Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
minimalno odvraćanje

Kina u tajnim tunelima skriva oko 3000 nuklearnih raketa

raketa
AFP/Pixsell
02.12.2011.
u 08:53

Istraživači su otkrili mrežu tunela dužu od 4500 kilometara koja se proteže duž provincije Sečuan u kojima se, vjeruju, čuvaju rakete

Kina koristi tisuće kilometara podzemnih tunela kako bi sakrila arsenal nuklearnog oružja koji je, čini se, puno veći nego se ranije procjenjivalo, tvrde istraživači koji su gotovo tri godine prevodili tajne vojne dokumente, pretraživali internet i proučavali satelitske snimke.

Prema njihovim pretpostavkama, javlja Daily Mail, Kina može imati i do 3000 raketa, dok se sve donedavno vjerovalo da njezin nuklearni arsenal broji svega od 80 do 400 raketa.

Istraživači sveučilišta Georgetown predvođeni bivšim čelnikom Pentagona otkrili su mrežu tunela dužu od 4500 kilometara koja se proteže duž provincije Sečuan, a iskopali su je pripadnici kineskog Drugog topničkog korpusa, odnosno tajne postrojbe zadužene za zaštitu nuklearnog oružja.

Dok Rusija i SAD imaju bilateralni ugovor koji ih obvezuje na stalno praćenje zaliha, Kina jednostavno tvrdi da posjeduju mali broj nuklearnih raketa potrebnih za "minimalno odvraćanje".

Inače, SAD ima oko 5000 nuklearnih bojevih glava, a Rusija oko 8000.

Komentara 17

Avatar flegmatik
flegmatik
09:09 02.12.2011.

Puno je manje je zlo ako komunisti imaju nuklearke nego ako ih imaju islamisti. Tako da \"business as usual\" ;-)

PE
penicilin
09:37 02.12.2011.

i kaže : “.....otkrili su mrežu tunela dužu od 4500 kilometara koja se proteže duž provincije Sečuan, a iskopali su je pripadnici kineskog sekundarnog topništva......“ Hej urednik nije da vi ove uradke još i plačate? kakavo je to “SEKUNDARNO TOPNIŠTVO“TVO“ ? ?? postoji li i promarno ili tercijarno ili je autor ovog polusmušenog uradka samo malo neuk ? nije sramota nešto ne znati, sramota je pisati u neznanju, ovo je prevod u kome je engleski izraz za tu jedinicu Chinese Second Artillery krivo u neznanju preveden kao “SEKUNDARNO TOPNIŠTVO“, u prevodu to je “Kineski Drugi Topnički Korpus“ 第二炮兵部队 je na kineskom a autor ovog sranya od uradka bi se ipak trebao zadržati na cjenama grincajga u ove kasnojesenske dane jer nije za bolje

OB
-obrisani-
09:04 02.12.2011.

super i sta ce stim raketama --nek ih Pojede,ehehehehehhe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije