Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smije li ikome političar reći: 'Idi, široko ti polje!'

Je li i teza da mladi odlaze zbog slobode kretanja u EU samo suptilnija varijanta Budišine?
27. rujna 2017. u 09:45 62 komentara 3937 prikaza
Krešimir Budiša
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Je li primjereno od bilo kojeg političara da sugrađaninu poruči: “Idi, široko ti polje...” kao što je to preko Facebooka poručio savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša Splićaninu, revoltiran njegovim stavom da napušta Hrvatsku jer ne želi živjeti u zemlji vjerskih fanatika i deklariranih fašista? Sažimaju li u sebi te riječi “široko ti polje...“ i bit odnosa političara prema problemu iseljavanja mladih, koji se pravda slobodom kretanja u EU, ali i nekim drugim problemima.

Krešimir Budiša Reakcije na objavu Bijesna Splićanka odgovorila Budiši: 'S guštom ću te pljunuti' odlazak 'idiotski status' 'Udario' po Splićaninu koji je na Facebooku objavio da napušta Hrvatsku

Ponavljanje iste priče

I bivši premijer Milanović je znao govoriti da se bunimo i kad nam se zatvore vrata i kad mladi odlaze, lakonski dodajući da smo željeli EU i slobodu kretanja te da će se mnogi od iseljenih vratiti. I premijer Plenković je izjavljivao da mladi odlaze jer koriste mogućnost slobode kretanja unutar EU. Uvijek će biti mladih koji će napuštati zemlju da bi otišli tamo gdje misle da će im biti bolje, ali može li se iseljavanje mladih zbog egzistencijalnih razloga i jer ne vide perspektivu u Hrvatskoj benevolentno svoditi na otvorene granice EU? I je li to samo suptilnija teza od Budišine koji je, među ostalim, kazao: “Majstore, ako si se odlučio odseliti u ‘multi-kulti’ zemlju – reci je l’ to samo po sebi treba biti neka strašna vijest? Europska unija nam je dala slobodu kretanja i ulaza i izlaza pa široko ti polje, i tebi i svima koji imaju slično mišljenje.”

– Apsolutno je nedopustivo mladima reći “široko vam polje”, osobito to ne smiju reći političari koji imaju prilično stabilne poslove, za razliku od mnogih građana kojima je svakodnevica problem i koji traže svoje mjesto pod suncem i odlaze tamo gdje misle da će ga lakše naći. Svaka politička izjava u tom smislu apsolutno je nekorektna i pokazuje kakav je odnos prema iseljavanju kao jednom od najvećih problema suvremene Hrvatske – kaže demograf Stjepan Šterc dodajući da političari teško prihvaćaju kritički govor o iseljavanju jer upravljaju zemljom.

Ivan Mrvoš izumitelj je pametne klupe IVAN MRVOŠ: 'U 22 godine država mi nije ništa ni dala, barem ne for free'

Nema rješenja, ni rasprave

– Ali isto tako je potpuno apsurdno dovoditi iseljavanje u vezu s navodnom fašizacijom hrvatskog društva u kojem se sve podvodi pod fašizaciju, stalno prisutnu u nečijim glavama – kaže Šterc.

Sociolog Dragan Bagić slaže se da je neprimjereno da političar, makar bio 10. s klupe, kaže o iseljavanju nekome “široko ti polje“, ali smatra i da za iseljavanje politička elita nije jedina odgovorna.

– Uzroci iseljavanja puno su širi. Politička je elita u neugodnoj poziciji kao jedini subjekt kojem se može pripisati odgovornost za problem iseljavanja, a nemaju rješenja za njega, niti realno mogu sami u kratkom roku riješiti taj problem. Problem iseljavanja rezultat je posljednjih 20 godina ukupnog stanja i atmosfere u državi koju stvaraju razni akteri, od političke i intelektualne elite do Crkve. Svi mi sudjelujemo u stvaranju društvene klime koja je dovela do tog problema – kaže Bagić.

Ne misli da bilo tko u Vladi, ovoj i prošloj, smatra da nam mladi ne trebaju pa nek idu. Štoviše, smatra da je u vrhu ove i prošle Vlade postojala visoka razina razumijevanja da je iseljavanje dugoročan strateški problem i ne misli da ga političke elite smatraju beznačajnim, ali nemaju rješenja za njega pa izbjegavaju raspravu o tome. A kad rješenje za problem nemaju, lako je reći “široko ti polje...” Jer te se riječi primjenjuju u raznim situacijama i odnosima.

Ivan Anušić Iseljavanje 'Nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske, posebno ako ste Hrvat' Ivan Đikić IVAN ĐIKIĆ: 'Sve ovisi o nama, ne o Vladi u Zagrebu, županiji ili gradu' Jacques Houdek RAZOČARAN ODLASCIMA Jacques napao Vladu: 'Nemam strpljenja za trivijalnosti, počnite raditi svoj posao'!

Sve se podvodi pod slobodu kretanja unutar EU

Šterc drži da političari ne prihvaćaju stav struke da moraju provesti revitalizaciju zemlje pa im je obrambeni mehanizam govoriti da se mladi iseljavaju zbog slobode kretanja u EU.

– Neka onda koriste termin tržište rada. Nedopustivo je da sjeverozapadna Europa povlači mlade i obrazovane ljude iz jugoistočne Europe i da se sve to podvodi pod slobodu kretanja iako svi znamo da se time prazni ljudski potencijal nerazvijenih zemlja i čini upitnim njihov gospodarski razvoj u budućnosti – govori Šterc.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar majmunranko
  majmunranko:

  Primjećuje se medijska praksa da svako malo neka retardirana iskompleksirana jugoslovenčina prijeti da će izići iz Hrvatske zbog ustašizacije, fašizacije, klerofašizacije, kleroustašizacije, filoklerofašizacije, klerokritptoustašizacije itd., to kao postane "hit na društvenim mrežama", svi tzv. mediji to prenesu kao dokaz ustašizacije, ... prikaži još! fašizacije, klerofašizacije, kleroustašizacije, filoklerofašizacije, klerokritptoustašizacije itd, za par dana se lik "predomisli" i kaže da ipak ne odlazi iz inata prema onima odgovornima za pojave poput ustašizacije, fašizacije, klerofašizacije, kleroustašizacije, filoklerofašizacije, klerokritptoustašizacije itd., i onda se svi skupa zgražamo tjednima. To će ići dok se ne okrenu teze i to će se prvo vama medijima obiti o glavu, samo pratite. ;)

 • zazidje:

  Smije, pogotovo onom sa avatarom Hajduka sa zvijezdom i "Majici" koja radi 8 sata dneno,, subotom i nedjeljom a stigne i studirat.Neka Superwoman. Mislim kada bi ta "Majica" otišla onda bi se Hrvatska riješila Ante Tomića,, njegovih ruku djelo

 • donekle.realan:

  Zašto ne bi smio? Ako može "ili mi ili oni", zašto ne bi smijelo "Idi, široko ti polje!"?