Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJU FIJASKO

Izračunali koliko će pandemijske mjere koštati njemačke maloporodajne tvrtke

Coronavirus - Stuttgart
SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
16.12.2020.
u 09:38

„Kraj godine, obično najsnažnija faza prodaje, pretvara se u fijasko za mnoge trgovce na malo“, rekao je direktor HDE-a Stefan Genth

Njemačka udruga maloprodajnih tvrtki HDE očekuje da će njemački trgovci, od kojih većina mora zatvoriti trgovine od srijede, izgubiti više od šest milijardi eura od predbožićne prodaje u odnosu na prošlu godinu.

„Kraj godine, obično najsnažnija faza prodaje, pretvara se u fijasko za mnoge trgovce na malo“, rekao je direktor HDE-a Stefan Genth.

HDE očekuje prodaju od nešto manje od 98 milijardi eura u studenom i prosincu, sedam posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Iako se očekuje da će internetska maloprodaja porasti za gotovo trećinu, na nešto manje od 20 milijardi eura, to neće nadoknaditi gubitke klasičnih trgovina, za koje se predviđa da će biti 14 posto, rekao je Genth. Početkom studenog industrijsko udruženje predviđalo je da će predbožićna prodaja doseći gotovo 104 milijarde eura.

Genth je upozorio da pandemija prijeti produbljivanjem podjela unutar maloprodajnog sektora lanaca luksuzne odjeće i pobjednika u krizi, koji uključuju internetske trgovine i supermarkete. „Mnoga poduzeća su, posebice u modnom sektoru, na rubu insolventnosti“, dodao je.

Bez daljnje državne potpore oko 50 tisuća trgovina s oko 250 tisuća zaposlenih, možda neće preživjeti krizu. Njemačka vlada obećala je nadoknaditi poduzećima do 75 posto prihoda na temelju razina iz prosinca 2019. kako bi im pomogla u drugoj polovini ovog mjeseca.

 

>> VEČERNJI TV Josip Aladrović: Rad je obustavljen za 85.000 radnika, svi će oni dobiti potpore

Ključne riječi

Komentara 6

ZB
Zoki-Bijela
10:02 16.12.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo

DU
Deleted user
18:58 16.12.2020.

Toliko je očito da baka Merkel radi za nekoga ali to nije njemačka

DU
Deleted user
11:53 16.12.2020.

njemačka brine za svoje građane i nemjeri koliko će ju to koštat.. gleda da spasi čim više života, život nemožeš kupit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije