Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kliman: Riješili smo certifikate, radimo i na drugim poboljšanjima

Oni koji su taj certifikat pribavili ili su u postupku dobivanja, a takvih je oko 13 posto pružatelja tog smještaja, neće im propasti, kaže Kliman
19. veljače 2016. u 14:30 5 komentara 358 prikaza
marić i kliman
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Nakon ukidanja obveze energetskih certifikata za pružatelje obiteljskog smještaja, radimo i na drugim poboljšanjima, uz ostalo i izmjenama zakona o boravišnoj pristojbi, izjavio je ministar turizma Anton Kliman nakon susreta s predsjednikom Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedom Pinezićem.

"Ministarstvo turizma zastupat će sve interese i segmente hrvatskog turizma u kojem su jako bitni naši domaćini-pružatelji obiteljskog smještaja i važno je i da s njihovim predstavnicima, Zajednicom obiteljskog turizma pri HGK imamo visok stupanj suglasnosti i volje da rješavamo probleme", kazao je Kliman. 

Podsjećajući da je međursorskom suradnjom riješen problem odnosno ukinuta obveza energetskih certifikata za pružatelje obiteljskog smještaja, ocijenio je da su time za obiteljski turistički smještaj napravili dobar posao i poslali dobru poruku. Najavio je da će pravilnik koji to regulira na snagu stupiti za 15 dana.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević sredinom ovog tjedna je donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, kojim se za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ukida obveza energetskih certifikata.

"Oni koji su taj certifikat pribavili ili su u postupku dobivanja, a takvih je oko 13 posto pružatelja tog smještaja, neće im propasti. Mi i dalje, iako nije obveza, potičemo sve na to, jer će im tako biti lakše uključiti se i u traženje sredstava iz EU fondova", kazao je Kliman. 

Dodao je da se traže bolja rješenja i za ujednačavanje kategorizacije objekata te za povoljnije linije kreditiranja i brendiranja obiteljskog smještaja koji je veliki potencijal za rast.

"Za izmjene zakona o boravišnoj pristojbi razrađujemo prijedloge na tragu da jedinice lokalne samouprave pritom imaju više samostalnosti u određivanju kategorija i razreda te pristojbe, jer oni, kao i drugi s terena, bolje od nas u Ministarstvu znaju što bi za njih bilo dobro, a to se može nazvati i decentralizacijom", naglasio je Kliman, iznoseći primjer kuća za odmor koje se dosta oglašavaju, traže i popunjavaju, a kako se često nalaze u nekom 'zaleđu' po noćenju se u njima plaća skoro najniža kategorija boravišne.

Ako se sve dogovori, nove boravišne mogle bi vrijediti već od iduće godine, jer je za ovu godinu visina iznosa boravišne pristojbe već određena odnosno ista je kao i zadnjih više od deset godina.

"Brzo ukidanje obveza certificiranja građanima-domaćinima turistima, kojih je više od 200 tisuća u gotovo 70 tisuća objekata, dalo je nadu da pravna država funkcionira jer je traženje tih certifikata bilo protuzakonito, te smo zahvalni i ministru graditeljstva i prostornog uređenja Kuščeviću na toj odluci i potpori onima koji drže oko 50 posto svih kreveta u turističkoj ponudi", izjavio je Pinezić.

Naznačio je da obiteljski smještaj još želi deregulaciju nepotrebnih i pojednostavljenje propisa, kao i stvaranje funkcionalne ponude tog smještaja kroz integralne hotele sa zajedničkom recepcijom, a što su u zadnjim godinama sprječavale "neke fiskalne anomalije".

"Želimo razvijati više suradnju i s agencijama, koje bi trebale biti u povlaštenim poreznim uvjetima kada rade paket aranžmane za pred i posezonu, kao i s hotelima i ostalima u turizmu", kazao je Pinezić. 

Poručio je da obiteljski smještaj ove godine očekuje još bolju sezonu od lanjske. U prošloj je godini obiteljski smještaj zabilježio gotovo 40 posto svih turističkih noćenja u Hrvatskoj te poraste iznad 10 posto u odnosu na 2014. godinu. 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar think pink
  think pink:

  " jer je traženje tih certifikata bilo protuzakonito" - izjavio je Pinezić. ovaj lik očito ima gadnu zbrku u glavi - kako je to moglo biti protuzakonito kad je o tome donešen zakon???

 • Avatar Bekrija
  Bekrija:

  Znači tko se drža propisa i zakona taj je popušio, a tko je varao i krşio zakon taj je nagrađen. Valjda cilja na taj dio birača pa ih favorizira, dok ćemo i dalje gledat divlje objekte "apartmane" uz more bez ... prikaži još!z imakvih dozvola i kategorizacija. Samo domoljubno!

 • mimi50:

  Ovo je NEPRAVDA prema onima koji su poštovali zakon, jer im se novac neće vratiti... kao i prema onima koji svoje apartmane iznajmljuju samo 2 mjeseca u godini, za razliku od apartmana u Opatiji, Iki, Rijeci, Splitu, Zadru i još ... prikaži još! nekim nekim drugim gradovima koji u ostalim mjesecima apartmane iznajmljuju studentima i radnicima.