Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filmovi 2024.

Jedna od najplodnijih godina za znanstveno-fantastične filmove

alien
Foto: 20TH CENTURY
1/3
17.01.2024.
u 14:42

Godina 2024. obilježit će niz znanstveno-fantastičnih filmskih ostvarenja, obećavajući široku paletu priča. Od borbe za preživljavanje na Međunarodnoj svemirskoj postaji do putovanja na nepoznati planet uz pomoć umjetne inteligencije, gledatelji će biti suočeni s različitim futurističkim scenarijima.

Što se znanosti tiče, jedno je za ovu godinu sasvim sigurno. A to je da će ovo biti jedna od najplodnijih godina što se znanstveno-fantastičnih filmova tiče jer će ih biti doista cijela jedna gomila. Sjajno, nakon što je prošlu godinu obilježio Oppenheimer. Već vrlo uskoro u kinima bi se morao pojaviti “I.S.S.”, fikcijska priča koja nije tako nezamisliva. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji gledaju odozgo kako na Zemlji bukne opći nuklearni sukob. A jedni i drugi, Amerikanci i Rusi, dakle, dobivaju zapovijed da preuzmu postaju na svaki način. Scenarij za ovaj film inače je bio nagrađen za najbolji koji neće nikada biti snimljen 2020. godine,
ali vremena se mijenjaju pa je film po njemu ipak snimljen, a nastupaju neka doista vrijedna glumačka imena.

Ni “Distant” koji također treba izaći uskoro nije tako nezamisliv. Letjelica rudara zalijeće se u površinu nepoznatog planeta gdje se on mora oslanjati samo na mogućnosti svojeg svemirskog odijela opremljenog umjetnom inteligencijom kako bi preživio i spasio sebe i svojeg kolegu. Sretno je to razrješenje za ovaj film koji je sniman za vrijeme pandemije pa tri puta odgađan da bi konačno sada dobio zeleno svjetlo za prikazivanje.

Jedan od najiščekivanijih filmova općenito ove godine bit će “Dina: drugi dio”. Kao što znamo, prošlogodišnji termin zamijenjen je ovim u ožujku, no malo to ima veze jer jedva čekamo da vidimo zaključenje priče temeljene na klasiku znanstvene fantastike Franka Herberta kako ju je uprizorio Denis Villeneuve. Ambicije su visoke bez neke vidljivije konkurencije ove godine za vrh lista gledanosti.

POVEZANI ČLANCI:

Istodobno kreće i “Spaceman”, prvi znanstveno-fantastični film u kojem nastupa Adam Sandler. Gledat ćete ga na Netflixu, a ovdje je Sandler astronaut kojega šalju u galaksiju gdje će susresti tajnovito stvorenje koje će mu sačuvati um jer na Zemlji njegova supruga prolazi kroz teško razdoblje.

U ožujku na svoje dolaze svi ljubitelji “Parazita” jer Bong Joon-ho predstavlja “Mickey 17”, film u kojem glavnu ulogu ima Robert Pattinson, a s njime Toni Collette i Steven Yeun. Mickey, koji je obični fizički radnik kojega se može regenerirati svaki put kada umre, poslan je na ledeni svijet Niflheim. Za taj zadatak je on zbog te svoje osobine savršen, ali u nepoznatom ga čekaju sasvim drugačiji izazovi.

Ljubitelji  “Istjerivača duhova” na svoje dolaze s “Ghostbusters: Frozen Empire”. Očito se produkcija ohrabrila možda i neočekivanim uspjesima nastavaka kultnog hita 80-ih godina pa se i sada očekuje puno od filma u kojem opet gledamo Billa Murraya i Dana Aykroyda. Isto je i s ljubiteljima MonsterVersea, odnosno Godzille, Konga i ostalih sličnih bića s “Godzilla x Kong: The New Empire”. Koliko god to čudno zvučalo, i ovaj film spada u znanstvenu fantastiku, a riječ je čak o petom filmu u MonsterVerseu i nastavku “Godzilla x Kong” iz 2021.

POVEZANI ČLANCI:

Nešto kasnije na Netflixu slijedi nastavak “Rebel Moona”. Prvom dijelu, nažalost, za bolje kritike nije pomogao ni nastup Anthonyja Hopkinsa pa ni Djimona Hounsoua, kao ni redateljska palica majstora atrakcije na filmu Zacka Snydera. No, svejedno je prvi dio “Rebel Moona” bio izuzetno gledan, promidžba je bila jaka, ali nije da utjecaj “Ratova zvijezda” ili klasika poput “Sedam samuraja” nisu dali još razloga da se film gleda. Shvatili ste, franšize su i ove godine izrazito prisutne.

“Kingdom of the Planet of the Apes” slijedi krajem svibnja, a riječ je o još jednom filmu izuzetno uspjele teorije prema kojoj svijet preuzimaju primati koji potiskuju ljude. Ne sumnjamo kako nemali broj fanova “Poludjelog Maxa” i u nas jedva čeka “Furiosu”. Krajem svibnja, dakle, dolazi film u kojem se redateljske palice ponovo prihvaća George Miller koji je režirao i originalni film i njegov nastavak, kao i “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”. Ovaj film temeljen na glavnom liku iz zadnjeg “Mad Maxa” zapravo je njegov prequel. Tako Furiosu neće tumačiti Charlize Theron, već Anya Taylor-Joy a Immortana Joea tumačit će sve popularniji Chris Hemsworth.

Što se nas tiče, favorit je novo “Mjesto tišine”. Odnosno, “A Quite Place: Day One”, pogađate, prethodi prvom filmu. Hoće li biti tako ogroman uspjeh kao prvi film koji je bio i debitantski za Johna Krasinskog koji ga je napisao i režirao, vidjet ćemo krajem svibnja. Sada je redatelj Michael Sarnoski, ali nema Emily Blunt, što je šteta, ali nitko ne može biti nezadovoljan Lupitom Nyong’o i Djimonom Hounsouom.

POVEZANI ČLANCI:

Ljetni znanstveno-fantastični blockbuster trebao bi biti "Borderlands" koji režira Eli Roth, a glavna uloga je Cate Blanchett. Uz Kevina Harta, Jacka Blacka i Jamie Lee Curtis. Riječ je o još jednoj ekranizaciji megapopularne igre, a zamišljen je kao znanstveno-fantastična akcijska komedija. Rotha će se neki sjetiti iz “Nemilosrdnih gadova” gdje je glumio brutalnog ubojicu nacista. Inače je Roth veliki ljubitelj i enciklopedist horora pa će biti zanimljivo pogledati hoće li nešto rezonirati na taj način.

Teško se možemo i sjetiti nekoga tko jedva ne čeka novog “Aliena”. “Romulu” dolazi sredinom kolovoza. Ovaj puta ne režira Ridley Scott koji je sada u ulozi producenta, nego će ga voditi urugvajski redatelj Fede Álvarez, što je zanimljiv izbor jer on jest specijaliziran za horore, no jedini pravi uspjeh bio mu je “Ne diši” gdje je bio i scenarist. Od filmova o okrutnim izvanzemaljskim stvorenjima uvijek se očekuje puno, vidjet ćemo koliko ćemo dobiti od filma koji ulazi između “Aliena” i “Aliensa”.

POVEZANI ČLANCI:

Spomenutog Chrisa Hemswortha vidjet ćemo, odnosno slušati, i sredinom rujna u još jednoj uspjeloj franšizi koja jest znanstveno-fantastična, ali većim naglaskom na “fantastično”, a to su “Transformeri”. Hemsworthu se pridružuje Scarlett Johansson, Jon Hamm i legendarni Laurence Fishburne. Samo, ovo nije igrani film koji bi bio nastavak “Transformera: Uspon zvijeri”, već se radi o animiranom filmu koji se bavi odnosom Optimusa Primea i Megatrona. Iskreno, zvuči pomalo dosadno, ali Transformeri jesu velika franšiza.

U istom je tonu i “Sonic: Super Jež 3” koji je također rubno znanstveno-fantastična mješavina crtića i igranog filma, no i izuzetno uspješan i ne sumnjamo da će imati publike. Znamo da sigurno neće biti Jima Carreyja kao Dr. Eggmana jer se povukao iz glume. E sad, treba li u ovaj popis staviti “Deadpool 3”, “Kraven the Hunter” gdje je i Russell Crowe ili Madame Web, što su zapravo superherojski filmovi, bila je neka dilema, no ostavili smo ih izvan konkurencije pa izbor ostaje na vama. Isto kao i “Civil War”, film alternativne bliske budućnosti u Americi novog Građanskog rata koja, kako stvari stoje, možda i neće biti samo alternativna.

VIDEO Domoljubni koncert u zagrebačkoj Areni, nastupilo čak 25 izvođača, pogledajte koliko je ljudi došlo

Komentara 4

Avatar votum
votum
13:46 24.01.2024.

Kako se Dune može završiti, kad je Paul Atreides samo početak?

HO
homofobic
06:40 18.01.2024.

Sve je to lijepo ali nam je netko zaboravio (namjerno) kazati da preko 90% danasnjih filmova je smece koje je tesko gledati duze od desetak minuta uz najbolju volju i strpljenje! Imat cemo poplavu smeca, milioni ce biti ulupani u negledljive filmove a umisljeni praznoglavci koji nisu sposobni zavezati vezice na cipelama danas imaju "velkro" ili cipele koje se ne veze ali ih se ipak placa milionskim honorarima i time jos vise pothranjuje njihovu umisljenost.

Avatar Ozren Soldatović
Ozren Soldatović
15:12 17.01.2024.

"Isto kao i “Civil War”, film alternativne bliske budućnosti u Americi novog Građanskog rata koja, kako stvari stoje, možda i neće biti samo alternativna". -Iz vaših usta u božje uši, pa da vam se predviđanje ostvari!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije