Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović: Potpisat ću referendum o ZOR-u ako pregovori krivo krenu

Referendum ću potpisati ovisno o rezultatima pregovora. Imam simpatija za njega, rekao je predsjednik.
12. lipnja 2010. u 13:21 46 komentara 4 prikaza
josipović
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

- Jedno su pregovori, jedno je referendum. Referendum ću potpisati ovisno o rezultatima pregovora. Imam simpatija za njega, posebno ako pregovori ne budu uspješni. Ali ono što je najvažnije je sjesti za stol i pregovarati - kazao je danas nakon sabora Sindikata znanosti predsjednik Ivo Josipović i na taj način dao solidan vjetar u leđa sindikatima koji već četvrti dan prikupljaju potpise za referendum o Zakonu o radu.

Ipak, Josipović je istaknuo kako se "referendum odnosi samo na jedno od brojnih pitanja koja treba urediti".

- Referendum sam po sebi nosi visoke rizike. Pregovori su prilika da se dobije što se najviše može dobiti. A to je socijalno partnerstvo sindikata i Vlade možda i ključno za stabilnost države - kazao je Josipović te ustvrdio kako pregovori nemaju alternativu:

- Bez obzira na to kako će se stvari odvijati, uvijek će se u jednom trenutku morati sjesti za stol i što se to prije napravi i što se prije nađe dogovor, to bolje za Hrvatsku. Sindikati će se kad-tad vratiti za stol. Možda nakon referenduma.

Svoj potpis za referendum sutra će na Trgu bana Jelačića u Zagrebu staviti i šef oporbe Zoran Milanović sa suradnicima. Time će kompletna oporba i formalno podržati sindikalnu akciju.

Josipović je na novinarski upit komentirao i Vladinu najavu uvođenja poreza na imovinu:
- Uvijek sam se zalagao da porezi budu šire rasprostranjeni, da nikoga ne zakolju, da nikoga ne osiromaše ali da budu pravedni, da oni koji više imaju i više doprinose zajedničkim potrebama. I na korist poduzetnika, i na korist radnika i na korist povećanja netto plaće, mogao bi se smanjiti porez na dohodak, a razliku nadoknaditi kroz druge poreze, posebice porezom na kapitalnu dobit. Vidimo da neki ljudi jako puno zarađuju, i to je jako dobro, a da pri tome nisu uopće porezno zahvaćeni.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • number23:

    Josipović je sdpeova promocija na Pantovčaku..Od kad je došao na mjesto predsjednika nije obavljao predsjedničke dužnosti već je obavljao prljave poslove druga Zokya i nemilosrdne partije..

  • number23:

    Josipoviću dali ti brineš o državnim interesima ili o vlastitim interesima i interesima stranke prema biračima?!straašno

  • -obrisani-:

    ......pumbica ......--Predsjednik ima pravo i obvezu brinuti o svemu u drzavi .Biran je izravno,ima legitimitet...narod stoje iza njega...a sta treba da predsjednik suti dog banda pljacka i rastura drzavu ? Pa za predsjednika bi bilo kud i kamo lakse da ... prikaži još!akse da Jaca vodi drzavu u pravom smjeru,nazalost to nije tako.I sad bi neki jos i Predsjednika usutkali ? Nece ici ! ..