Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo kosor

K. Sever: Vlada nam pokušava nataknuti ružičaste naočale

sever
Arhiva VL
18.02.2011.
u 14:27

NHS ljuti i uznemiruje pokušaj minoriziranja alarmantnog broja nezaposlenih.

U očekivanju dogovorenog sastanka vezanog uz mnoga goruća pitanja iz hrvatske gospodarske i socijalne zbilje Krešimir Sever obratio se predsjednici Vlade Jadranki Kosor novim otvorenim pismom.

Od najava raznih poskupljenja, preko rastućeg neplaćanja, nepodmirivanja dospjelih obveza i neisplata plaća sve do rastućeg broja nezaposlenosti i potonuća gospodarstva, NHS ljuti i uznemiruje pokušaj minoriziranja alarmantnog broja nezaposlenih. Nakon nes(p)retnog pokušaja "akrobatike“ pri tumačenju razloga kašnjenja objave podataka o nezaposlenosti zbog prelaska na novu metodologiju praćenja i "interaktivne igre skrivača“ Vlade i javnosti vezane uz traženje i otkrivanje punog broja nezaposlenih, kažu, već dan nakon toga iz Vlade dolaze nova tumačenja zbilje koja se zove broj nezaposlenih prijavljenih na HZZ-u.

– Sada se u nekoj radionici "iskovaše“ nova objašnjenja za javnost prema kojima tako alarmantno visok broj nezaposlenih zapravo nije takav jer se mnogi na HZZ prijavljuju samo radi povlastica, mnogi su u evidenciji, a rade na crno, a mnogi prijavom "reflektiraju“ na jedno od mjesta popisivača u predstojećem popisu stanovništva. Tako ispada da Hrvatska gotovo i nema problem s nezaposlenošću, a tako visok broj nezaposlenih tek je kolektivna zabluda proizašla iz iluzije dostojne nekog velikog majstora opsjenarstva – ironičan je Sever.

Javnosti je jasno, dodaje nadalje, da ovaj postupak Vladu samo još više "umotava, zapetljava u paučinu“ jalova pokušaja da "nam svima nataknu ružičaste naočale za gledanje tmurnog vremena“. Doista je krajnje neobzirno prema nezaposlenima takvo relativiziranje njihova statusa.

– Rad na crno dijela nezaposlenih nije počeo sa siječnjem 2011., već postoji dugi niz godina. Mnogi su prisiljeni raditi tako jer drukčije ni oni ni njihove obitelji ne bi preživjeli. A onom manjinom koja manipulira svojim statusom ne smije se tumačiti sudbina najvećeg dijela nezaposlenih – upozorava Sever te dodaje kako je u ovoj dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi u Hrvatskoj čak i ponuda rada na crno u krizi, odnosno kako je i broj "crnih radnih mjesta“ u siječnju 2011. godine manji nego li je bio u siječnju 2010. godine.

Potpredsjednika Vlade za investicije Sever pak proziva da ne zaboravlja kako je u Vladu došao iz HUP-a jer rješenja vidi u promjenama u radnom zakonodavstvu upozorivši kako je rigidno i neće pomoći porastu zaposlenosti.
–  Je li to i Vladin stav o radnom zakonodavstvu i vodi li nas to ponovno prema neoliberalnoj nikad i ničim dokazanoj tezi kako lakše otpuštanje znači i lakše zapošljavanje? – pita Sever.

– Točku na i u tom nerazumljivom saltu stavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi pričom o jednom čovjeku koji je dobio 120.000 kuna otpremnine i koji se, ako mu je to dostatno za osnovne životne potrebe za iduću godinu ili dviju, ne može voditi u evidenciji“. A koja mu je perspektiva kad potroši "tako visoku otpremninu“? Ima li za njega još uopće posla, ne samo sada nego i ubuduće? Kako ministar nikada nije "piknuo“ u one koji dobivaju milijunske menadžerske otpremnine i gotovo odmah dobiju posao u drugoj tvrtki? – pita Sever i ovakve reakcije iz Vlade naziva uvredljivima nezaposlene i za javnost.

Komentara 12

BU
Bugrer
17:52 18.02.2011.

Sever bi, ako baš želi pomoći radnicima i građanima RH, trebao uzeti koju knjigu iz ekonomije pa je pročitati. Tako da može diskutirati. Osnove bi bile dovoljne. Nije mi namjera vrijeđati, nego dati konstruktivnu kritiku.

DU
Deleted user
15:26 18.02.2011.

kad je ovaj ili ovo, učinio nešto za radnike ?

DI
duncan_idaho
16:10 18.02.2011.

stvarno mi je velika utjeha što je ovaj ljut na vladu i piše ljuta otvorena pisma, vrlo produktivno od njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije