Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznose opremu

Klinika za plućne bolesti Jordanovac potpuno evakuirana: Narušena je statika, može se srušiti

Pripadnici navijačkih skupina pomažu u seljenju Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/10
23.03.2020.
u 10:22

Nakon što su pacijenti u nedjelju evakuirani, u ponedjeljak ujutro liječnicima je rečeno da uzmu stvari iz ambulanti. Iako ne bi trebali biti tamo jer zgrada nije sigurna, liječnici i medicinsko osoblje od jutra izvlače opremu i dokumentaciju iz klinike

Klinika za plućne bolesti Jordanovac nakon potresa više praktički ne postoji. Statičari su procijenili da zgrada nije sigurna i da sljedeći potres ne bi izdržala te da se više ne smije koristiti. Izgledno je njeno rušenje ili kompletna renovacija.

Nakon što su pacijenti u nedjelju evakuirani, u ponedjeljak ujutro liječnicima je rečeno da uzmu stvari iz ambulanti. Iako ne bi trebali biti tamo jer zgrada nije sigurna, liječnici i medicinsko osoblje od jutra izvlače opremu i dokumentaciju iz klinike.

– Rekli su nam da zgradu moramo napustiti i ne možemo je više koristiti, da je statika narušena i da se može srušiti. Dugoročno, ne znam hoće li je srušiti ili popravljati, to tek treba odlučiti. Prvo smo pacijente evakuirali, pomogli su nam Bad Blue Boysi. Od jutra nastojimo iznijeti opremu i spremiti negdje na sigurno, tražimo po Rebru mjesta gdje ćemo je skladištiti, to je vrijedna i kvalitetna oprema – rekao nam je akademik prof. Miroslav Samaržija, ravnatelj Klinike.

Evakuiranje opreme traje jer "ne možeš ultrazvuk spremiti u putnu torbu", pa će za demontiranje npr. CT-a trebati i tjedan-dva.

– Gledam esencijalnu dokumentaciju Klinike, sve treba iznijeti – staloženo nam govori akademik Samaržija, odbivši se fotografirati u okruženju dojučerašnje glavne hrvatske klinike za plućne bolesti, danas prekrivene žbukom i s pukotinama.

– Ne, ne, novinari ne smiju unutra, a mi imamo puno posla i nema fotografiranja – odbija akademik.

Kapacitet Klinike inače je 200 pacijenata, no zadnjih su tjedana zbog koronavirusa donekle reducirali taj obim pa je u trenutku potresa bilo nešto više od stotinu pacijenata koje su zbrinuli dijelom na 4. katu neurološkog odjela na Rebru, a dio su pustili kući od kojih će neki biti pod stalnom telefonskom paskom liječnika.

GALERIJA Potres u Zagrebu

Pripadnici navijačkih skupina pomažu u seljenju Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu
1/30

Komentara 7

HU
hudarupa3
21:43 23.03.2020.

Trebam pomoć, jedna divna cura iz krapine, nosila je zelenu masku pa ako netko zma kako doći do nje

AJ
ajdebretineseriii
20:57 23.03.2020.

A univerzitetska klinika se raspada , Jordanovac se rusi, a ulica ceka.

Avatar wakan tanka
wakan tanka
12:30 23.03.2020.

popisati svu stetu na svim objektima, srusiti sta je za srusiti izracunati kolika je ukupna steta i racun poslati u Bruxelles

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije