Naslovnica Vijesti Svijet

Izraelski ministar optužio Europu da je zanemarila opasnost

EU smatra izraelsku kolonizaciju na palestinskim teritorijima nezakonitom i redovito je osuđuje
22. ožujka 2016. u 22:18 13 komentara 1202 prikaza
bruxelles
Foto: Reuters/PIXSELL

Izraelski ministar je danas, reagirajući na napade u Bruxellesu, optužio Europu da je zanemarila opasnost od "islamskih terorističkih ćelija" na svome tlu i radije kritizirala Izrael.

"Ponavljam: U Europi je velik broj onih koji su se radije prepustili ludosti osuđivanja Izraela, etiketiranju i bojkotiranju njegovih proizvoda dok su istodobno pod nosom građanima kontinenta rasle tisuće terorističkih ćelija (...)", rekao je ministar za znanost, tehnologiju i svemir Ofir Akounis, na svojoj stranici Facebooka.

Ministar se istaknuo ovom izjavom, a ostatak izraelske političke klase se solidarizirao s belgijskim narodom i pozvao na zajedništvo protiv terorizma.

Akounis, kojeg smatraju bliskim izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, smjerao je na odluku Europske unije da etiketira proizvode koji dolaze iz židovskih naselja na okupiranom teritoriju kako bi se razlikovali od proizvoda proizvedenih u Izraelu.

EU smatra izraelsku kolonizaciju na palestinskim teritorijima nezakonitom i redovito je osuđuje.

Velik dio izraelske desnice osuđuje to etiketiranje kao mjeru bojkota protiv Izraela, što EU uvijek niječe.

Premijer Benjamin Netanyahu je u videoporuci s godišnje skupštine proizraelske američke lobističke skupine AIPAC poručio da se "terorizam može pobijediti samo ako smo zajedno", izrazivši "sućut obiteljima žrtava".

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin je u brzojavu sućuti belgijskom kralju Philippeu istaknuo da ima "potporu izraelskog naroda u toj kušnji".

"Terorizam je terorizam, bez obzira događa li se u Bruxellesu, Parizu, Istanbulu ili Jeruzalemu. Ovi strašni događaji još jednom nam pokazuju da moramo biti jedinstveni u borbi s onima koji se koriste nasiljem kako bi ugušili osobne slobode", poručio je Rivlin u brzojavu.

>> Uplakana Federica Mogherini skratila konferenciju za medije

Umjetna oplodnja
PROMO
Umjetna oplodnja: Deset pitanja i odgovora za parove koji žele bebu

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Tko o čemu, Izrael o terorizmu.

 • radivoje_lenstina:

  izrael ako je rekao moze da mu se vjeruje,jer izrael je postenjacina, i mnogo toga znaju, a krivac je uvjek zrtva , po njihovom misljenju,pih

 • Avatar ČEPlN
  ČEPlN:

  hm, kad bi znali npr. da iza ovoga ne stoji izrael ili netko treci bili bi pametniji. ovako tko zna o cemu se ovdje radi?