Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jurica: 10 svjetskih kriza na dnevnom redu u prosincu

30.11.2008.
u 20:15

Nakon godine dana nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti (VS) RH ima utvrđenu poziciju na East Riveru. U prosincu predsjedamo tim najvažnijim tijelom UN-a pa će političke oči cijelog svijeta biti usmjerene prema našoj zemlji i diplomaciji. Tim povodom veleposlanik Neven Jurica komentirao je aktivnosti koje nas očekuju u VS.

• Hrvatska preuzima dužnost predsjedajuće u VS-u. Kolika je to odgovornost i obveza i kako smo baš sada došli na red?
– Odgovornost je velika, velika je ujedno i obveza. VS je zaduženo da se brine o očuvanju mira i sigurnosti u svijetu i mogu vam reći da će samo u prosincu na dnevnom redu Vijeća biti najmanje desetak kriznih žarišta u svim dijelovima svijeta. Uobičajeno je da država koja predsjeda Vijećem nastoji voditi rad nepristrano i neutralno olakšavajući diskusiju medu članicama, a ne tijekom predsjedanja voditi se samo načelom nacionalnih interesa. To konkretno znači da će RH u poziciji predsjednice imati neutralan status kao što je to bio slučaj s ostalim članicama kad su predsjedale. Uostalom, mi smo tijekom protekle godine dana koliko sudjelujemo u radu VS u potpunosti potvrdili karakter naše vanjskopolitičke pozicije. Mislim da je Hrvatska nedvosmisleno i jasno profilirana država kad su posrijedi njezini vanjskopolitički prioriteti, vrijednosti i interesi kojima se rukovodi. Vrijeme predsjedanja vrijeme je u kojem predsjedajući omogućava što djelotvornije i nesmetanije djelovanje Vijeća. Predsjedajući se među ostalima brine o konsenzusu. Što se tiče toga zašto smo tek sada na redu predsjedanja, naprosto smo po abecednom ključu došli u tu poziciju.

• Predsjednik Mesić dolazi u New York tim povodom. Koje ga aktivnosti očekuju?
– Predsjednik dolazi u New York kako bi predsjedao otvorenom raspravom Vijeća sigurnosti o temi globalne sigurnosti i međunarodnog terorizma. Naime, ono specifično što država koja predsjeda može učiniti u “svome” mjesecu jest da odabere temu za otvorenu raspravu pred Vijećem i da ponudi ton toj raspravi koja je iz nekog razloga od posebnog interesa za dotičnu državu. RH je izabrala spomenutu temu za otvorenu raspravu.

• Od našeg predsjedanja Vijećem mnogi puno očekuju. Što kao veleposlanik imate u planu za još jednu godinu našeg nestalnog članstva?
– Može se očekivati da će tijekom 2009. na dnevnom redu biti mnogobrojne teme koje će zahtijevati aktivni angažman VS UN, te i Hrvatske kao članice. U tom pogledu, i dalje će biti prisutne mnoge teme kojima se VS UN bavilo 2008. i prethodnih godina. S obzirom na primarnu ulogu održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, VS UN je često u situaciji da mora žurno reagirati na goruću krizu u nekom dijelu svijeta. Svjesna svoje odgovornosti članice Vijeća sigurnosti, Hrvatska će, kao i tijekom prve godine članstva, nastaviti pružati svoj konstruktivan doprinos radu tog najvažnijeg političkog tijela UN, te ispunjavanju njegove temeljne zadaće povjerene Poveljom UN-a. Hrvatska će se, kao i do sada, rukovoditi načelima svoje jedinstvene i utvrđene vanjske politike imajući uvijek u vidu sveukupnost državnih i nacionalnih interesa.

• Koliko ima istine u špekulacijama da Vi zapostavljate odnose s nesvrstanima i da Vam se osobno neke od zemalja iz tog bloka bune na rad Hrvatske u VS-u?
– Mislim da je to umjetno stvoreno pitanje koje je bespredmetno i nema nikakva temelja u realnosti. Hrvatska se, kao što sam rekao, rukovodi vlastitim interesima i u tome postupa principijelno. Sa svima imamo dobre odnose, poštujemo svačiju poziciju i drago nam je što vidimo kako je na isti način poštovana i naša pozicija. Uostalom, na tome se temelje i grade međunarodni odnosi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije