Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE MINISTARSTVA

Kriminalci na djelu: U Austriji se pojavila lažna aplikacija „zelene putovnice“, evo kako funkcionira

Ilustracija
Matthias Balk/DPA/PIXSELL
03.07.2021.
u 21:11

Oni austrijski građani koji su preboljeli Covid-19 i u međuvremenu su cijepljeni samo prvom dozom cjepiva još ne mogu do svoga certifikata i moraju se još malo strpjeti dok se drugi tjedan za to ne usklade zakonske odredbe.

Samo dan nakon što je jučer u Austriji proradila mobilna Covid aplikacija pomoću koje bi svi koji je skinu mogli očitavati QR kod potvrde, već su kriminalci na djelu, pišu u subotu domaći mediji i prenose upozorenje nadležnog Ministarstva zdravstva Austrijancima da budu na oprezu jer se je pojavila austrijska lažna mobilna Covid-aplikacija.

Neki se pitaju, što imaju krivotvoritelji od toga? Odgovor je: kradu podatke nositelja digitalne „zelene putovnice“ koja preko QR koda odmah daje podatke o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio Covid-19, a koju je Europska unija 1. srpnja pustila u pogon. Platforma za nadzor Interneta „Watchlist Internet“ odmah je objavila koja je razlika između važeće i lažne austrijske aplikacije. IT stručnjaci upozoravaju da krivotvorene aplikacije mogu ozbiljno narušiti sigurnost korisnika, te da potvrde koje su lažne ne vrijede i njihovo korištenje s obzirom na falsificirani QR kod za prelazak granice, pristup ugostiteljskim objektima, priredbama i slično, kazneno je djelo. Kako su naglasili stručnjaci lažna mobilna aplikacija također ima QR kod, ali falsificirani, a na njoj stoji „Corona Green Pass Austria“.

Na ispravnoj, službenoj koju je izradilo austrijsko Ministarstvo zdravstva u suradnji sa Saveznim računalnim centrom stoji mobilna aplikacija „Grüner Pass“. Ona je besplatna i navodi se da je potpuno sigurna. Trenutačno je dostupna samo Austrijancima koji imaju iOS pametne telefone, dok oni koji imaju Android, moraju se još malo strpjeti, poručuju iz Ministarstva zdravstva. Ova aplikacija omogućuje pohranu podataka o cijepljenju, testiranju ili izlječenju ( tzv.„3-G-pravilo“) u vidu potvrda koje su usklađene s digitalnim certifikatom Europske unije. S obzirom da mobilna aplikacija „zelena putovnica“ sadrži i QR kod, svakom tko ju skine s App storea omogućuje se slobodno putovanje unutar zemalja EU-a.

Potvrdu je potrebno samo jednom prenijeti i spremiti u navedenu aplikaciju, nakon čega je ona u pojednostavljenoj verziji spremna za upotrebu. Mobilna aplikacija za „zelenu putovnicu“ podatke certifikata sprema i obrađuje isključivo izvan mreže tj. offline, a to znači samo na korisnikovu mobilnu mrežu. Spremanja u „oblak“ kao to je uobičajeno kod aplikacija, neće biti, poručili su nadležni. Oni austrijski građani koji su preboljeli Covid-19 i u međuvremenu su cijepljeni samo prvom dozom cjepiva još ne mogu do svoga certifikata i moraju se još malo strpjeti dok se drugi tjedan za to ne usklade zakonske odredbe.

Ključne riječi

Komentara 8

IJ
istina________jako________boli
22:03 03.07.2021.

Na sto smo spali , da nas kriminalci spasavaju od prokletih politicara. Ajmo kriminalci, ajmo hakeri , rasturite tu bandu jer kakvi su, za bolje ni nisu.

DU
Deleted user
21:38 03.07.2021.

Uskoro nečete moći ni u crkvu bez kovid putovnice jer Bog ne voli necjeplje samo one koji se cjepe to poručuje hrvatski stožer Plenković i hdz

DU
Deleted user
23:24 03.07.2021.

Kriminalci kaj vode plandemiju vas ne smetaju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije