Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kamioni Čistoće ne mogu ući u svaku ulicu, ali mi možemo

Mladi u patroli hvale stanovnike Bilog briga, koji su sami zatražili kontejner u koji mogu odlagati polimerni otpad.
20. svibnja 2010. u 08:35 0 komentara 15 prikaza
'19.05.2010., Zadar - Djelatnici Eko patrole kontroliraju zadarske kvartove te upozoravaju ljude koji stvaraju divlje deponije. Photo: Filip Brala/PIXSELL'
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'

Zadar se uistinu može podičiti parolom "Zadar je lijep koliko je čist" jer se o njegovoj čistoći, osim djelatnika Čistoće, odnedavno brinu i četiri studenta koji volontiraju u ekopatroli na biciklima. Oni su na zadarske ulice stigli još lani u sklopu pilot-projekta, no kako se program pokazao uspjelim, nastavljen je i ove godine.

Glavni cilj tog projekta je uočavanje problema koji se javljaju zbog nepravilna postupanja s otpadom, njihovo rješavanje, veća informiranost građana, poticanje kvalitetne komunikacije s građanima, promicanje zaštite okoliša te informiranje stanovnika kako pravilno zbrinjavati otpad.

Josipa Zubak i Marko Perović kažu da su presretni što mogu kao volonteri barem dijelom pridonijeti čistoći grada.

– Stalno smo u kontaktu s ljudima, a oni najbolje znaju stanje u svojim kvartovima. Stoga, čim se pojavi neka nepravilnost, oni nas upozore, a mi sve poslikamo. Prednost patroliranja biciklom je u tome što djelatnici Čistoće kamionima ne mogu ući u svaku uličicu i vidjeti gdje se sve odlaže otpad. Lani sam kod Osnovne škole Bartola Kašića zamijetili odlagalište smeća na kojemu je bilo mnogo odbačenih bicikala i boca, no sve je brzo uklonjeno zahvaljujući nama – kaže Josipa Zubak.

Mladi volonteri posebno hvale čistoću na Poluotoku, ali i u ostalim kvartovima, a svugdje nailaze na susretljivost građana, koji ih upozoravaju gdje su problemi.

Većinom, kažu nam studenti, dobivaju dobre kritike, a posebno ih raduje kada ih pohvale turisti.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.