Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kerum i dalje najpoželjniji splitski gradonačelnik

06.05.2009.
u 10:55

Drugi krug istraživanja studenata Pravnog fakulteta, koji su na terenu anketirali građane o skorim neposrednim izborima, pokazao je da je poduzetnik Željko Kerum i dalje “najpoželjniji” splitski gradonačelnik. Dobio je 39,7 posto glasova, dok je drugi, esdepeovac Ranko Ostojić, prikupio 22,7 posto glasova. Na trećem je mjestu HDZ-ov kandidat Ivan Kuret s 12,5 posto.

Kampanja utječe
Anketirani birači u fotelji splitsko-dalmatinskoga župana najradije bi vidjeli dosadašnjeg Antu Sanadera, koji je dobio 30,6 posto glasova. Slijedi ga esdepeovac Veljan Radojković (12,3 posto), a na trećem je mjestu Ivan Protrka (HSP-HČSP) s 5,5 posto. Anketa je provedena u sklopu projekta “Lokalna uprava u razvoju – regionalizacija”, koji vodi profesor Pravnog fakulteta dr. Onesin Cvitan.

– Znamo po zonama kako tko diše, ali kako se prvi put radi o neposrednim izborima, na površinu izlaze osobe koje su se pokazale i kao gospodarstvenici – naglašava dr. Onesin Cvitan.

Tvrdi da predizborna kampanja utječe na promjenu mišljenja i percepcije građana o kandidatima za općinske, gradske i županijske dužnosnike.

Birači se profiliraju, smanjuje se broj neopredijeljenih i neodlučnih. No, još u Splitu ima 17 posto neopredijeljenih, a u županiji više od 40 posto. Na njih, smatra dr. Cvitan, kampanja idućih dana može i te kako utjecati. Kandidati se stoga, poručuje, moraju još više približiti građanima, uvjeriti ih da će ono što obećavaju i ispuniti.

Kerum nije financirao
Dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš i profesor Cvitan opovrgnuli su ćakule da je Željko Kerum financirao istraživanje studenata. Čak je dekan Buklijaš pozvao kandidate da budu donatori Pravnog fakulteta, što je u svijetu i inače praksa. Ova anketa pokazala je blagi pad broja ispitanika koji od budućega gradonačelnika očekuju gospodarski procvat, a i svi su kandidati dobili manju podršku. Možda uslijedi još jedna anketa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije