Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Jesu li institucije spremne odlučiti o ZDS

Ali povijest treba biti povijest, treba je nepristrano valorizirati i bojovnicima HOS-a omogućiti da u prigodama sjećanja na ratne dane slobodno mogu nositi odore i znakovlje pod kojim su se borili.
28. kolovoza 2017. u 11:20 14 komentara 3006 prikaza
05.12.2016., Jasenovac - Sporna ploca koju su pripadnici HOS-a postavili prije mjesec dana. Postavljena ploca ima upisan pozdrav Za dom spremni. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Hrvatsku i dalje razdire “Za dom spremni”! Nikako da se odmaknemo od Drugoga svjetskog rata, od ustaša i partizana! Sad se trese i Vlada. Vjerujem pak da velika većina vas čitatelja mojih knjiga i kolumni zna što sam u više navrata pisao o tom ustaškom pozdravu. Sve se to lako može naći i na internetu, a koga zanima, neka mi se slobodno javi e-mailom i mogu mu poslati opširan tekst o tome koji je svojedobno objavljen na stranicama Večernjaka, da sad ne idem ponovno u isto široko povijesno razglabanje i činjenične analize.

Dražen Bošnjaković Dražen Bošnjaković: 'Ploča u Jasenovcu zasad ostaje. Vjerojatno neće biti uklonjena prije ožujka 2018.'

No neosporna je činjenica da je to doista izvorno ustaški pozdrav i nikakav povijesni usklik. I on je danas kao takav neprihvatljiv za bilo kakvu javnu i privatnu i ne znam kakvu drugu uporabu.

Ali sam isto tako više puta pisao što je taj isti pozdrav ZDS značio u Domovinskom ratu i zašto, i to ne treba prešućivati.

Posebno razumijem ljude iz HOS-a koji su se borili pod tim pozdravom, ginuli, to im ne treba oduzimati, ali sve treba staviti u povijesni kontekst. Isto kao i naziv 9. bojne HOS-a Rafael Boban, to je povijest, i nju se ne smije prešućivati, jer ćemo opet raditi ono što se radilo u Jugoslaviji. Ali moramo znati što je povijest i što ostaviti povijesti, a što od povijesti uzeti za sadašnjost i budućnost.
Činjenica je da je taj pozdrav, kao i nazivi pojedinih postrojbi, služio u psihološkom ratu protiv srpskog agresora, za bildanje vlastitih snaga, ali je bilo i onih pojedinaca i grupacija koji su njime dodatno i te kako aludirali na NDH.

To također treba priznati, od kojih neki i danas nikako da se skinu s NDH. Time su radili ogromnu štetu Hrvatskoj u nastajanju, jer je sve to koristila srpska propagandna mašinerija kako bi dokazala i potvrdila svoju tezu da je nova Hrvatska samo sljednica Pavelićeve NDH, baš kao što to i danas radi s Vučićem na čelu. I danas ti isti rade veliku štetu suvremenoj Hrvatskoj. No to je bila 1990., 1991., raspad jugokomunističkog sustava, emocije, novi nacionalni romantizam, doslovce je iz boce pušten duh koji je jugokomunizam desetljećima sputavao...

Jasenovac SLAŽE SE I ČAČIĆ Bivši predsjednik oglasio se o ploči: 'Očekujem da se ukloni ustaško znakovlje'

U povijesnom kontekstu, sve je to razumljivo. U današnjem suvremenom kontekstu to je krajnje neprihvatljivo.
 Međutim, HOS je godinama doživio velike nepravde, njegovi bojovnici, koji su nas debelo zadužili u Domovinskom ratu. I zato im danas nitko ne smije oduzeti njihove oznake, njihovo znakovlje s kojim su prošli Domovinski rat. Neće valjda o tome odlučivati oni koji su ostali s poražene strane, koji su te iste pripadnike HOS-a likvidirali, koji su bili agresori na hrvatsku zemlju? Doista je dosta takvog nakaradnog ponašanja, i takvo nakaradno ponašanje jednom zauvijek trebaju presjeći hrvatske institucije, od političara do pravosuđa. Koja je to pamet koja proganja bivše pripadnike HOS-a jer u povijesnoj prigodi nosi oznaku postrojbe kojoj je pripadao?
Svakako sam protiv bilo kakve instrumentalizacije pozdrava ZDS u dnevnopolitičke i druge svrhe.

Ali povijest treba biti povijest, treba je nepristrano valorizirati i bojovnicima HOS-a omogućiti da u prigodama sjećanja na ratne dane slobodno mogu nositi odore i znakovlje pod kojim su se borili, kao i da na spomen pločama i spomenicima mogu također slobodno pokazivati pod kojim su se znakovljem borili, baš kao i svaka druga ratna postrojba. To je minimum koji zaslužuju i oni živi, a još više oni poginuli i njihove obitelji.
I debelo ću prozivati domaće likove koji su doista besprizorni u svojim izjavama i nastupima. Neka vama demokracije i slobode govora, ali bome ćete snositi i javnu odgovornost za izrečeno, i bome ćete biti prisiljeni slušati što je istina, a što javnosti podmećete kao “istinu”.

Neću se uopće osvrtati na Pupovca i njegove bljezgarije jer je bivši šef države jednom zauvijek rekao da je ovaj običan etnobiznismen, i hvala bivšem šefu države na tom trenutku prosvjetljenja i mrvici hrabrosti. Ali kad pojedini besprizornici na političkoj sceni pripadnike HOS-a idu poistovjećivati s ustašama, tada doista nema druge nego debelo opaliti svima takvima javni šamar i suočiti ih s povijesnim činjenicama koje im nisu baš poznate, i kojima očito nisu skloni, jer im je Tito zamutio svu pamet koju posjeduju.

Usporediti pripadnike HOS-a s ustaškim zločinima i jasenovačkim logorom ne samo da je neistinito nego ljudski krajnje nakaradno. Ali eto, upravo su i bojovnici HOS-a svojim udjelom u Domovinskom ratu takvima omogućili demokraciju i slobodu i sve što s time ide.  

Andrej Planković Predrag Štromar HNS UPOZORIO 'Ploču trebaju ukloniti u najkraćem roku. Neprihvatljiva je Vlada koja ne provodi dogovore' PLOČA U JASENOVCU 'Odlaganje uklanjanja ploče s ustaškim pozdravom je neprihvatljivo, postoji ustavno-pravni okvir ' JASENOVAC Pupovac poručio Plenkoviću: Krediti su istekli, vrijeme za uklanjanje ploče je prošlo
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • EldersRealm:

    Za Dom spremni se ne moze a priori zabraniti. Samo ako je u povijesnom kontekstu koristen za velicanje Ustasa, onda je neprihvatljiv. Kao sto mora biti zabranjena petokraka u kontekstu velicanja komunizma, a dopustena u kontekstu velicanja istinskog antifasizma s ... prikaži još! jasnim odmakom od komunizma. Za dom spremni je iskupljen u Domovinskom ratui kad se koristi u tom kontekstu, suludo je zabraniti ga jer se time negira golemi doprinos HOSa u obrani domovine. Plenkovic mora takvo objasnjenje dati javno i ostaviti plocu gdje je, inace ga cekaju prijevremeni izbori na kojima nema sanse, ne samo zbog uklanjanja ploce nego i zbog poreza na nekretnine.

  • Norway:

    E dragi moj, da si ti kojim slučajem Norvežanin pa da njima pokušaš zabraniti domoljubnu pjesmu, pozdrav, grb ili se sprdati iz himne kao sto to cetnici nama rade, nebi ti to dobro završilo. Cijeli svijet zna tko je bio ... prikaži još! Quisling, ali nikome ne pada na pamet da cijelu naciju nazivaju fašistima i ustašama . Ovaj tekst ti je prejadan, zašto ne jedan o oblicima specijalnog rata kad smo mu već godinama žrtve: velikosrpskoj propagandi,požarima,huliganizmu u sportu, kulturi, obrazovanju, sudstvu, deklaracijama o jeziku, okupaciji medija itd

  • šolman:

    U jednoj pjesmici objavljenoj 1921 u listu Virovitičan navodi se da su Hrvati: "Za rod i dom spremni život dati". Ovo je gotovo isto kao ZDS, što znači da je ZDS pozdrav koji je korišten i prije ustaša.