Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kazaljka originalnog sata smaka svijeta za minutu je bliža ponoći

Doomsday clock
Arhiva VL
14.01.2010.
u 15:39

Znanstvenici koji se protive nuklearnom oružju okupljeni oko chicaškog časopisa sat su pomakli na 23.56 zbog zategnutosti u odnosima sa Sjevernom Korejom i Iranom te zbog neuspjeha Kopenhagena.

Članovi uredništva chicaškog časopisa Bilten atomskih znanosti objavili su da se sinoć od ponoći kazaljka sata smaka svijeta pomaknula za jednu minutu bliže ponoći. Simbolički sat sada opasnost od nuklearnoga samouništenja svijeta prikazuje vremenom od 23.56 sati.

Simbolički sat utemeljilo je 1947. godine uredništvo časopisa Bulletin of Atomic Scientists of Chicago. U njemu se od 1945. godine okupljaju fizičari i analitičari globalne politike te vojnih snaga. Dizajn sata koji pokazuje pet minuta prije ponoći za naslovnu stranicu s kazaljkom koja se primiče ponoći dizajnirala je Martyl Langsdorf, supruga fizičara Alexandera Langsdorfa, jednoga od znanstvenika iz uredništva s poviješću rada na projektu Manhattan, prvim atomskim bombama kojima je, pomorom civila u Hirošimi i Nagasakiju, završen II. svjetski rat na Pacifiku. Časopis se od 1945. godine bavi procjenjivanjem nuklearne ratobornosti država, a upravo je taj sat ishodište metafore o "pet minuta do ponoći" čijeg je podrijetla malo tko svjestan.

Godine 1991. taj je sat sa 23.43 pokazivao najmiroljubivije stanje. Tada su se svjetske sile dogovorile o bitnom nuklearnom razoružanju. Kritično je bilo 1953. kad su SAD i SSSR testirali vodikovu bombu. Tada je bilo 23.58 sati. Godine 1984. pokazivao je 23.57 kada je drugi put moguće izbijanje sukoba bilo vrlo blizu. Ovogodišnje je pogoršanje "za minutu" uslijedilo nakon zaoštavanja nuklearnih pitanja sa Sjevernom Korejom i Iranom, te neuspjehom UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

Komentara 8

UK
Ugo Kajvez
15:49 14.01.2010.

Postali su deplasirani i smiješni sa ovim glupostima, ...... ruše svoj ugled.

OB
-obrisani-
17:40 14.01.2010.

A joj, a 2012 godina, a sve bedastoče oko toga, a smak svijeta, ljudi daždevnjaci i sva sila bedastoča sa internet stranica za katastrofičare? OK, ako se uništimo te 2012 godine onda se neču imati kome ispričati, a vjerojatno nitii mene neče bit, ali ako 1.I 2013 ne pročitam veeeeliku ispriku u novinama tih dežurnih katastrofičara onda ću se uvrediti. Naravno da će se odmah “odrediti“ neki novi datum, neki novi mesija katastrofe će metiljati po Youtube-u i po svojim stranicama a oni koji nemaju pametnijeg posla će to “gutati ko pelikani“ i odmah će prvog dana te 2013 godine sa sigurnošču odrediti neki novi datum i tako od smaka svijeta do smaka svijeta. Recept je provjeren, uzme se neki zbrkani tekst (Nostradamus ili neki drugi “prprok“9, malo se nadoda sitno sjeckanog vjerovanja nekog izumrlog naroda (Maye, Azteci, Anasazi) doda se zerica sudnjeg dana po Bibliji i sve se to iskrčka na internetu i masa “guta“. baš me zanima kaj bu sljedeče?

Avatar jankoplemenity
jankoplemenity
16:52 14.01.2010.

Nibiru je blizu.Anuaki isto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije