Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac Ivan Turudić:

Poricanje karaktera Domovinskog rata – u Kazneni zakon

Ivan Turudić
Petar Glebov/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
19.03.2015.
u 17:00

To bi možda branitelje ponukalo da prekinu prosvjed

U Kazneni zakon trebalo bi ugraditi djelo poricanja karaktera Domovinskog rata - smatra predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić koji tom izjavom sugerira Ministarstvu pravosuđa da paketu izmjena Kaznenog zakona što ga je pripremilo za drugo saborsko čitanje doda i to djelo.

– Branitelji koji zbog nezadovoljstva svojim statusom i načinom na koji se tretira Domovinski rat prosvjeduju u Savskoj sigurno bi pozdravili takav potez, a možda bi ih to ponukalo i da prekinu prosvjed – smatra Turudić.

Na pitanje tko bi počinio delikt poricanja karaktera Domovinskog rata, odgovara da bi to bili slučajevi u kojima bi se tvrdilo da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku, već obrnuto ili kada bi netko rekao da Domovinski rat nije bio oslobađajući, nego građanski i slično.

Turudić ističe da bi trebalo vrlo pažljivo formulirati to djelo kako se ne bi pretvorilo u verbalni delikt ili djelo klevete. Potvrdu svojoj inicijativi nalazi u francuskom Kaznenom zakonu koji sankcionira poricanje ratnih zločina u Alžiru, te u njemačkom, koji predviđa kazneno djelo poricanja holokausta.

>>U Hrvatskoj zbog pljuske djetetu u zatvor do 5 godina

 

>>'USKOK nije ismijao suce u slučaju Bandić'

>>Ivan Turudić: Ustavni sud je politički obojen

Komentara 27

Avatar dmitarX
dmitarX
23:11 19.03.2015.

Prije će ovi udbashi počiniti kolektivni suicid nego tako nešto priznati. Samo tako, Turudiću, inzistiraj!

LE
LeonardS
19:07 19.03.2015.

Kako Turudiću to napraviti kad sami suci naglašavaju samo HVO a HV ni ne spominju, to su dvije vojske iz dvije države, educiraj te suce

SR
sta_reci
21:28 19.03.2015.

Domovinski rat je naravno bio obranbeni rat od srpskih agresora, srpske JNA i unutarnje do zuba naoruzane boranije. Okupacija 1/3 tudeg teritorija i proglasiti ih tudim, ne moze biti gradanski rat. No, nikakve zabrane u Kaznenom Zakonu ne ce promijenitii misljenje onih koji misle drugacije, i mislim da je to potpuno nepotrebno, naprotiv dati ce ljudima priliku da sapucu kako je njihova "istina" zabranjena. Nista ne treba braniti, vec treba raditi na tome da se siri pozitivna istina o Domovinskom ratu, o cemu se jos uvijek dovoljno ne prica. Puno je tog sakrivenog u ime "dobrosusjedskih odnosa", ali sve bi trebalo izaci na vidjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije