Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Jankoviću potvrđeno 10 godina zatvora zbog ubijenja civila u Pounju

leonardo janković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
15.03.2016.
u 17:09

Janković se teretio za ratni zločin počinjen 26. srpnja 1991. u Pounju

Leonardo Janković (44) iz Dvora, pravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora zbog  ratnog zločina nad civilima i ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima,  odlučio je Vrhovni  sud.  Naime,  Vrhovni sud odbio je Jankovićevu žalbu na nepravomoćnu presudu iz svibnja prošle godine, koju je donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Ratka Šćekića. Prema optužnici, Janković se teretio za ratni zločin počinjen 26. srpnja  1991. u Pounju. Teretio se da je kao pripadnih srpskih paravojnih postrojbi,  tzv. martićevaca s još 34 osobe protjerivao stanovnike Zamlača, Struge i Kozibroda te da je ubijao goloruke civile hrvatske nacionalnosti.

Osim  toga, na teret mu se stavljalo pljačkanje, uništavanje i rušenje kuća. Riječ  je  o  jednom  od  groznijih zločina iz Domovinskog rata jer su tzv. martićevci  zarobljene civile koristili kao živi zid, a prema optužnici ubijeno  je najmanje 16 osoba dok ih je više bilo teže ranjeno. Janković je dugo  vremena bio u bijegu, no uhićen je u Austriji u siječnju 2014., nakon čega  je izručen Hrvatskoj. Optužnica je 1994. osim protiv njega, podignuta protiv još 33 osobe, koje su i dalje nedostupne hrvatskom pravosuđu. 

Komentara 18

Avatar Linux
Linux
18:47 15.03.2016.

samo 10 godina?

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
17:52 15.03.2016.

ubijao goloruke civile,pljackanje,unistavanje i rusenje kuca,civile koristio kao zivi stit...i za ovo dobiti ovakvu kaznu je smjesno.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
18:57 15.03.2016.

vise ljudi dobiju za posjedovanje trave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije