Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Invazija kampista u Britaniji

Je li to moguće i kod nas? Ne mogu se riješili ilegalnih 'šatoraša' na plažama

Šator na plaži
Foto: Pixabay
23.10.2023.
u 08:20

Od pandemije Covida-19 Bournemouth u Dorsetu bilježi alarmantan porast turista koji ilegalno podižu šatore na pješčanim plažama kako bi izbjegli plaćanje smještaja

Priča je iz Engleske, no nije isključeno da se jednog dana ne može dogoditi i u Hrvatskoj. Vijeće gradića Bournemoutha, 150 kilometara udaljenog od Londona, našlo se na udaru kritika da je turistima dalo "zeleno svjetlo" za podizanje šatora na plaži, čime su izbjegli plaćanje hotelskih soba i apartmana. Od pandemije Covida-19 Bournemouth u Dorsetu bilježi alarmantan porast turista koji ilegalno podižu šatore na pješčanim plažama kako bi izbjegli plaćanje smještaja. Prošlog ljeta gradsko vijeće zaprimilo je čak 169 pritužbi zbog šatora na plaži.

Iako je kampiranje preko noći zabranjeno podzakonskim aktima, vijeće nije uspijevalo zauzdati invaziju 'fly pitchinga'. Izdana je naredba da se na licu mjesta izreknu kazne od 1000 funti ukoliko ilegalni kampisti odbiju napustiti plaže, no u strahu da ih kamperi ne tuže, odustali su od kažnjavanja. Ta je odluka užasnula lokalno stanovništvo i hotelijere.

Glasnogovornik gradske vlasti rekao je da nema dovoljno dokaza da je kampiranje preko noći imalo štetan učinak za destinaciju, pa da bi se izdavali nalozi za zaštitu javnih prostora. Kieron Wilson rekao je novinarima da su dobili jasan pravni savjet da je bolje ne riskirati tužbe. Lokalni vijećnik Philip Broadhead kazao je da jednostavno ne može vjerovati da vijeće ne želi uvesti red na plaži.

- Sedamdeset pet posto stanovnika želi da se zaustavi neovlašteno kampiranje na plaži. Vijeće se krije iza pravnog mišljenja – ogorčen je. Nije pošteno, vele stanovnici, da netko može besplatno podići šator na njihovim prekrasnim plažama i kampirati, dok s druge strane većina posjetitelja plaća smještaj u hotelima i pansionima. Je li legalno ići na divlje kampiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu, pitaju lokalni mediji. Mještani se boje se da će problem eskalirati kad se pročuje da se kod njih može kampirati bez kazni.

POVEZANI ČLANCI:

- Imamo ugostiteljski posao vrijedan više milijuna funti s puno hotela koji se oslanjaju na rezervacije. Ovo nije poruka koju želimo poslati – vele. Lokalna vlast brani se da bi ih netko mogao prozvati da s plaža tjeraju beskućnike, no mještani ističu da se tu ne radi o beskućnicima. Rosie Radwell, direktorica hotela Marsham Court, s pogledom na plažu, rekla je da ilegalno kampiranje smeta gostima. Ako se vlast slaže s time da ljudi kampiraju na plaži, to bi, smatraju ugostitelji, trebalo biti na određenom prostoru koji bi se plaćao, s odgovarajućim sadržajima kao što su toaleti i tuševi. U sezoni u kojoj vrijeme nije išlo na ruku turističkim djelatnicima, hoteli su bili slabo popunjeni, dok su se na plažama Bournemoutha mogli vidjeti šatori kakvi se obično viđaju u ruralnim kampovima tijekom glazbenih festivala. Sve je više pritužbi i zbog smeća i kampera koji plažu koriste kao javni WC.

- Nastavit ćemo provoditi postojeće podzakonske akte za spavanje na plaži i prikupljati dodatne dokaze – najavljuju u gradu i dodaju da će obalu pokušati držati sigurnim, gostoljubivim i čistim mjestom za turiste. Traže načine kako suzbiti puštanje glasne glazbe, agresivno ponašanje, obavljanje velike i male nužde, paljenje otvorene vatre i roštiljanje na plažama.

VIDEO Pristojniji od većine turista: Medvjedica i dva medvjedića prošetali selom u Italiji

Ključne riječi

Komentara 2

HR
hrza
09:15 23.10.2023.

Ova planeta treba bit podjednako dostupna svima a ne samo onima koji imaju puno novaca.

PP
pavisic.pajo
08:40 23.10.2023.

Šator za dvije osobe, korišten jednu sezonu, mjenjam za dječja kolica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije