Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kutinjani spalili fašnika, a Popovčani pjevali uz Simonu

Izbor najljepših maski u Popovači bio je na otvorenom, pa je većina zbog hladnoće otišla prije završetka programa
10. ožujka 2011. u 14:27 1 komentara 1 prikaza
'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

U Radićevu domu u Kutinskom Selu završeno je ovogodišnje ludovanje maski iz Kutine i okolice. Veliki gradski ključ, koji je od 26. veljače čuvao privremeni gradonačelnik Ivan Smuk Grozni, ponovo je vraćen pravom kutinskom gradonačelniku Davoru Žmegaču.

Maske do daske

U Pučkom domu na Matineji okupilo se više od 300 djece s maskama. Najradosniji su roditelji, koji su uživali u programu što su ga osmislili organizatori Nogometni klub Lokomotiva, Kulturno-umjtničko društvo Seljačka sloga i Dobrovoljno vatrogasno društvo. Uslijedilo je suđenje fašniku i odmah nakon toga spaljivanje, na mostu preko potoka Kutinice. Na kraju su pripremljeni fašnička zabava, ples pod maskama te dodjela nagrada za najljepše maske. Završen je tako fašnik, u Radićevoj ulici, koji se priprema već 39 godina. Kao i uvijek, ljubazni domaćini dijelili su djeci slatkiše, a odraslima obično i kuhano vino, pivo i ribice.

Novljanski fašnik "Maske do daske" okupio je do sada najviše maskiranih grupa, koje su prošle u povorci središnjim dijelom grada. Maskirani su se nakon šetnje uputili u sportsku dvoranu, gdje su počašćeni krafnama. Priređen je prigodni program i izabrane su najljepše maske. Ključeve grada, koje su početkom fašničkih dana preuzeli učenici Osnovne škole Novske, vraćeni su prekjučer gradonačelniku Antunu Vidakoviću.

Provjerili stanje blagajne

Na tradicionalnom 11. Fašniku u Popovači prvu nagradu za mušku masku osvojila je "Simona", koja je oduševila Popovčane stasom i glasom. Nagradu za žensku masku dobila je voditeljica pastirica, koja je predvodila skupinu starijih gospođa spremnih za posao pastira, koji je ovih dana vrlo popularan. Maškare su se okupile ispred Doma kulture te "preuzele vlast" od aktualnog načelnika Općine Josipa Miškovića, koji je predao ključeve mjesta. Fašnička je povorka nakon toga otišla u općinu da provjeri stanje blagajne. Ispred Doma kulture predstavljene su maske, a fašničke su skupine izvele program. Ove godine u organizaciji fašnika sudjelovali su i mjesni odbori Popovače. Jedina je zamjerka organizatorima što je izbor najljepših maski bio na otvorenom, pa je većina građani zbog hladnoće otišla prije završetka programa. Dvorana Doma kulture bila je prazna.

Elipso

  • xyzeeee:

    Nije kriva hlanonoća u domu što je bio prazan Da se ušlo u njega uz plesanje i ludovanje brzo bi se lkudi zagrijali i izlazili iz njega jer bi im bilo vruče Kriv je nedostatak novaca Odgledalo se pojeelo i ... prikaži još!i popilo što je bilo đabe i otišlo pa pa