Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o zapošljavanju

Lesar Mrsiću citirao Linića: Samo ti proguraj taj j... zakon

\'SPECIJAL OBZOR 22.12.2011. Markov trg, Zagreb - Dragutin Lesar, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/5
10.05.2012.
u 14:57

Svjesni smo da 1600 kuna, koliko bi mladi primali, nije velik iznos, ali državni proračun u ovom trenutku recesije može ga podnijeti, istaknuo je ministar Mrsić.

Predloženim Zakonom o poticanju zapošljavanja želi se povećati zapošljivost nezaposlenih mladih osoba bez radnog iskustva kroz stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, na rok od godine dana te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna, objasnio je u četvrtak u Saboru ministar rada i mirovinskog sustava te dodao kako očekuje da će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade osobe bez radnog iskustva.

–  Na taj će način mladi steći godinu dana radnog iskustva uz plaćanje radnog staža i mirovinskih doprinosa te mentora koji će na trošak poslodavca nadzirati njihov rad – rekao je Mrsić te odbacio prigovore sindikata da predložena mjera znači volontiranje, a ne zapošljavanje mladih. – Svjesni smo da 1600 kuna, koliko bi mladi primali, nije velik iznos, ali ga državni proračun u ovom trenutku recesije može podnijeti. Nadamo se da ćemo iduće godine, kada situacija u državnom proračunu bude bolja, moći obuhvatiti veći broj mladih i ponuditi veći iznos – najavljuje Mrsić te dodaje kako ima dobar odjek dijela poslodavaca i lokalnih sredina, posebno gradova, da mladima koje zaposle na godinu dana isplate i dodatak na tih 1600 kuna, primjerice kroz topli obrok ili prijevoz.

Za poslodavce koji bi htjeli zlorabiti zakonska rješenja nauštrb mladih predviđene su kaznene odredbe – novčane kazne od 50 tisuća kuna do 100 tisuća kuna. Predloženim zakonom Vlada namjerava i olakšicama potaknuti poslodavce na lakše zapošljavanje dodatnim smanjenjem cijene rada. Radi se o oslobađanju na dvije godine od plaćanja tzv. bruto 2 doprinosa na plaću za zapošljavanje nezaposlenih bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovali, kao i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su na burzi rada duže od dvije godine.

– Mislio sam svoju raspravu početi citatom ministra Linića u vezi s ovim zakonom, ali riskiram opomenu od predsjedavajućeg jer se u Saboru ne smije prostački govoriti. Ali otprilike poručuje svom kolegi ministru rada, samo ti proguraj taj j... zakon, a onda ćemo mi početi otpuštati – rekao je šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te dodao kako je ovaj zakon sredstvo rušenja cijene rada, jer koliko se god ministar branio od toga, nije u pravu, jer gdje god je taj mehanizam na taj način korišten, došlo je do pada cijene rada.

– Ovaj će zakon smanjiti cijenu rada i prosječnu plaću u Hrvatskoj za najmanje pet posto, a najavljeni su raskidi kolektivnih ugovora koji će početi u javnom sektoru i preliti se u privatni po efektu domina. Taj pad cijene rada utjecat će još između pet i deset posto – tvrdi Lesar te dodaje kako ćemo sada u Hrvatskoj uz zaposlenike, službenike, namještenike, radnike, pripravnike imati i najamnike. Zanimalo ga je kamo će mladi nakon tih godinu dana "stažiranja" ići te dodao kako će sigurno dvije trećine opet na burzu. IDS-ov Damir Kajin ustvrdio je da bolje vrabac u ruci nego golub na grani, pa tako ni ovaj zakon nije oličenje jedne apsolutne pravde, ali ga u okolnostima koje nas okružuju treba prihvatiti.

Komentara 122

CC
Chicago Chicago
08:32 11.05.2012.

Zar stvarni netko misli da se nosanjem kavica ili sjedeci u kiosku moze zaraditi vise?

Avatar Rambo
Rambo
16:57 10.05.2012.

glupani samo prigovaraju.... . ajde...pokrenite se......dosta ste sisali i bili paraziti ovog društva....

Avatar Rambo
Rambo
17:54 10.05.2012.

odoh raditi......to bi i vama bilo pametnije......I bee back...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije