Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPOVI MEGA AFERE

Ivo Sanader ponovo na sudu zbog Fimi medije

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
23.05.2024.
u 10:54

Pravomoćnom presudom u aferi Fimi media bilo je utvrđeno je da  je tih 11,9 milijuna kuna bila nezakonita zarada Fimi medije u poslovima koje je Fimi medija imala s državnim poduzećima, iz kojih se izvlačio novac

Iako su u aferi Fimi media pravomoćno osuđeni i HDZ i njihov bivši premijer Ivo Sanader, repovi tog postupka još se vuku po  hrvatskim sudnicama. A jedan takav rep, koji se odnosi na oduzimanje milijunske protupravno stečene imovinske koristi od Arijane Jurak, kćeri i nasljednice Nevenke Jurak, ponovo se našao na zagrebačkom Županijskom sudu nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) ukinuo raniju odluku iz listopada 2022. kojom je bilo odlučeno da se  2,5 milijuna protupravno stečene imovinske koristi  oduzima od Arijane Jurak te uplaćuje u proračun. A u proračun je trebao biti transferiran i iznos od gotovo 11,9 milijuna kuna protupravne imovinske koristi Fimi medije, koji su bili deponirani na posebnom računu zagrebačkog Županijskog suda.

Pravomoćnom presudom u aferi Fimi media bilo je utvrđeno je da  je tih 11,9 milijuna kuna bila nezakonita zarada Fimi medije u poslovima koje je Fimi medija imala s državnim poduzećima, iz kojih se izvlačio novac. Taj se novac poslije koristio za financiranje crnih fondova HDZ-a i osobnih potreba Ive Sanadera, a nakon pravomoćne presude, taj se novac morao oduzeti u posebnom postupku. Ista stvar je bila i sa spomenutih 2,5 milijuna kuna, za koje je presudom utvrđeno da su nepripadna imovinska korist Nevenke Jurak. Ona je u međuvremenu umrla, njezina tvrtka je otišla u stečaj, a spomenuti sudski postupak bio je zapravo formalnost koja se morala provesti da bi se taj novac sa sudskih pologa i službeno transferirao u proračun.

No VKS očito nije tako mislio kada je lani u kolovozu ukinuo tu presudu jer na prethodnom suđenju nisu saslušani Ivo Sanader i ostali, pa će se po uputi VKS-a to napraviti u ponovljenom postupku. 

 Sanader pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora te mu je oduzeto 14,9 milijuna kuna. HDZ je kažnjen novčanom kaznom od 3,5 milijuna te im je oduzeto 14,6 milijuna kuna. Mladen Barišić osuđen je na dvije godine i 10 mjeseci zatvora, Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca zavora dok je Ratko Maček oslobođen optužbi.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije