Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽILA GA ARMADA

Jovanović: Nećete me ušutkati, ZDS treba zabraniti, stalno nas sramoti šaka jada

Zagreb: Dolazak članova na sjednicu Predsjedništva SDP-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
02.12.2020.
u 18:13

Pozdrav ”ZDS!” nedvojbeno je ustaški pozdrav i kao takav objektivno predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH, poručio je

Klub navijača "Armada Rijeka" traži kažnjavanje Željka Jovanovića sa 75 tisuća kuna jer ih je, kako stoji u rješenju Općinskog suda u Rijeci, "grubo vrijeđao" te time povrijedio pravo osobnosti. Jovanoviću je pristiglo rješenje kako se mora očitovati na tužbu koju on smatra "apsurdnom, neutemeljenom, promašenom, skandaloznom i sramotnom" te kojom se, kako navodi, nastoji ušutkati građane koji ukazuju na veličanje ustaških pozdrava i znakovlja. 

- Na stranu sad da u mojoj objavi nigdje nema spomena "Kluba navijača Armada Rijeka“, pa je samim tim ova tužba promašena, još gore je što zaista "šačica jada koja zastavama sa ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja“ u Rijeci na ovaj način pokušava obračunati s ljudima koji se bore protiv relativizacije ustaštva i ušutkati ih dok oni istovremeno, bez ikakvih sankcija, mašu ustaškim znakovljem i izvikuju ustaške pozdrave, poručio je Jovanović te dodao što će odgovoriti na tužbu. 

- Jasno i nedvosmisleno: Pozdrav ”ZDS!” nedvojbeno je ustaški pozdrav i kao takav objektivno predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH. Korištenje tog pozdrava (i druge ustaške/NDH ikonografije) u javnom prostoru je nedopustivo, ako ni zbog čega drugoga onda zbog pijeteta i sućuti prema žrtvama i njihovim potomcima. Nikako drukčije. I to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom, smatra. 

- U gotovo svim europskim državama svaka javna manifestacija rasističkih ideologija i glorifikacija na njima utemeljenih režima, te negiranje, opravdavanje, umanjivanje ili trivijalizacija Holokausta i zločina protiv čovječnosti, tretira se kao ”govor mržnje” per se i suzbija svim raspoloživim pravnim sredstvima. A u Hrvatskoj? U Hrvatskoj anemičnost i ulizivanje krajnjoj desnici dopušta da se "minorna šaka jada“ kiti ustaškim znakovljem i uzvikuje ustaške pozdrave i prijeti drugima koji znaju da je ustaštvo najveće zlo i sramota hrvatske povijesti. Mene nitko neće ušutkati i spriječiti da to ponavljam iz dana u dan dok napokon i hrvatski zakon ne zabrani bilo kakvu uporabu ustaškog znakovlja. Siguran sam da u tome imam podršku ogromne većine svih građana Hrvatske, zaključio je Željko Jovanović. 

Komentara 138

MU
Mud
18:30 02.12.2020.

“Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je “Za dom sad u boj!” Nekih 250 do 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo “Za dom!” a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti!”

KU
Kultura
18:48 02.12.2020.

Jos prije 100 godina Matos je napisao:"Vidje Hrvatska svakojakih cuda al ne nadje strika za toliko juda". Koliko mrzitelja Hrvatske....

MA
Maiden
18:47 02.12.2020.

Sramotio si i ti nas Hrvate kada si gledao kako pale Hrvatsku zastavu...mislim da si im dao i upaljač i to Zippo da se slučajno ne ugasi dok ju pale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije