Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Lech Wałęsa: Sada imam posla s korupcijom

Lech Wałęsa
Jurica Galoić/Pixsell
05.12.2009.
u 10:28

U zatvoru sam sjedio zbog istog razloga zbog kojeg sam postao predsjednik. Potom sam zbog istog razloga postao bivši predsjednik.

Dvadeseta obljetnica rušenja komunizma - simbolično prikazana rušenjem Berlinskog zida - donijela je legendarnom vođi sindikata Solidarnost i prvom poljskom postkomunističkom predsjedniku Lechu Wałęsi veliku bol. Na nedavnoj svečanosti u Berlinu, gdje je bio gost njemačke kancelarke Angele Merkel, kamerom ga je u leđa udario njemački snimatelj.

Posljedice osjeća i danas. Kad ustaje, previje se, a lice mu se zgrči u bolnu grimasu: - Uh, ta njemačka kamera. Bije ga glas ponekad neugodnog sugovornika, no u razgovoru vođenom u petak u pauzi konferencije “Raspad komunizma u Europi: 1989. - 2009., 20 godina poslije”, koju je organizirao Centar za obnovu kulture, bio je izrazito dobre volje. Jeo je kroasan s pekmezom, pijuckao kavu i sok od naranče.

Znaju li danas mladi dovoljno o komunističkim vremenima?

Sve generacije su se uvijek žalile i prigovarale mladima. I kod nas će tako biti. Ipak, mi imamo i dodatni problem. Tijekom našeg života došlo je do promjena, svijet se drukčije razvijao do kraja 20. stoljeća. Nekada je bilo “Tko je više ubio, taj je imao imao veći spomenik”. Sljedeća epoha treba biti mirna i na tome treba inzistirati.

Treba li inzistirati i na lustraciji?

Da, odgovorni ne smiju biti na visokim položajima ili pak u obrazovanju. No treba postaviti granicu i vidjeti tko nosi kakav krimen da ne bi široko zadirali u narod.

General Jaruzelski nije odgovarao pred sudom.

Bog će mu suditi.

Je li lakše biti sindikalist, predsjednik ili bivši predsjednik?

Problemi su bili veći pa je i prostor djelovanja bio širi. Sad sam isto aktivan, ali na drugom planu, unutarnjem i međunarodnom. Htio bih na neki način na svugdje pridonijeti, sad je tu među glavnim temama korupcija. Stvarno imam posla.

Kako se predstavljate ljudima? Kako se titulirate?

Sve sam to ja, i vođa sindikata i predsjednik... U zatvoru sam sjedio iz istog razloga zbog kojega sam postao predsjednik. Potom sam iz istog razloga postao bivši predsjednik. Znam da bih se danas trebao brinuti za dva područja - bolnice i zatvore.

Zatvore?!

Tko zna!

Prosinac je važan mjesec u vašem životu. Uhićenje 1981., Nobelova nagrada 1983.

Ne, ne... To sam vratio. Ništa od toga nemam. Dao sam i medalju.

Poljaci slove kao enfant terrible - nisu dali mira Sovjetima, sada ne daju mira EU.

Oblikovalo nas je to što smo živjeli između dva svijeta - Europe i Azije. U šali kažemo: “Dva Poljaka, tri političke stranke”.

Poljaci su uspjeli ono što drugi nisu. Komunistički režim su pokušali srušiti i u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968.

Iskustvo Mađarske i Čehoslovačke je bilo dragocjeno, ali su dragocjene bile i njihove greške. Mi smo znali kako borbu izgraditi do kraja. Za štrajka u brodogradilištu 1980. iznimno važna nam je bila pomoć izvana. Do tad bi vlast uvijek organizirala prokomunističke prosvjede i na tome bi stalo. A onda je došao papa Ivan Pavao II. Organizirao je zajedničku molitvu. Milijuni ljudi! Znali smo da nismo sami. Papa je odigrao presudnu ulogu.

Kako se pokreću mase ljudi? Prepoznajete li u sebi karizmu?

Bio sam radnik, žena je sa mnom imala jako puno djece. Bio je komunizam, teško se živjelo, bio sam radnik protiv komunističke partije, predstavnik sindikata... Na osnovi iskustva iz 1970. godine vodio sam radničko vijeće. Sva ta iskustva su bila važna u pokretanju ljudi.

Je li bilo teže voditi sindikat Solidarnost ili obitelj s osmero djece?

Uvijek sam bio vođa, zajednice, obitelji... Postojao je nekakav autoritet koji se godinama gradio.

U vaše doba, u brodogradilištu Gdanjsk, tada Lenjin, radilo je 19 tisuća ljudi. Danas ih je samo dvije tisuće. Druga brodogradilišta u Poljskoj su u gorem stanju.
Vremena su se promijenila. Prije smo više od 98 posto brodova radili za Sovjetski savez. Treba pronaći nove strukture, kako kod nas, tako i u drugim istočnoeuropskim državama.

Kako ocjenjujete današnju Poljsku?

- Da mi je netko prije govorio da će biti ovako, ne bih mu vjerovao. Bio bih oduševljen. No sad kad smo tu gdje jesmo, kad promatram put kojim smo prošli te mogućnosti koje nisu iskorištene, i nisam sretan. Dat ću vam moj klasični odgovor: Ja sam za, čak i protiv.

Ključne riječi

Komentara 2

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
11:40 06.12.2009.

Walesa i ja isto sam protiv EU !

MI
miso
12:49 06.12.2009.

Tko će preuzeti odgovornost za učinjeno? Rezultati su jasni. Danas živimo gore i nesigurnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije