Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napad iz HDZ-a

Jelić: Zakon o umjetnoj oplodnji je poput Jasenovca i Bleiburga

hdz (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/4
10.07.2012.
u 14:25

Jadranka Kosor, predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport, zatražila je na sjednici tog odbora da se raspiše referendum o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji

Nakon što je jučer Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije oštro napalo donošenje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, danas je Ostojićev zakonski prijedlog još žešće napao HDZ.

Damir Jelić, potpredsjednik HDZ-a, potvrdio je da ta najveća oporbena stranka podržava izjavu HBK te ovaj zakonski prijedlog o medicinski pomognutoj oplodnji nazvao jednom od tri najveće tragedije hrvatskog naroda.

– Usudio bih se, bez imalo patetike, reći da postoje neke tragedije u hrvatskoj naciji kojih se trebamo sramiti. Blaženi Alojzije Stepinac je 1943. godine rekao da je u povijesti nacije Jasenovac najsramotniji čin koji se dogodio. Jednako tako je i Bleiburg nešto čega se trebamo sramiti. Ovaj Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji može se staviti u razinu najvećih hrvatskih tragedija koje sam spomenuo. Stanimo tome na kraj! – bio je rezolutan potpredsjednik HDZ-e Damir Jelić.

Kritizirao je i brzinsko donošenje zakona, naglašavajući kako to nije put kojim se čini nešto dobro hrvatskom narodu.

– Ono što je posebno zabrinjavajuće jest što s embrijima poslije pet godina. Logika zamrzavanja je sama po sebi jasna i neprihvatljiva, ali postavlja se pitanje, ako se već ide u tom smjeru, a ne treba se ići, što nakon toga. Potpuno je nejasno što se događa s tim živim ljudima. Financiranje je nejasno i diskutabilno. Jedino što je jasno da postoje financijski interesi pojedinih lobija kojima se mora stati na kraj – rekao je Jelić naglašavajući da je preblaga i zakonska regulativa gdje su predviđene samo prekršajne kazne.

Zakonski prijedlog podržava eugeniku

Voditelj Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj dr. Ante Ćorušić rekao je da zakonski prijedlog o medicinski pomognutoj oplodnji podržava eugeniku, znanost o napretku rase koji su izmislili nacisti.

– Ovaj je zakon jednostavno protunaravan, protuprirodan je i usmjeren protiv obitelji, protiv je očinskog skrbništva nad djecom jer nekoj djeci začetoj umjetnom oplodnjom onemogućuje da upoznaju svoga oca – rekao je dr. Ćorušić te naglasio da se iza donošenja zakona krije unosan biznis određenih lobija.

– Svi se olako odlučuju za postupke umjetne oplodnje, a da prethodno nisu poduzeli druge metode liječenja neplodnosti. Zašto? Pa, zato što su i predlagatelji zakona u timu i imaju svoje private poliklinike. Stvorena je korporativna mreža državnih i privatnih poliklinika na kojima se tim postupcima dobro zarađuje. Uz njih korist ima i farmaceutska industrija  kaže dr. Ćorušić koji je naglasio da razumije patnju roditelja koji imaju problema s neplodnošću.

Istaknuo je da nije protiv umjetne oplodnje, nego se protivi zamrzavanju zametaka i heterogenoj oplodnji te doniranu jajnih stanica.

– Kako biste dobili dijete postupcima koje sugerira zakon, morate njegovih desetero braće ili sestara žrtvovati. Zakon omogućuje ubijanje tih ljudi, jer kod odmrzavanja zametka njih 30 posto ne preživi – dodao je dr. Ćorušić.

A dr. Ivan Čelić analizirao je zakonski prijedlog za koji kaže da vrvi brojnim nelogičnostima.

– Tako se prema člancima od 18 do 20 omogućava doniranje zametaka, a članak 28 zabranjuje u tijelo žene unijeti darovane jajne stanice te od darovanih spolnih stanica stvarati zametke – rekao je Čelić.

On je naglasio kako bi ova vlast trebala više poštovati Crkvu, jer ona nije udruga, kako to neki iz sadašnje vlasti govore.

– Crkva broji više milijuna članova i trebalo bi je uvažiti kao ozbiljnog socijalnog partnera i čuti njezino mišljenje – dodao je dr. Čelić.

A potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić rekao je da će podići sve stranačke resurse u organizaciji referenduma za rušenje toga zakona.

Kosor traži raspisivanje referenduma o Zakonu o MPO-u

Jadranka Kosor, predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport, zatražila je na sjednici tog odbora da se raspiše referendum o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji. Tu je mogućnost odbacila pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović uz tvrdnju da se referendum raspisuje za probleme koji se tiču svog stanovništva zemlje, a ne oko problema koji muči određenu skupinu ljudi.

Odbor je sa šest glasova za, tri HDZ-ova glasa protiv i jednim suzdržanim laburistom izglasovao ovaj konačni prijedlog zakona. HDZ-ovi zastupnici i na ovom su odboru zamjerili što se bilo kakvi prijestupi koji se tiču ovog područja sankcioniraju samo novčanim kaznama.

– Uz prekršajnu treba uvesti i kaznenu odgovornost jer se ovdje radi o ljudskim životima – upozorila je Kosor.

Antu Babića zanimalo je kada za vladajuće počinje ljudski život, jer on vjeruje da je i embrij ljudsko biće koje ima svoja prava. Također je podsjetio kako su građani prikupili 130 tisuća potpisa protiv ovakvog prijedloga zakona te kazao kako se tu činjenicu ne može zanemariti. Đukanović mu je kazala kako se ovim zakonom nema namjeru propisati kada počinje ljudski život, već se njime želi dati šansa za roditeljstvo svima koji to žele, a ne mogu to ostvariti prirodnim putem.

Komentara 143

OB
-obrisani-
14:48 10.07.2012.

Zamjenica ministra zdravlja Ljubica Đukanović odbacila je tu mogućnost: Referendum raspisuje za probleme koji se tiču svog stanovništva zemlje, a ne oko problema koji muči određenu skupinu ljudi **** I referendum za kolektivne ugovore se odnosio na određenu skupinu ljudi, samo kako bi to Ostojićeva glupača znala, tim više što su današnji zamjenici/e ministara gluplji od svojih šefova, što je, osim od partijsko-stranačke, bio jedan od uvjeta za postati zamjenik/a?

SK
skakavac
14:55 10.07.2012.

PRVA pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović je fantastično objasnila kada se raspisuje referendum. Bedasti Švicarci da li ste čuli kada se treba raspisati referendum? Ova gospođa bi napravila veliku karijeru kada bi je delegirali u EU Parlament i da naučiči Europljane šta znači "balkanski pojam referenduma", nemožeš vjerovati sve sami BISERI.

DU
dublineire
18:24 10.07.2012.

mastermind ja sam gospodar i vlasnik svog tijela i nitko drugi. eto nadam se da sam uspio odgovoriti na tvoje pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije