Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iza bombe u Berlinu stoji prepoznatljiv rukopis Udbe!

Prijetnja je odgovor na članke u Der Spiegelu o Udbinim ubojicama i njihovim političkim zaštitnicima u Hrvatskoj
19. siječnja 2011. u 08:30 497 komentara 38 prikaza
bomba, berlin, veleposlanstvo (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Iza bombe poslane u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu stoji udbaški rukopis! Zaključak je to svih koji poznaju hrvatsku emigraciju i djelovanje jugoslavenske tajne službe. U nekim medijima odmah su bez dokaza izašle konstrukcije kako iza svega stoji radikalna hrvatska emigrantska desnica, što je dodatni argument u prilog tvrdnji da iza svega stoje upravo bivši udbaši.

Josipović nasjeo

Na to je nasjeo i Ivo Josipović, koji kaže kako je riječ o ekstremistima koji ne žele napredak Hrvatske. Bilo bi bolje da je rekao kako istraga mora utvrditi tko iza toga stoji jer ekstremisti mogu biti i bivši udbaši te njihovi zaštitnici kojima nije u interesu dobrobit Hrvatske, njezin ulazak u EU i razrješavanje mračnih strana jugoslavenskoga režima, posebice organiziranih ubojstava Hrvata u Njemačkoj. Bivši udbaši poslanom bombom priču sa sebe žele prebaciti na drugu stranu, žele ekstremnom prikazati nepostojeću hrvatsku radikalnu emigraciju, a zapravo ogoljuju sami sebe jer su u panici zbog stalnih njemačkih inzistiranja i istraga o spomenutim ubojstvima, posebice kad su u pitanju bivši šefovi Udbe Josip Perković i Zdravko Mustać. Bomba je odgovor na udarne članke u najutjecajnijem njemačkom magazinu Der Spiegelu koji piše o Udbinim ubojicama i njihovim političkim zaštitnicima u Hrvatskoj, a ovom se provokacijom njih želi prikazati žrtvama neoustaša koje danas štiti njemačka vlast.

To je, dakako, poruka i svima drugima koji se bave Udbinim ubojstvima i pišu o njima, ali i njihov pokušaj da spriječe najavljene prosvjede hrvatskih iseljenika u Njemačkoj kojima se za Josipovićeva posjeta Njemačkoj želi potaknuti procesuiranje odgovornih za Udbina ubojstva i njihovih počinitelja. Zanimljivo je da se kao pošiljatelj bombe navodi neka navodna organizacija “HF” pa se iz toga izvodi nepostojeća Hrvatska fronta, Hrvatski feniks ili Hrvati Frankfurta, čiji grb sliči onome u paketu s bombom, ali s time nemaju veze.

Nestao smisao postojanja

U hrvatskoj emigraciji bilo je pojedinaca koji su bili spremni i na ovakve akcije. No oni su danas ili mrtvi ili ubijeni u Domovinskom ratu, kao Miro Barešić, ili su u domovima za starije i nemoćne. Jedina emigrantska organizacija koja je posezala i za radikalnim akcijama bilo je Hrvatsko revolucionarno bratstvo koje je davno raspušteno, kao i brojne druge emigrantske organizacije koje su raspuštene početkom 90-ih jer je, kad je Hrvatska postala samostalna, nestao smisao njihova postojanja. Pozivi na ubijanje Udbaški je to rukopis i zato što je Udba bila ta koja je kroz pojedine emigrantske organizacije i časopise provocirala krvoprolića kako bi sve emigrante prikazala ekstremistima.

Najbolji je primjer “Hrvatska fronta”, povremeni emigrantski časopis čijih je nekoliko brojeva izašlo od 1979. do 1981. i u kojima se radikalno pozivalo na ubijanje i postavljanje bombi. Već su tada Hrvati sumnjali da iza svega stoji Udba. Urednik je bio Stjepan Mesek, za kojeg se danas zna da je bio doušnik Udbe pod pseudonimom “Dubravko” te da su ga na vezi držala dvojica službenika Udbe u Zagrebu, Milan Munjas i Mišo Deverić.

O prijetnji bombom i ekstremistima Pred

O prijetnji bombom i ekstremistima

Predsjednik RH Ivo Josipović u tvornici Končar osvrnuo se na prijetnju bombom uoči svoga puta u Njemačku: – Jasno da ne odustajem od putovanja u Njemačku. Očito je riječ o ekstremistima kojima hrvatske vrijednosti i hrvatski napredak ništa ne znače – kazao je Josipović. Osiguranje mu, kaže, nije pojačano zbog prijetnji.

– Hrvatska je sigurna zemlja – poručio je Josipović.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • -obrisani-:

  ADMIN je tursko ime...seljo,seljavi...kakve veze ima admin sa srbijom sem ako nije iz sandzaka....

 • Avatar million
  million:

  Cije je Kosovo ljudi ? hahaha

 • -obrisani-:

  . . .da nije bilo minhen bojne nas bi rusi napali s leđa...... . . .