Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLOČA U JASENOVCU

'Odlaganje uklanjanja ploče s ustaškim pozdravom je neprihvatljivo, postoji ustavno-pravni okvir '

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
26.08.2017.
u 17:25

Za uklanjanje te ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir: donešeno je više presuda pred hrvatskim sudovima, podsjećaju u stranci

Daljnje odlaganje uklanjanja ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, na mjestu gdje je bilo zapovjedništvo ustaškog koncentracijskog logora smrti, za Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke u potpunosti je neprihvatljivo, stoji u priopćenju stranke.

Za uklanjanje te ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir: donešeno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionira, donešena je i presuda Ustavnog suda u istom pitanju te je za Vladu i njezina tijela obavezujući zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora donešen početkom ove godine, podsjećaju iz SDSS-a.

Za uklanjanje te ploče s tim pozdravom postoji i obavezujući dogovor koalicijskih partnera koji čine sadašnju saborsku većinu i Vladu. Taj je dogovor temeljen na usuglašenoj obrani temeljnih vrijednosti Evrope nakon 2. svjetskog rata i vrijednosti ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske od bilo koje vrste revizionizma, relativizma, negacionizma ili vrijeđanja žrtava zločina počinjenih od strane bilo naci-fašističkih bilo ustaških pokreta i režima, smatraju u stranci.

Zbog toga Klub zastupnika SDSS-a smatra da Vlada, umjesto najave odlaganja uklanjanja ploče kojom se veliča zločinanči ustaški režim i vrijeđaju osjećaji njegovih žrtava, treba – u skladu s važećim ustavno-pravnim okvirom i u skladu s obavezujućim dogovorom koalicijskih partnera – najaviti njezino uklanjanje, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik stranačkog kluba Boris MIlošević.

.

Komentara 46

Avatar Idler 3
Idler 3
17:40 26.08.2017.

A jel prihvatljivo dernekovanje v Srbu? Ak ne znate na kaj mislim to vam je onaj nazovi-antifa ustanak financiran od Taljanaca (fašisti) kojim su počišćenei i dolina Une i Lapačka kotlina od sveg nesrpskog i potom s tim istim Taljancima (fašisti) potpisan v Otriću sporazum. Naravno nit jen Taljanac (fašist) il Njemac (nacist) nisu stradali v tom nazovi-antifa ustanku ?! Ustaše nebum nit spominjal....nit med njimi ni bilo gubitaka.

DU
Deleted user
17:39 26.08.2017.

"Reci brate moj jesmo li prokleti pa se tako brzo sve zaboravi al' neka neda Bog pa nas budu trebali opet ce se gusta magla spustiti"

RI
rimac444
19:49 26.08.2017.

Ploča postavljena braniteljima je svetinja postavljena na uspomenu onih koji koji su dali život za svoj narod. Jao onome tko se usudi dirati u takve svetinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije