Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon pobjede

HDZ do većine s HSP-om? Razgovarat ćemo sa svima, poručio je Kustić

Izbori u Lici: Marijan Kustić (HDZ) u Gospiću
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/13
10.03.2019.
u 23:53

U Ličko-senjskoj županiji HDZ pobijedio listu aktualnog ličkog župana i bivšeg HDZ-ovca Darka Milinovića, no nije uspio dobiti više od 50 posto glasova

Kampanja u koju je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković upregnuo pola Vlade, pa su ministri gotovo svakodnevno u trojkama ili petorkama obilazili Liku, isplatila se HDZ-ovoj koaliciji na izvanrednim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije kada je riječ o pobjedi nad Darkom Milinovićem, aktualnim ličkim županom i bivšim HDZ-ovcem.

HDZ 13, Milinović 7 mandata

Koalicija HDZ-HSU-HSP AS-HSS-HBS pobjednik je ponovljenih izbora s 35,42 posto osvojenih glasova i Plenkovićev HDZ uvjerljivo je pobijedio Milinovića čija je lista osvojila 20,43 posto glasova birača. Međutim, kampanja u koju je za opustošenu Liku bio angažiran vrh Vlade, HDZ-u nije donijela snagu koju je ta stranka godinama uživala u ličkoj utvrdi. Samo prije dvije godine na redovnim lokalnim izborima HDZ-ova koalicija osvojila je 55,3 posto glasova. Izbori su pokazali da su birači, zaista, birali između dva HDZ-a jer je Milinović, HDZ-ov veteran koji je iz te stranke izbačen, vladajućoj stranci taman oduzeo razliku glasova do 55 posto.

Iako je Milinović očekivao daleko bolji rezultat, on je po rezultatu druga politička opcija u Ličko-senjskoj županiji. Premda je na ovim izborima za dugoročni politički život bez HDZ-a morao pokazati daleko više da bi politički uopće opstao, kada se uzme da se borio protiv samog premijera i njegove ministarske svite još je i solidno prošao. Treće plasiran je HSP Karla Starčevića s osvojenih 17,15 posto, a četvrta je Bura promjena nositelja Ante Dabe s 9,81 posto osvojenih glasova.

Prag je prešao još samo SDSS (5,36 posto), dok SDP s osvojenih samo 3,95 posto glasova ne ulazi u Skupštinu Ličko-senjske županije. Ispod praga su i stranka Milana Bandića, Živi zid te koalicija HSLS-HNS. U odnosu na izbore prije dvije godine, osim HDZ-ove koalicije, nešto lošiji rezultat u postotku ostvario je i Karlo Starčević pošto je 2017. godine imao 22,84 posto dok je najveći tragičar izbora SDP koji je prije dvije godine imao osvojenih 10,45 posto glasova. I HSLS je 2017. godine prešao prag sa 5,33 posto, a sada mu ni savezništvo s HNS-om nije pomoglo da uđe u Skupštinu.

Neslužbeni su to rezultati Državnog izbornog povjerenstva nakon obrađenih 113 od 116 biračkih mjesta, a Lici u je jučer glasalo 22.138 birača, odnosno 51,23 posto. Mandatar za sastavljanje većine u Skupštini bit će HDZ-ova koalicija kao relativni pobjednik izbora s 13 osvojenih mandata, a po logici stvari oni bi saveznike trebali tražiti u HSP-u Karla Starčevića koji ima 6 zastupnika i SDSS-u (dva mandata) pošto se iz Dabinih izjava u kampanji, koji je osvojio 3 mandata, iščitavalo da ne podupire HDZ, a Darko Milinoviću, s osvojenih 7 zastupnika, bio je najveći suparnik HDZ-u. Međutim, Karlo Starčević tvrd je orah koji, dojam je, podjednako prezire i HDZ i Milinovića, a sinoć je nakon izbora izjavio da će on biti taj koji će odlučivati o većini i da nitko njega neće zvati kao poltrona kako bi ti što zovu uhljebili svoje ljude. Pa nije isključeno da HDZ savezništvo ponudi i Darku Milinoviću, ali onda bi se postavilo pitanje apsurdnosti rušenja proračuna što je dovelo do sinoćnjih ponovljenih izbora.

Milinović nazvao i čestitao

– Razgovarat ćemo sa svima, a to onda znači i s Darkom Milinovićem. On me nazvao i čestitao mi na pobjedi. Zasad mogu toliko reći, prvo ćemo proslaviti pobjedu, a onda kreću pregovori – rekao je sinoć Marijan Kustić. Skupština je dosad imala 31 zastupnika što znači da HDZ-u nedostaju 3 zastupnika do apsolutne većine, ali budući da SDSS ima zagarantirana četiri mandata, a osvojio je dva (kako objašnjava Milinović) vjerojatno će se novom sazivu Skupštine dodati još dva zastupnika. To znači da će HDZ-u trebati nešto više mandata da sastavi većinu. Milinović je sinoć rekao da mora razgovarati s ljudima sa svoje liste i odlučiti ostaju li u Skupštini u oporbi ili će im opcija biti i pregovori s HDZ-om.

Na ponovljenim izborima za Gradsko vijeće u Ogulinu sinoć je pobijedio SDP, a u Iloku nezavisna lista gradonačelnice Marine Budimir. HDZ je pobjednik izbora za Vijeće u Općini Davor.

Ide li HDZ na kohabitaciju ili na rušenje?

Nakon izvanrednih izbora u Ličko-senjskoj županiji ključno pitanje je hoće li pobjeda HDZ-a biti put u kohabitaciji s Darkom Milinovićem kojem se sad dokazala snaga da bi ga se dovelo za stol onako kako to HDZ želi ili će HDZ razmišljati da u novom koraku rušenja proračuna mogu dobiti župana i vratiti si županiju potpuno u ruke, komentira politički analitičar i urednik portala besplatnapolitika.hr Ivica Relković. Analitičar Žarko Puhovski vjeruje kako HDZ neće ići na rušenje Milinovića.

– Sad se Plenković ne mora baviti tim poslovima. Milinović je doživio relativni neuspjeh jer je imao prevelike ambicije, a pokazao se da je zapravo njihovo biračko tijelo konstantno, imaju istu sumu glasova kao na prošlim izborima – komentira Puhovski. U ovom slučaju su se prve dvije opcije po broju glasova sa zadnjih izbora podijelile na četiri i povukle iste postotke, primijetio je i Relković.

– Kad zbrojimo HDZ s partnerima i Milinovića, dobivamo isti postotak kao na zadnjim redovnim izborima kada su imali 55 posto. Isto se dogodilo Buri promjena i Karlu Starčeviću, kad se njihovi rezultati zbroje, ponovno imamo oko 23 posto kao zadnji put – pojašnjava Relković. Ako HDZ bude išao na rušenje Milinovića, obojica analitičara vjeruju da će Milinović izgubiti dio birača koji je sad stao uz njega, te da će se od sad oslabljenog župana oni vratiti HDZ-u kao sigurnoj luci.

– O tome HDZ idućih dana treba razmišljati i ako ide u novi korak, znat ćemo da je ovaj prvi bio samo prvo poluvrijeme, a ako ide u kohabitaciju, onda ćemo vidjeti znači li ono ponovno umrtvljivanje onoga dijela struktura u HDZ-u – zaključuje Relković. Tea Romić

Komentara 6

GO
goran2hr
09:42 11.03.2019.

Jedno davno, HDZ je odlučio, da u koaliciji za vladu, umjesto HSP-a želi SDSS. A to je već postala tradicija i nešto uobičajeno. Pa čemu sada kvariti idilu?!

HŽV
06:10 11.03.2019.

U borbi HDZ-a protiv HDZ-a pobijedija je HDZ.Cestitke HDZ-u.Predstava gotova.Demokracija u Rvackoj

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:43 11.03.2019.

Šta će vam reći Beljak ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije