Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTABILAN SUSTAV

Grabar-Kitarović kritizira Vladu: 'Stječe se dojam da ne znamo kamo idemo'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
23.03.2015.
u 17:12

Nisam dobila odgovor još na zahtjev za sazivanjem tematske sjednice Vlade, rekla je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je u emisiji Hrvatskoj radija "S predsjednicom izvan protokola" rekla kako surađuje s premijerom Zoranom Milanovićem, ali i da bi ta suradnja mogla biti bolja.

- Nisam dobila odgovor još na zahtjev za sazivanjem tematske sjednice Vlade, međutim, ne mogu reći da ne surađujemo uopće. Surađujemo, ali ta bi suradnja, držim, mogla biti puno bolja i mislim da bi bilo dobro kad bi bila puno bolja, u interesu svih građana RH. Svi moramo nadići svoje stranačke ili bilo koje druge okvire, ja sam sada nestranačka osoba, dakle, moram se doista brinuti o svim građanima naše Hrvatske i moramo sjesti i razgovarati jer držim da, surađujući, možemo učiniti puno više nego što bilo tko od nas može učiniti pojedinačno - rekla je Grabar-Kitarović.

- Moja je dužnost, kao nekakvog moralnog autoriteta, kao najvišeg državnog dužnosnika izabranog izravno od građana, biti glas građana i s premijerom otvoreno raspravljati o stanju u Hrvatskoj - dodala je.

Na tematskoj sjednici htjela bi da, kako je rekla, Vlada položi račune o stanju u državi i navede kakve se mjere namjeravaju poduzeti za izlazak iz krize. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo odustajanjem Vlade od poreza na nekretnine, kao i monetizacije, no smatra da je Vlada prebrzo promijenila mišljenje.

- Sve skupa se stječe dojam da mi ne znamo kuda idemo, odnosno da ne znamo kamo želimo ići - rekla je. Naglasila je da mnogi upozoravaju na nepredvidljivost i nestabilnost sustava u Hrvatskoj.

Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom mandata, no rekla je kako ne može biti zadovoljna stanjem u zemlji, pogotovo gospodarskim i socijalnim. I dalje smatra da Ured predsjednice treba preseliti s Pantovčaka u Visoku ulicu.

- Osjećam se pomalo kao u akvariju. Htjela bih biti više među građanima i htjela bih da sjedište Ureda predsjednice bude njima bliže. Međutim, to nije odluka koja ovisi o meni kao pojedincu. To je odluka koju treba donijeti država - rekla je Grabar-Kitarović. Dodala je da nije točno da nema ovlasti za utemeljenje povjerenstva koje bi trebalo dati prijedlog najbolje lokacije.

Grabar-Kitarović rekla je da je prošli tjedan predala imovinsku karticu, a kao neke stavke s nje istaknula je stan u Zagrebu od 106,7 kvadrata, oko 135.000 eura ušteđevine, potraživanja prema NATO-u od oko 800.000 tisuća kuna (riječ je o mirovini koju je uplaćivala svih ovih godina), dva vozila - Chrysler Town & Country iz 2010. i Hondu Civic iz 1998. godine.

Govoreći o uklanjanju biste Josipa Broza Tita iz ureda, rekla je da je logično da ode u kraj iz kojega je potekao. Naglasila je da je odluku o bisti prepustila stručnjacima.

- Po meni, mjesta mu u Uredu predsjednice više nije bilo, on je diktator, to je sasvim neosporno - rekla je, dodajući da će uvijek odbijati da se Broza izjednačava s antifašizmom, odnosno antihitlerovskom koalicijom iz Drugog svjetskog rata. Naglasila je da su i članovi njezine obitelji u ratu bili antifašisti, ali nisu bili komunisti niti su izjednačavali svoju borbu s onim što se događalo nakon 1945. godine.

Govoreći o vanjskoj politici, naglasila je da moramo jačati gospodarsku diplomaciju, napominjući da se i njemačka kancelarka Angela Merkel najviše bavi gospodarstvom.

- Mislim isto tako da smo se previše zatvorili u svoje vlastito dvorište. Time ne podcjenjujem važnost odnosa u području jugoistočne Europe, štoviše, stavljam još snažniji naglasak na rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom i BiH i drugim državama - rekla je Grabar-Kitarović.

Komentara 369

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:24 23.03.2015.

Cuj, stjece se dojam? Ja sam siguran kako Zoka i ostali nemaju pojma kuda plovi ovaj brod.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:28 23.03.2015.

S Kukuriku koalicijom idemo polako prema nestajanju Hrvatske, broj zaposlenih pao još za 16.000...sve je to politika ugasi "Državu slučaj" kako kaže Milanović

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
17:31 23.03.2015.

Grabar-Kitarović kritizira Vladu: 'Stječe se dojam da ne znamo kuda idemo'..... Draga naša Predsjednice.... očigledno je kako si provela veliki broj godina u diplomaciji, a ja ću biti slobodan da ovakav 'diplomatski' i uglađeni rječnik prevedem na 'rvacki kako bii Te oni kojima je namijenjeno mogli razumjeti : Dakle, draga Vlado, blage veze ni pojma nemate ni o čemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije