Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČAN MEDICINSKI SLUČAJ

Koža ju je toliko svrbjela da bi učinila sve da to prestane, a onda je šokiran doktor shvatio što joj je

Foto: pixabay
1/2
10.05.2022.
u 11:08

Dijagnosticirao je da ima kroničnu idiopatsku urtikariju (o. a. kožnu alergiju) i naveo da u većini slučajeva uzrok nije pronađen te da se svrbež i osip mogu kontrolirati lijekovima

Amerikanka (68) prošla je kroz pakao prije nego što su liječnici uspjeli utvrditi što je uzrok svrbeža koji je bio nesnosan. Svrbež je uvijek bio gori tijekom noći, a 68-godišnjakinja morala se tjerati da mirno leži i suzdržavati se da se ne češe po koži.

Često je nosila debele pamučne rukavice kako bi zaštitila samu sebe od svojih noktiju, ali ni to nije pomoglo. Rastrgala ih je kako bi se počešala i možda tako zaustavila nesnosni svrabež na rukama, trbuhu, nogama i stopalima. Zanimljiv medicinski slučaj koji se dogodio prošle godine objavio je u utorak New York Times.

Liječnici su joj prvo propisali kremu s kortikosteroidima. Nije pomoglo. Izdržala je dva tjedna prije nego što je nazvala svoju doktoricu opće prakse koja je pogledala njezino tijelo prekriveno osipom pa joj propisala tablete prednizona (kod nas poznat kao Decortin) i poslala je specijalistima u Medicinski centar na sveučilištu Vanderbilt. Prvi slobodan termin bio je za šest tjedana, a tih šest tjedana bili su užasni za 68-godišnjakinju. Mogla je koliko-toliko podnijeti svrbež s prednizonom, ali kad ga je potrošila, liječnica joj nije željela prepisati više jer je ipak riječ o snažnom kortikosteroidu.

Ništa novo u životu

Jedva je dočekala svoj termin u medicinskom centru Vanderbilt u Nashvilleu, gdje je došla k specijalisti za alergije i imunologiju, doktoru Basilu Kahwashom.

"Jeste li počeli uzimati nove lijekove", upitao ju je, što je ona negirala. U njezinu životu nije se promijenilo ništa osim svrbeži i osipa.

Dijagnosticirao joj je da ima kroničnu idiopatsku urtikariju (o. a. kožnu alergiju) i naveo da u većini slučajeva uzrok ostaje nepoznat te da se svrbež i osip mogu kontrolirati lijekovima. Prepisao joj je nekoliko lijekova, uključujući i kortikosteroide za noć kako bi joj to ublažilo simptome.

"Ovo djeluje kod 70 posto mojih pacijenata. Ostanimo u kontaktu. Ako ovo ne djeluje, postoje druge opcije", kazao joj je. Međutim, tjedan dana kasnije javila mu se pacijentica i navela da je i dalje jadna. Ima osip po cijelom tijelu i uopće ne spava.

Nakon toga pripisao joj je još jači lijek – cyclosporine, koji se koristi u transplantaciji organa. Unatoč njezinim zahtjevima da joj da prednizon, Kahwash je odbio jer riječ je o steroidu koji ima snažne nuspojave. Kad je došla tri tjedna kasnije, ništa se nije promijenilo. Njezino stanje ostalo je isto unatoč svim lijekovima te se doktor zapitao jesu li pogriješili u dijagnozi, piše New York Times.

Ovakav svrbež i kronični osip mogu prouzročiti neke autoimunosne bolesti, ali i alergije na hranu. Međutim, alergije na hranu najčešće se događaju kod djece i reakcija se događa odmah nakon obroka. Postoji jedina iznimka, koja je opisana prvi put prije deset godina –alergija na meso. Oni koji je imaju opisali su da su najgori simptomi bili usred noći, baš kao i kod 68-godišnjakinje. Kahwash ju je poslao na testove kako bi isključili mogućnost autoimunih bolesti i alergije na meso.

Foto: pixabay

Nalazi su pokazali da nije razvila autoimunu bolest već alergiju na meso. Čak i u ovom nesvakidašnjem slučaju, bilo je nelogičnosti. Većina alergija reakcija je na proteine, a ova pak na galaktozu-α-1,3-galaktozu (skraćeno poznatu kao alfa-gal), šećer. Reakcija se pojavila satima kasnije, a ne nakon nekoliko minuta kao što je uobičajeno. I možda najčudnije od svega, ta alergija povezana je s ugrizom krpelja. Pacijentica se nije sjećala da ju je ugrizao krpelj i nije tip osobe koji ide u prirodu, zbog čega je ugriz krpelja bio manje vjerojatan. S druge strane, ona i muž većinu vremena jedu meso.

Rekao joj je da prestane jesti crveno meso i mliječne proizvode i vidi kakva će biti reakcija. Nije trebao dugo čekati. Nakon samo tjedan dana ona se osjećala odlično. Neobičan medicinski slučaj dogodio se prije godinu dana. Od tada nije jela crveno meso, a povremeno konzumira sir i mlijeko, no simptomi se nisu javili.

VIDEO: U Rijeci sinoć gorjelo šest automobila, očevid je u tijeku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije