Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA (NE)KULTURA

Kako im je to palo na pamet: Pogledajte gdje su u Zadru parkirali ovi turisti

Talijanski turisti parkirali automobil na glavni Trg
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/5
17.10.2023.
u 13:44

Da smo idealni domaćini, svakako nismo, idealni gosti jednako tako vjerojatno nismo, ali kada vidimo što rade pojedini turisti po Hrvatskoj neminovno se po ne znam koji put upitati želimo li turizam po svaku cijenu.

Ovog ljeta, kao i svakog prethodnog, bilježili smo po hrvatskim gradovima incidente koje su napravili pojedini turisti. Neki su se gradovi, poput Splita, pokušali 'braniti' posebnim propisima i tablama s istaknutim kaznama za neprilična ponašanja, a neki se još uvijek ne snalaze. Oprezni smo da se naša gostoljubivost ne bi dovela u pitanje. No je li to baš treba tako? Postoji li granica i kod gostoljubivosti? I je li baš uvijek gost u pravu? 

Zamislite da ste došli u Pariz automobilom, ne da vam previše šetati kako biste došli do poznatih znamenitosti, pa lijepo parkirate tik do Slavoluka pobjede. Ili vam je bez veze plaćati javni prijevoz pa automobilom dođete sve do Starogradskog trga u Pragu. Ne bi vam palo na pamet, je l' tako? 

E pa turistima u Hrvatskoj često svašta pade na pamet, pa se tako neki do njih mrtvi hladni parkiraju nasred glavnog trga u Zadru. Jer eto, prvo tu se ne plaća parking, možda zato što to parking i nije, a i terasa za popit kavu na suncu prilično je blizu. 

I nije ovo prvi incident koji je zabilježen od strane turista u Hrvatskoj. Možda je vrijeme da dobro promislimo o turističkoj strategiji, kakav i koliko turizma želimo imati, te je li nužno  po svaku cijenu njegovati masovni turizam s pukim prebrojavanjem noćenja i dolazaka, a bez promišljanja eventualnih posljedica. Jer ako bi svaki tisućiti gost ovako parkirao, na ovakvom mjestu, kakvih je u Lijepoj našoj puno, vrlo brzo ne bismo imali znamenitosti s kojima se ponosimo i koje su vrijedne njegovanja i čuvanja. 

VEZANI ČLANCI 

 

VIDEO Neviđeni incident u Splitu: Kolicima namjerno razbijao automobil

 

 

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Čudomix
Čudomix
14:13 17.10.2023.

Opaliti mu pravu kaznu pa neka nas zaobilazi u širokom luku.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:07 17.10.2023.

Koliko su takvi bahati krkani krivi toliko je i komunalna služba odnosno policija kriva. Pitanje je gdje su oni i što rade.

DO
doberdedec
14:45 17.10.2023.

Zvati pauka i zapapriti kaznu. Riješeno bez imalo muke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije