Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIVAJU NA OPREZ

Kina prijavila prvi smrtni slučaj od rijetkog virusa Majmun B

Screenshot
19.07.2021.
u 16:52

Od prvog zabilježenog slučaja prijenosa spomenutog virusa na čovjeka 1932. godine, do danas je zabilježeno manje od 100 slučajeva i to većinom u Sjevernoj Americi.

Veterinar (53) umro je nakon što se zarazio s rijetkim infektivnim virusom, poznatim i kao virus 'Majmun B', objavile su kineske vlasti. Ovo je prvi zabilježeni slučaj prelaska tog virusa sa životinje na čovjeka u Kini. 

Prema kineskom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, nesretni muškarac radio je u institutu specijaliziranom za razmnožavanje primata gdje je secirao dva mrtva majmuna u ožujku. Mjesec dana kasnije počeo je osjećati mučninu, povraćao je i imao visoku temperaturu, samo kako bi umro 27. svibnja. Uzorci njegove krvi i sline poslane su na analizu još u travnju, te su tada znanstvenici pronašli dokaze za postojanje virusa Majmun B. Njegovi bliski kontakti, doktor i medicinska sestra, pokazali su se negativni na virus, kazali su dužnosnici. 

Virus Majmun B, odnosno virus herpesa B, česta je kod makao majmun, ali je izuzetno rijetka i često smrtonosna ako se prenese na čovjeka. 

- Virus napada centralni nervni sustav čovjeka i uzrokuje upalu mozga, što dovodi do gubitka svijesti, kazao je Kentaro Iwata, stručnjak za infektivne bolesti na sveučilištu Kobe u Tokiju, prenosi Washington Post. 

Od prvog zabilježenog slučaja prijenosa spomenutog virusa na čovjeka 1932. godine, do danas je zabilježeno manje od 100 slučajeva i to većinom u Sjevernoj Americi.  Najčešće žrtve su veterinari, znanstvenici i istraživači koji direktno rade s primatima. 

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, samo je jedan zabilježeni slučaj prijenosa virusa s osobe zaražene s herpesom B na drugu osobu. 

Dekan na američkom fakultetu veterine u Hong Kongu Nikolaus Osterrieder napominje kako se virus jako dobro prilagodio makao majmunima i nije vjerojatno da će mutirati na način da bi se počelo brzo prenositi među ljudima.  Osterrieder i Iwata ističu kako se nadaju da će ljudi početi više učiti o tom virusu i poduzimati sve potrebne mjere kako bi se zaštitili, pogotovo u interakciji s majmunima.

VIDEO: Beroš: “Protekli mjesec 579 građana je završilo u bolnici zbog korone, 94% nije bilo cijepljeno”

 

Ključne riječi

Komentara 9

PV
prcko.vita
19:45 19.07.2021.

Ili da pobijemo sve majmune ili sve ljude, i onda virus neće imati na koga da skače. Što kažu naši znanstvenici i naš stožer?

LI
liliZG
17:15 19.07.2021.

tak nešto su govorili i za covid,.. neće to sa životinje na čovjeka... a vidi nas sada....već smo na delta soju...

Avatar Bayaz the magi
Bayaz the magi
09:47 20.07.2021.

Vidi ova dva! Plenković i Pupovac. Majmun P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije