Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTIRANJE

Izraelci žele kod nas izgraditi tvornicu streljiva

Ilustracija
Foto: IVAN ALVARADO/REUTERS/PIXSELL
1/4
11.04.2018.
u 18:05

Najavljena je i mogućnost osnivanja regionalnog cyber security centra.

Već se u više navrata iz Ministarstva obrane RH moglo čuti kako projekt nabave izraelskog višenamjenskog borbenog aviona F-16 c/d Barak otvara brojne mogućnosti za buduću industrijsku suradnju dviju zemalja, što posljednjih dana poprima i sve konkretnije obrise. Nakon što je u ranim satima ponedjeljka hrvatski pilot pukovnik Željko Ninić iz zračne baze Ramat David na sjeveru Izraela prvi put testirao moćnu “šesnaesticu”, već jučer su na tri lokacije u Državi Izrael hrvatsku delegaciju ugostili čelni ljudi i stručnjaci Elbita, 26. najveće vojnoindustrijske, privatne, tvrtke na svijetu.

 

Strateška partnerstva

Riječ je o jednom od glavnih dobavljača izraelske vojske, a surađuju s vojskama još 50 zemalja. Elbit, tvrtka sa 12.500 zaposlenih i s 30-godišnjom tradicijom iskazala je interes strateškog ulaganja u izgradnju tvornice streljiva, koju Hrvatska još nema, a mogući partner mogao bi im biti HS Produkt. Kako su temelj buduće sposobnosti HRZ-a, dakako, i piloti, Elbit je iskazao i interes strateškog partnerstva na jačanju pilotske škole u Zadru. Također, Izraelci imaju namjeru investirati u strateško partnerstvo sa Zrakoplovno-tehničkim centrom u Velikoj Gorici čime bi se omogućio i ulazak Centra u nove poslove održavanja komercijalnih aviona.Također, najavljena je i mogućnost osnivanja regionalnog cyber security centra.

U proizvodnim pogonima u Netanyi hrvatskim novinarima i predstavnicima MORH-a predstavljeni su radio-komunikacijski i integrirani borbeni sustavi, sustavi cyber sigurnosti i najnaprednija elektronska vojna oprema današnjice. Ponos tvrtke svakako je simulator leta kojeg je tvrtka razvila, a koji se u naprednijim verzijama kasnije pretvorio u simulator za F-16, danas najnapredniji na svijetu. Elbitovi djelatnici, predvođeni dvojicom potpredsjednika, predstavili su i integrirani radio-komunikacijski sustav kojim se u realnom vremenu može, ne samo upravljati postrojbama, nego i vatrom po neprijatelju.

 

Potencijal 800 radnih mjesta

U Haifi su, pak, prikazani proizvodi zrakoplovnog odjela tvrtke Elbit koja godišnje proda milijardu dolara vrijedne opreme i dijelova, a bavi se i održavanjem i poboljšanjima na istočnim i zapadnim zrakoplovima, podjednako na transportnim helikopterima i avionima ili borbenim avionima tipa Su-25, Mirage 2000 ili F-16. Naročito su ponosni na razvoj pilotskih kaciga uvezanih s elektronskim borbenim i navigacijskim sustavima zrakoplova.

No, ono najvažnije, iskorakom u obnovu naših obrambenih zračnih snaga prepoznaje se dodatni pozitivni učinak kroz izravna i neizravna ulaganja kroz potencijal otvaranja oko 800 novih radnih mjesta širom Hrvatske koji imaju potencijal od 3-4 milijarde kuna većinom izvoznih prihoda kroz sljedećih 10-ak godina, kao reciprocitet u odnosu na ono što će Hrvatska kupnjom zrakoplova donijeti Izraelu.

Tvrtka Elbit bit će jedna od kompanija koje će Izrael unajmiti da podupire provedbu letačkih operacija u Hrvatskoj. Elbit zemlji koja je kupila naoružanje i vojnu opremu daje jamstvo da će osim potpore operaciji dobiti konkretno gospodarsko ulaganje u određene resore – pojasnio je pilot Željko Ninić.

Komentara 117

DU
Deleted user
18:30 11.04.2018.

Hrvatska sto prije treba krenuti u izgradnju tvornice streljiva. Sto nam vrijedi najmodernija jurisna puska na svijetu ako streljivo kupujemo u Uzicama i Konjicu? Prvi Partizan i Igman su nam glavni dobavljaci. Osim pjesackoj streljiva mi trebamo kapacitete za proizvodnju minobacackih mina i topovskih zrna u kalibru 155 mm. Hrvatska se rjesava sovjetskog oruzja, a s njim i svog onog pustog streljiva kojeg smo pod Titovim rezimom gomilali 50 godina. Zalosno bi bilo da nam se dogodi da imamo strojnice i samohotke,a da nemamo sto iz njih ispaliti..

MA
MarkoPavlak
20:45 11.04.2018.

Pa koliki je problem bio odmah priznati da je napravljen odličan posao i razvlačiti ministra bez razloga. Naravno da će nam se ovaj posao isplatiti i da su Izraelci dobar partner.

Avatar milidobrović
milidobrović
18:31 11.04.2018.

Bravo, odluka o kupnji šesnaestica je dobar potez koji će brzo donijeti višestruke koristi. Vlastita tvornica streljiva nas oslobađa ovisnosti o o uvozu i jača privredu. Suradnja s Izraelom - pun pogodak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije