Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT IZRAELA I HAMASA

Kina proziva Ameriku za propalu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a: Zašto ste blokirali deklaraciju o miru

Israeli soldiers work at a damaged building following a rocket attack from Gaza, in Ashdod
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
17.05.2021.
u 23:14

Čelnik UN-a Guterres upozorio je na rizik od nekontrolirane humanitarne i sigurnosne krize u regiji

Iako je cijeli svijet polagao nadu u Vijeće sigurnosti UN-a koje se okupilo na trećoj hitnoj sjednici u tjedan dana o izraelsko-palestinskom ratu kako bi zaustavili krvavi sukob, nažalost nije došlo ni do kakvog dogovora. I tako je krvavi i razorni rat ušao u drugi tjedan. Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a prošla je bez uspjeha u usuglašavanju zajedničke deklaracije i prijedloga koji bi brzo vodili okončanju nasilja.



Netanyahuov interes

Naime, Amerika ustrajava u odbijanju bilo kakve zajedničke deklaracije, a takvo stajalište nerazumljivo je brojnim saveznicima. U tjedan dana Washington je sam u dva navrata odbacio dvije izjave koje su predložile tri članice Vijeća sigurnosti: Kina, Norveška i Tunis.

– To je pomalo čudno kad pomislimo na očekivanja koja smo svi imali otkako su se Amerikanci vratili multilateralnoj diplomaciji – rekao je jedan veleposlanik za AFP pod uvjetom da ostane neimenovan.

– Mislili smo da SAD želi pokazati relevantnost u Vijeću sigurnosti u situacijama kakva je ova – dodao je.

Kineski diplomat Wang Yi izrazio je žaljenje zbog američke “opstrukcije” prihvaćanja deklaracije.

– Vijeće sigurnosti mora poduzeti mjere i zbog opstrukcije jedne države, Vijeće nije kadro govoriti jednim glasom – rekao je Wang Yi te pozvao Washington “da preuzme odgovornost” u UN-u.

S druge strane, američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield na sjednici je pozvala na “prestanak ciklusa nasilja “ i ustvrdila da SAD “neumorno radi” kako bi pokušao zaustaviti ovaj sukob da se postigne “održivi mir”.

Otvarajući sjednicu, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je Vijeće sigurnosti na rizik od izbijanja “nekontrolirane sigurnosne i humanitarne krize” u regiji ako se brzo ne postigne prekid vatre kazavši da taj “bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati”. Takve su pozive uglavnom ponavljali i drugi veleposlanici u izlaganjima od Rusije do Tunisa, Norveške ili Irske. Virtualna sjednica bila je poprište međusobnih optuživanja Palestinaca i Izraelaca.

Paralelno sa sjednicom, 15 članica Vijeća sigurnosti nastavilo je pregovarati o zajedničkoj deklaraciji kojom bi pozvale na prekid neprijateljstva i potvrdile predanost rješenju o dvije države koje bi postojale jedna pored druge, Izraela i Palestine na temelju prethodnih rezolucija UN-a.

Opstruiranje deklaracije UN-a o prekidu vatre u Pojasu Gaze od SAD-a potvrđuje izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je prije nekoliko dana rekao da će nastaviti s napadima na Pojas Gaze te kako u tome ima potporu američkog predsjednika Joea Bidena. Nisu svi demokrati sretni što Biden odugovlači sa zaustavljanjem krvavih i razornih sukoba u Pojasu Gaze kako bi dao Netanyahuu vrijeme da postigne svoje političke ciljeve.

Jer, prema pisanju izraelskih medija, Netanyahu će nastaviti s napadima sve dok ne bude siguran da Yair Lapid, kojem je predsjednik Reuven Rivlin dao mandat za sastavljanje izraelske vlade, neće dobiti potrebnu većinu za vlast. Kako piše The Guardian, američki predsjednik Biden mogao bi se zbog takvog stava naći izoliranim ako nastavi braniti Izrael u ratu koji sada bjesni u Gazi.

‘Odgovornost demokracije’

U nedjelju je 28 demokratskih članova američkog Senata objavilo izjavu u kojoj poziva izraelsku vojsku i Hamas da postignu sporazum o prekidu vatre. Izjavu, koju je organizirao demokratski senator John Oseff, potpisao je i Dick Durbin, drugi demokratski član u Senatu u vodstvu, ali je nije potpisao čelnik većine u Senatu Charles Schumer, koji i dalje stoji uz američkog predsjednika Joea Bidena i predsjednicu Demokratskog doma Nancy Pelosi koja također tvrdi da Izrael ima pravo na “obrambenu vojnu akciju”.

Istodobno, nastavljaju se žestoki sukobi i bombardiranja s jedne i druge strane. Izrael tvrdi da je bombardirao podzemne tunele kojima se koristi Hamas, a palestinski militanti danas su nastavili raketirati izraelske gradove. Izrael je jučer snažno napadao Gazu iz zraka, a militantne skupine Hamas i Islamski džihad uzvratili su bombardirajući izraelske gradove Beershebu i Ashkelon, kao i Tel Aviv.

Situacija ju Pojasu Gaze svaki dan je sve teža. Više od 40 tisuća ljudi ostalo je bez domova zbog čega je Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) otvorila škole u koje je smjestila ljude koji su ostali bez krova nad glavom. Međutim, suočeni su s velikim problemima jer nemaju hrane ni vode ni lijekova, jer osim svakodnevnog bombardiranja Pojas Gaze je u potpunoj blokadi.

Američki državni tajnik Antony Blinken poziva da “sve strane moraju odmah prestati s nasiljem”. Blinken je jučer poručio da “Izrael mora osobito zaštititi djecu”, jer Izrael kao “demokratska zemlja ima posebnu odgovornost za to”, kazao je. Nje mačka kancelarka Angela Merkel nazvala je jučer izraelskog premijera Netanyahua, “dala podršku Izraelu i poručila da se prestane ubijati civile na obje strane”, objavili su iz Berlina.

Večernjakov novinar: Rat će eskalirati, ne može ga zaustaviti ni Biden!

Ključne riječi

Komentara 12

AD
admzaq
02:04 18.05.2021.

Amerika je daleko. Kina je daleko. Pitanje je čiji šupak liže EU. Trebalo bi pitati Plenkija da nam da taj odgovor....

ZI
zimerman
01:38 18.05.2021.

Lažni prorok (pedofil muhamed ) je dizajnirao islam na parazitskom sistemu .A Kina je dizajnirana na diktatorskom sistemu . Trenutno imamo naivni (glupi )zapadni svijet koji nasijeda na propagandu i islamista i diktatora .

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
06:26 18.05.2021.

Pa normalno da amerika nikad,ni jednu deklaraciju o miru negdje u svjetu nece potpisati,jer to je njih glavni izvor zarade i bogtastva,prodaj oruzje bjedi,ubaci isusa,muhameda,i ponekog rabina,pa onda zvadi,opljckaj,i tako u zadnji 200 godina,i bogzna jos koliko sledeci.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije