Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Jesu li institucije spremne odlučiti o ZDS

Ali povijest treba biti povijest, treba je nepristrano valorizirati i bojovnicima HOS-a omogućiti da u prigodama sjećanja na ratne dane slobodno mogu nositi odore i znakovlje pod kojim su se borili.

Komentari 14

EL
EldersRealm
16:00 28.08.2017.

Za Dom spremni se ne moze a priori zabraniti. Samo ako je u povijesnom kontekstu koristen za velicanje Ustasa, onda je neprihvatljiv. Kao sto mora biti zabranjena petokraka u kontekstu velicanja komunizma, a dopustena u kontekstu velicanja istinskog antifasizma s jasnim odmakom od komunizma. Za dom spremni je iskupljen u Domovinskom ratui kad se koristi u tom kontekstu, suludo je zabraniti ga jer se time negira golemi doprinos HOSa u obrani domovine. Plenkovic mora takvo objasnjenje dati javno i ostaviti plocu gdje je, inace ga cekaju prijevremeni izbori na kojima nema sanse, ne samo zbog uklanjanja ploce nego i zbog poreza na nekretnine.

VL
NO
Norway
17:16 28.08.2017.

E dragi moj, da si ti kojim slučajem Norvežanin pa da njima pokušaš zabraniti domoljubnu pjesmu, pozdrav, grb ili se sprdati iz himne kao sto to cetnici nama rade, nebi ti to dobro završilo. Cijeli svijet zna tko je bio Quisling, ali nikome ne pada na pamet da cijelu naciju nazivaju fašistima i ustašama . Ovaj tekst ti je prejadan, zašto ne jedan o oblicima specijalnog rata kad smo mu već godinama žrtve: velikosrpskoj propagandi,požarima,huliganizmu u sportu, kulturi, obrazovanju, sudstvu, deklaracijama o jeziku, okupaciji medija itd

VL
ŠO
šolman
16:53 28.08.2017.

U jednoj pjesmici objavljenoj 1921 u listu Virovitičan navodi se da su Hrvati: "Za rod i dom spremni život dati". Ovo je gotovo isto kao ZDS, što znači da je ZDS pozdrav koji je korišten i prije ustaša.

VL
DU
Deleted user
19:19 28.08.2017.

Zvonimir Despot u ništa. Kako nije smio napisati tko je iz tzv. SFRJ naredio likvidaciju djevojcice Ševo tako sad se zahvaljuje ni vise ni manje Ivi Josipoviću. Vidite Zvonimir ne grize ruku koja ga hrani ali zato mi koji citamo sto pise moramo znati tko pise. Kad znamo tko pise onda ovo napisano ne vrijedi nista.

VL
NO
Norway
17:23 28.08.2017.

I da, umjesto da nam solis pamet da je zds ustaski pozdrav možda bi mogao pisati o jednom od tih mladića kojemu su cetnici oci iskopali izvijacem i mrcvarili prije nego su ga ubili. Ili i to nije dozvoljeno u tvojim novinama pisati da se Pupijeva žena u HND-u ne osjeti ugroženom ?

VL
DU
Deleted user
22:39 28.08.2017.

Za dom spremni je i ustaski i braniteljski pozdrav.Jedan se koristio u NDH a drugi u borbi za neovisnost Hrvatske.I sada pitanje kako jedan s drugim imaju veze i slicnosti ako su se rabili u drugim vremenskim okolnostima i uu drugim drzavama . Ocito ovdje nekima smetaju branitelji i stvorena Hrvatska drzava,sto je ocito jasno i vidljivo.

VL
BA
bakulušić
18:07 28.08.2017.

Hrvatskoj je potrebna istina a nakon toga možemo raspravljati o svemu drugom. Ne mogu se rasprave voditi na temelju "istina", poluistina, nametnutih laži... Istina mora biti temelj svega.

VL
DU
Deleted user
21:46 28.08.2017.

Ploča je postavljena u čast palih hrvatskih junaka, sa zakonom dozvoljenim pozdravom i grbom HOS-a, legendarne i legitimne ratne postrojbe, i abolirani pripadnici manjine koja je besramno napala Hrvatsku, nemaju što o tome laprdati.Mislim, dapače siguran sam da hrvatski branitelji neće dopustiti ovakvu sramotu koju bi Hrvatskoj državi htjeli prirediti oni koji ju ni tada ni sada nisu željeli ni ne žele.A sve ostalo pa i ovaj članak je samo laprdanje u tisuću varijanti.

VL
DU
Deleted user
22:44 28.08.2017.

ISTINA je nasa rak rana, kamen spoticanja bez nje nam nema buducnosti. Mi jos bastinimo mitove i lazi veliko srpske poltike,pogotovo po pitanju Jasenovca,Brezovice Srba i mnogo drugog. Dok ne istrazimo istinitu nasu povijest nema nam prosperiteta.To jos politicarima nijee jasno ali jest narodu.

VL
VL
vladimir964
17:33 28.08.2017.

Da se ne pravi tolika galama i propaganda oko ZDS, za pet godina nitko živ ne bi tako pozdravljao. A problem HOS-a NDH-a i svih ostalih povijesnih naših bolesti jest što nismo sposobni jednom zauvijek pogledati u zrcalo i stvari nazvati svojim imenom, ma koliko to nekomu boljelo. Dakle: ubojstvo je ubojstvo, pljačka je pljačka, ratni zločin je ratni zločin, bilo na kojoj strani se dogodili. Velika većina ljudi nije loša, trebamo se otarasiti stereotipija. Ili kako je to filozof rekao: treba imati snage i smjelosti odstraniti uš s ruže.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.