Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi vjetar u Beču

Kancelar Kern nudi Austriji New Deal

Christian Kern
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.05.2016.
u 14:25

Ovo je naša posljednja šansa, ako je ne iskoristimo i ne stanemo na kraj vlastohleplju, velike će stranke nestati - kaže kancelar

Nova nada austrijske politike, 50-godišnji novi kancelar Christian Kern, za svoj ulazak na velika vrata u vrh politike pripremio je Austrijancima “New Deal”, program kojim želi preokrenuti trendove, obnoviti snagu zemlje i privući birače koji su izgubili vjeru u veliku koaliciju.

Nema više “bolje Njemačke”

Donedavni direktor austrijskih željeznica danas predstavlja svoj program, želi potaknuti privredu i stvoriti radna mjesta. To je samo nekoliko dana uoči 2. kruga predsjedničkih izbora u Austriji, na kojima kandidat radikalne desnice Norbert Hofer ima izglede za pobjedu. Kern je uvjeren da može preokrenuti raspoloženje ljudi u Austriji te da je loše raspoloženje glavna kočnica ekonomskog rasta. No, imat će tešku zadaću jer nezaposlenost je za austrijske prilike velika, u travnju 2016. bila je 9,1 posto, nezaposlenih je 367 tisuća. Austrija je godinama imala manju stopu nezaposlenosti od Njemačke, kretala se između 4 i 6 posto, no u proljeće 2013.

Njemačka je prestigla Austriju. Nakon što je 2002. uveden euro, njemački je Stern Austriju nazvao “bolja Njemačka”, bruto društveni proizvod rastao je dva posto godišnje, pa popom pao na manje od jedan posto. Lani se ponovno dignuo na 2,3 posto, ali nezaposlenost je još visoka. Jedan od razloga za to austrijski guverner Ewald Nowotny nalazi u ulasku Slovačke, Mađarske i Češke na tržište dijelova za njemačku automobilsku industriju, čime su oduzele Austriji dio izvoza u Njemačku, pisao je Bloomberg. Austrija je u sličnoj situaciji 70-ih godina državnim potporama privukla BMW, no zbog strogih pravila EU sad to ne smije. Naravno, pri svemu treba imati na umu da je Austrija dobrostojeća, s BDP-om po stanovniku od 39 tisuća eura pri vrhu je EU i svijeta. Zato je možda i pitanje prihvata izbjeglica postalo dvostruko pogubno za bivšeg kancelara Wernera Faymanna. On je prvo primao izbjeglice, većina ih je išla u Njemačku, ali kad je zatvorio granice i dignuo žicu, od njega se okrenula Socijaldemokratska stranka.

Debakl na izborima

Na kraju je došao i potpuni debakl dviju velikih stranaka na predsjedničkim izborima, Faymann je dao ostavku i time, ocjenjuju neki analitičari, dodao vjetra u leđa kandidatu Slobodarske stranke Hoferu. Njegov protivnik je kandidat zelenih Alexander van der Bellen, po profilu ljevičar, ali zasad nije dobio potporu socijaldemokrata, osim što je kancelar Kern rekao da će u nedjelju glasati za njega. Van der Bellen u anketama dobiva 47, a Hofer 53 posto.

Slobodarska stranka Austrije (FPÖ), ozloglašena još otkako ju je na nacionalnu razinu digao Jörg Haider, ne samo što ima sve veće izglede i na parlamentarnim izborima jer u anketama dobiva i do 34 posto nego je prestigla i narodnjake, koji imaju 22, i socijaldemokrate, koji su na 21 posto! Pa bi se lako moglo dogoditi da na izborima, koji će se održati iduće ili najkasnije 2018. godine, FPÖ bude puno više od hrvatskog Mosta, da bude stožerna stranka nove koalicije. – Ovo je naša posljednja šansa, ako je ne iskoristimo, dvije glavne stranke nestat će sa scene, vjerojatno s pravom – upozorio je kancelar Kern opomenuvši ih ovako: – Vrijeme je da se stane na kraj igrokazu vlastohleplja i zaborava budućnosti.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije