odgovorio da prvi put vidi taj dokument, ali da se o njemu pričalo. Kaže da su odasvud stizala upozorenja o napadu HV-a, ali da on nije vjerovao da će uslijediti tako brzo. 

Kehoe je nizao ta upozorenja – pismo Kofija Anana Yasushiju Akashiju u kojemu kaže da ambasadorica SAD-a u UN-u Madeleine Albright optužuje UN da ne sklanja svoje ljude s terena, telefonski poziv, sve to 3. kolovoza navečer, ambasadora Galbraitha kolegici s kojom je bio u društvu Grace Ken u kojem također upozorava da napad sigurno slijedi i da skloni osoblje u bazu. Kehoe je kazao da je Leslieja isto tako zvao kanadski ambasador Green, što je Leslie opovrgnuo, a da Galbraitha “nije tako shvatio”. Vrlo je često Leslie odgovarao da se ne sjeća.


General Leslie 1995. je bio u službi UN-a u Kninu, a sada je zapovjednik u kanadskoj vojsci

Sve iz baze
Kehoe je pokazao da je Leslie slao izvješća u sjedište UN-a u Zagreb, u kojima se govori da na Knin padaju tisuće granata, u sam centar grada, te da ima na stotine poginulih. Pokazao je da je to Leslie sve doznao – unutar baze UN-a u Kninu, s obzirom na to da u prvim danima Oluje nije izlazio iz kruga.

Uredno je, međutim, odande davao izjave i medijima. Napose BBC-u. Kehoe je prikazao nekoliko videosnimaka, a Leslie, već prvog dana Oluje, oko 8 sati ujutro, za BBC javlja da je “počeo artiljerijski i raketni napad, većina granata pada na centar, nakon 300 granata prestali smo brojiti, a svaki veći urbani centar Krajine je granatiran, Hrvati izveli zračni napad na Gračac...”

Kehoe je ustvrdio da u tim izvješćima, kao i u medijskim u kasnijim godinama, Leslie nigdje ne govori da “su granate padale po cijelom Kninu” (kako tvrdi sada), na što je Leslie mirno odgovorio: “Tako je.” I tek se malo zacrvenio.


Unakrsno ispitivanje

Kehoe: Medijima ste rekli da je 4. kolovoza na Knin palo 1500 granata?
Leslie: Moguće.
Kehoe: A da je 5. kolovoza palo još 1500?
Leslie: Približno.
Kehoe: Znate li koliko je stvarno palo?
Leslie: Pa imate moju procjenu.
Kehoe: A da je mnogo, mnogo ljudi poginulo od granatiranja?
Leslie: Svakako da jesam.
Kehoe: Da je, nakon granatiranja 5. kolovoza, poginulo 300 do 500, pretežno žena, djece i staraca?
Leslie: Zagreb (UN stožer) je tražio procjenu.
Kehoe: Na čemu ste temeljili te procjene?
Leslie: Na razgovoru s osobljem UN-a, razni izvori od oko 1000 raseljenih Srba koji su se sklonili u bazu UN-a.
Kehoe: Je li, prije nego što ste poslali takva izvješća, provedena istraga?
Leslie: Ne, mi smo bili zarobljeni unutar baze.
Kehoe: (Čita izjavu Carla Bildta o napadu HV-a na Knin, koja je alarmirala svijet) “To će baciti mračnu sjenu za dugo vremena, a posebno su zaprepašćujuća izvješća o granatiranju civila...” To je izvješće došlo od vas?
Leslie: Ja sam bio jedan od izvora.
Kehoe: I vi ste ovo proslijedili u svoj štab bez ikakve istrage?
(Tu sudac Orie prekida Kehoea, jer da je već svjedok odgovorio na to pitanje.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije