Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI MINISTAR:

'Erdogan dolijeva ulje na vatru'

Karl Nehammer
BKA Christopher Dunker
17.05.2021.
u 14:53

Napomenuo je kako je Erdogan prošli tjedan, između ostalog, Izrael ocijenio „terorističkom državom“

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer danas je na konferenciji za medije u Beču oštro kritizirao, kako je rekao; „neslavnu“ ulogu Turske u sukobu na Bliskom istoku. „Ta uloga sigurno ne doprinosi deeskalaciji nego eskalaciji sukoba“, istakao je Nehammer.  Turskom je predsjedniku Reccepu Tayyipu Erdoganu predbacio da „dolijeva ulje na vatru“. Napomenuo je kako je Erdogan prošli tjedan, između ostalog, Izrael ocijenio „terorističkom državom“.

Nehammer je ukazao kako je već prošlog ljeta bilo „jasnih informacija da je Turska imala utjecaja na izazivanje nemira u Beč-Favoriten (op. 11. Bečki stambeni okrug gdje pretežno žive migranti)“. Tada su se na ulicama sukobili pripadnici turske i kurdske zajednice koji žive u Beču.

Tada su, kako je rekao Nehammer, simpatizeri ultranacionalističkih turskih „Sivih vukova“ napali kurdski prosvjedni skup protiv nasilja nad ženama, a sada Turska utječe na prosvjede usmjerene protiv Izraela. Pokraj Erdoganovih izjava, Nehammer je naveo vijorenje brojnih turskih zastava na prosvjedima protiv Izraela u Austriji.

„Nema ama baš nikakvog razloga da se sukobe iz inozemstva prenosi u Austriju“, poručio je austrijski ministar unutarnjih poslova. Upozorio je da će nadležne austrijske vlasti odlučno djelovati protiv antisemitskog i protu - izraelskog huškanja na prosvjedima.
Nehammer je izvijestio i o više policijskih akcija prije nekoliko dana, provedenih nakon gotovo  godinu dana od višednevnih sukoba Turaka i Kurda u 11. bečkom stambenom okrugu. Kako je istakao uhićene su 102 osobe, većinom mlađe i s migracijskom pozadinom i podnijeto je 164 prijava, te provjereno više od 3.200 osoba.

Dodao je kako je policija cijelo vrijeme radila na razbijanju mreže „sitno kriminalnih struktura ekstremizma i radikalizacije“, koja je stajala iza širenja nemira u Beču, a uspjelo ju je identificirati.  Vezano uz upit o svrstavanje Austrije na stranu Izraela rekao je kako Austrija ima „povijesnu odgovornost“ prema Izraelu. Odnosno da pripadnici Židovske zajednice moraju imati mogućnost sigurnog života u Austriji.   

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar dobry
dobry
20:45 17.05.2021.

Čini mi se, da Austrijanci liječe povijesne komplekse glede Židova (vrijeme naci vladavine), preko leđa Palestinaca. Pripadnici naroda nekadašnje žrtve rabe slične metode, koje su nacisti radili njima...Austrijanci ponovno čine povijesnu pogrešku!

MG
milerazbojnik@gmail.com
18:40 17.05.2021.

ma nema eregon više što dolijevati ulje na vatru pa on je tijedan i pol prije ovog raketiranja javno izjavio da je izrael tamo takorekoč genocidan i onda je i poslije po nekom smišljenom scenariju i počelo koliko lije kvaranan još može bit da je ufurao tamo pitaj boga dragog svakojakog oružja da mlate po izraelcima on i je tamo na onim krajevima največi dobitnik i profiter u pitanju rata i izbjeglištva s sviju strana mu je kapala lova i ustupci pa čak i od amera koji su po mojoj nekoj logici ostavili kod njega puno puno naoružanja i ovih bespilotnih letjelica kojima je drmopo sirotinji i gle čuda razvio se odjednom u nebesa s svim i svačim i sanja veliko otomansko carstvo i zaštitnika sviju brače muslimana da ih neče ostavit na cijedilu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije