Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca čudovišta

Kako su završila djeca najvećih svjetskih diktatora

mao ce-tung
Foto: Wikimedia Commons
1/3
11.03.2017.
u 11:43

Djecu najvećih svjetskih diktatora u svojoj knjizi "Djeca čudovišta" opisao je Jay Nordlinger

Djeca najvećih svjetskih diktatora u većini slučajeva nisu dobro završila, a njihove živote opisao je u knjizi "Djeca čudovišta" (Children of Monsters) Jay Nordlinger.

Nimfomanka i silovatelj

Rumunjski diktator Nicolae Ceausescu na čelu Rumunjske bio je od 1965. do 1989. godine. Imao je posvojenog sina Valentina, kćer Zoiu te sina Nicua. Valentin i Zoia uhićeni su zbog korupcije, a Zoia je prozvana nimfomankom te se govorilo kako jako puno pije.

Najmlađi sin Nicu od tinejdžerskih dana nekontrolirano je pio i silovao, a žene je napastovao kad mu te prohtjelo.

– Imao je dozvolu za sve. Bio je vrsta osobe koja je mogla projuriti kroz crveno, usput ubiti ljude i proći nekažnjeno. Bio je toliko zao da danas izgledao kao neki lik iz stripa – napisao je u svojoj knjizi Nordlinger. Nakon očevog pogubljena, Valentin i Zoia su uhićeni i pušteni su na slobodu nakon deset mjeseci. Nicu je osuđen na 20 godina zatvora, no odslužio je samo tri nakon čega je u 45. godini života umro od ciroze jetre.

Foto: Wikimedia Commons

Obožavao najstariju kćer

Benito Mussolini, fašistički vođa i diktator na čelu Italije bio je od 1925. do 1943. godine. Imao je petero djece, a najviše je obožavao najstariju kćer Eddu koja se udala za fašista Galeazza Cianoa. Mussolini ih je pratio u svom automobilu na putu na medeni mjesec, a Edda je u jednom trenutku zaustavila automobil i zahtijevala od oca da se vrati. Poslušao ju je, ali to ga je jako pogodilo. Pred kraj rata njegov zet Ciano pridružio se onima koji su odlučili Mussolinija svrgnuti s vlasti. Kada ga je Hitler ponovno odlučio vratiti na vlast, muškarci koji su glasali protiv njega, uključujući i Cianoa, osuđeni su na smrt. Edda je oca molila i preklinjala da joj spasi supruga, no on to nije želio. Kada su joj ubili supruga, Edda je prekinula sve veze s ocem i kazala mu kako se odriče imena Mussolini. Diktator se navodno od toga nikada nije oporavio.

Foto: Wikimedia Commons

Kakav otac takva kći

Kineski diktator Mao Ce-tung vladao je Kinom od 1945. do 1976. godine, a za njegove vladavine ubijeni su deseci milijuna ljudi. On je imao desetero djece, a nekoliko njih umrlo je još u ranom djetinjstvu. Njegov osobni liječnik kazao je kako Ce-tung nikada nije pokazao ikakve emocije zbog tih gubitaka. Djecu je imao s nekoliko žena, a s nijednom nije imao skladan brak. Njegove dvije kćeri, Li Na i Li Min, piše Nordlinger, dokaz su koliko različita mogu biti diktatorova djeca.

Li na bila je prava tatina kćerka i rješavala se svakoga tko nije bio dovoljno poslušan. Tijekom Kulturne revolucije njezin prijatelj završio je u logoru gdje je mučen samo zato što su imali manje nesuglasice.

S druge strane, kći Li Min pokušavala je živjeti normalnim životom, udala se i imala je dvoje djece. Bezuspješno je pokušavala razviti odnos s ocem, a na kraju je doživjela živčani slom i pala u depresiju s kojom se kasnije godinama mučila.

Foto: Wikimedia Commons

>> Što imaju zajedničko Staljin, Mao Ce-tung i Donald Trump?

Komentara 15

SV
svojaja
12:22 11.03.2017.

Ovima svijet pocima 40-ih. Sta je sa imperatorima, gdje su njihova djeca? Oni i danas vladaju svijetom.

NI
Nikomah95
13:45 11.03.2017.

Očekujem ban gospodina @delnice22 zbog govora mržnje i propagiranja komunističkih zlodjela! Žalosna je istina da ću ja dobiti ban na 3 dana....

ST
Stipan
12:31 13.03.2017.

Kako niste spomenuli diktatoraTita?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije