Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROVANJE

Kremlj: Boca je mogla biti dokaz u slučaju Navaljni, ali su je iznijeli iz Rusije

Russian opposition politician Alexei Navalny and his family members pose for a picture at Charite hospital in Berlin
Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
18.09.2020.
u 14:57

"Previše je apsurda u ovoj priči da bi se ičija riječ uzimala zdravo za gotovo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Kremlj je u petak objavio da je boca vode iz hotelske sobe oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog na kojoj su pronađeni tragovi novičoka, mogla biti dokaz u slučaju, ali su je umjesto toga suradnici Navaljnog iznijeli iz Rusije. Tim Alekseja Navaljnog objavio je u četvrtak da je boca vode iz hotelske sobe u Tomsku u kojoj je Navaljni odsjeo prošli mjesec odnesena u Njemačku i da su na njoj pronađeni tragovi nervnog otrova novičoka.  

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski stručnjaci nisu mogli proučiti bočicu vode i da zbog toga Moskva ne može komentirati slučaj. 

"Mi ne možemo to objasniti jer, kao što znate, ova bočica, ako je i postojala, odnesena je u Njemačku ili negdje drugdje. Nešto što je moglo postati dokaz trovanja nažalost su iznijeli iz zemlje. To otvara dodatno pitanje - zašto?", rekao je Peskov.  "Previše je apsurda u ovoj priči da bi se ičija riječ uzimala zdravo za gotovo", dodao je. 

>> FOTO Transport Navaljnog u Berlin

Russian opposition politician Alexei Navalny and his family members pose for a picture at Charite hospital in Berlin
1/6

Rusija kaže da joj treba više dokaza prije otvaranja formalne kaznene istrage slučaja Navaljni i zatražila je od Njemačke da joj preda medicinske podatke Navaljnog na analizu. 

Saveznici Navaljnog tvrde da bi ispravna istraga ovog slučaja otkrila da su Kremlj, predsjednik Vladimir Putin i ruske sigurnosne službe odgovorne za trovanje tog oporbenog političara. Kremlj je nazvao optužbe neutemeljenima i rekao da ne bi imalo smisla otrovati Navaljnog i onda mu dopustiti odlazak na liječenje u drugu zemlju u kojoj bi se mogli otkriti tragovi trovanja.

Navaljnome je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu prošli mjesec. Proveo je neko vrijeme u sibirskoj bolnici, a zatim je na zahtjev obitelji prebačen na liječenje u Berlin. Britanija je priopćila u srijedu da je gotovo sigurno da su ruske obavještajne službe izvršile napad na Navaljnog, jednog od najžešćih kritičara Putina, te da Rusija mora dati odgovore vezano uz taj slučaj jer je korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo.

Njemačka je zatražila pomoć Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u istrazi navodnog trovanja Navaljnog, priopćila je u četvrtak ta organizacija sa sjedištem u Den Haagu, dodavši da su njezini stručnjaci "uzeli biomedicinske uzorke kod Navaljnog kako bi ih analizirali". 

Komentara 6

MP
miroslav.petkovic.7564
16:28 18.09.2020.

Samo ba ba ba koliko vremena je proslo od frovanja u hotelskoj sobi do odlaska na aerodrom sat leta do Omska Znaci tri sata proslo a otrov nije usmrtio ovog covika .Prics za malu djecu covjeku zelim da ozdravi. Kaoo politicar sasvim nebitan ovdje u rusiji.

XA
xaron
22:01 18.09.2020.

Dakle, ekipa Navalnog je iz hotela ponijela polu praznu bocu vode na aerodrom ( da se ne baci , ili su znali da u boci ima otrova ). Ovo nema ni u sapunicama.

Avatar peacemaker
peacemaker
07:14 19.09.2020.

Navalny vrijedi više od "sjevernog toka 2".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije