Naslovnica Vijesti Svijet

Iz Vlade nema podrške Kataloniji jer je nisu ni tražili

Stav Unije
: Riječ je o unutarnjem pitanju u koje se članice EU ne žele miješati.
13. veljače 2014. u 19:30 6 komentara 1044 prikaza
Artur Mas
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/2

Pismo o referendumu koje je katalonski predsjednik Artur Mas potpisao krajem prošle godine te poslao svim čelnicima država članica Europske unije, osim Španjolske, te visokim dužnosnicima EU, nikada nije stiglo u Hrvatsku, ni na adresu Vlade, koja je bila označena kao primatelj, ni na adresu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ipak nije apel

To je samo jedan od razloga zašto se hrvatske vlasti dosad nisu očitovale o najavljenom referendumu o nezavisnosti te pokrajine na sjeveru Španjolske. Također, doznajemo, Masovo pismo nije stiglo u još četiri europske države, među kojima je i Cipar. Iako je u katalonskim i hrvatskim medijima pismo predsjednika Masa nazvano “apelom za podršku referendumu i neovisnosti u procesu osamostaljenja”, od izvora koji su to pismo imali u rukama doznajemo njegov da sadržaj ne ide u tom smjeru. U pismu na engleskom jeziku, istom za sve čelnike EU, samo se navodi trenutačno stanje stvari i ne traži se ni podršku, a zapravo ni komentar. Tako – čak i kad bi i željele – hrvatske se vlasti nisu na osnovi čega imale očitovati.

katalonija | Autor : Reuters/PIXSELL (Ilustracija) Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

No znakovito je da nitko od čelnika država koje su dobile pisma, što uključuje i njemačku kancelarku Angelu Markel, nije ga komentirao. Iako je još rano za komentiranje neovisnosti jer je i referendum najavljen za studeni ove godine upitan, države su redom smatrale da je dovoljno što je iz institucija EU poslana poruka kako je riječ o unutarnjopolitičkom pitanju. Isti stav, doznajemo, ima i Hrvatska bez obzira na to koliko se u katalonskim medijima i među političarima Hrvatska navodi kao uzor u procesu osamostaljenja.

Nesiguran euro

No dok je osamostaljenje jedna stvar, EU, kao i Hrvatska, jasno su se očitovali kako bi tretirali novu državu. Hrvatska smatra, kao princip, da nema automatskog članstva u EU te da svaka država treba proći proceduru prijama. Tako da bi – dođe li do toga – isto očekivali i od Katalonije. Politička i ekonomska izolacija iz EU nagnala je prije dva dana 60 njemačkih investitora u Kataloniji da potpišu manifest protiv osamostaljenja. Izlazak iz EU, novi uvjeti poslovanja te nesiguran euro dovode u pitanje strana ulaganja uz najavu odlaska, što bi mogla biti karta koja će pokolebati Katalonce.

>>Katalonci: Hrvati, dajte nam potporu za državu

>>‘Nemate vi dovoljno tenkova da zaustavite neovisnost Katalonije’

Kviz
KVIZ
Testiraj svoje znanje: Otkrij jesi li pravi jezikoslovac?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  moja podrska Kataloncima

 • tajo777:

  Katalonci od ove vlade tražili podršku???? Pa ova vlada nije htjela ni Hrvatsku!!!!!

 • istri:

  sto se tice prava. ako mi dajemo podrsku kataloniji onada moze i :NE ISTRANIMA . VEC ISTRI .