Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačko skidanje četiriju hrvatskih županija s liste rizičnih zbog korone odrazit će se na turizam za Uskrs

Istra je jedina zelena regija na Mediteranu

Foto: Pixsell
1/4
11.03.2021.
u 13:43

Vijest da smo zeleni imat će pozitivne efekte, kaže direktor TZ-a Istre Denis Ivošević

Do Uskrsa, koji obično znači i početak ozbiljnijih turističkih dolazaka, ostalo je svega dvadesetak dana pa vijest o tome da je Njemačka na listu zelenih regija uvrstila Istru te Požeško-slavonsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Krapinsko-zagorsku županiju dolazi u pravi trenutak.

Tim više što je Istra prema njemačkom Institutu za zdravstvo “Robert Koch”, koji kao mjerilo stvari citiraju mnogi ne samo u Europi nego i u Americi, jedina “zelena” mediteranska regija. Za naše tradicionalno najbrojnije goste Nijemce to konkretno znači da od protekle nedjelje po povratku iz Istre i spomenute tri kontinentalne hrvatske županije do daljnjeg ne trebaju PCR test ili u karantenu.

Stranaca više od domaćih

– Činjenica da je Istra jedna od nekolicine zelenih regija u cijeloj Europi, i to u trenutku kada sve zemlje članice EU bilježe rast trenda oboljelih, odašilje odličnu poruku pred početak sezone. Nijemcima je Istra još u sjećanju kao jedna od posljednjih europskih regija koje su ostale u “zelenom” prošle jeseni pa sada ova dobra situacija pred sezonu sigurno pozitivno utječe na generalnu percepciju Istre i Hrvatske – ističe direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, koji podsjeća da su povoljna epidemiološka situacija i percepcija sigurnosti ključ za uspjeh ove sezone.

U Istri se, inače, trenutačno odmara oko 2500 od ukupno 11.000 turista u Hrvatskoj, a broj stranih gostiju odnedavno je napokon veći od broja domaćih. Brojke svaki vikend pomalo rastu, a tamošnji domaćini unatoč dobrim vijestima iz Njemačke ne stavljaju sve karte na Uskrs.

– I u normalnim godinama za Uskrs bi Istra imala 90.000 do 180.000 ili 200.000 noćenja, ovisno o tome kada taj blagdan padne, što je u odnosu na 29 milijuna noćenja tijekom godine zapravo jedna kap. Vijest o tome da je Istra jedina zelena na Mediteranu svakako je vrlo pozitivna, to još jednom potvrđuje koliko su stvari kod nas dobro položene i organizirane te da javni i privatni sektor odlično surađuju. Sve skupa će, kad govorimo o samom Uskrsu, imati povoljne efekte, ali više psihološki nego financijski No ovo je godina u kojoj su i takve stvari jako važne – zadovoljan je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević, koji se nada da će uskoro zaživjeti i tzv. COVID putovnice kao alat ubrzanja i pojednostavljenje putovanja.

Doći će i strani novinari

Uskrs će svakako biti veliki test za domaćine u Hrvatskoj, a bude li, recimo, Istra i tada uživala status jedine zelene mediteranske regije, tih dana se može očekivati i radoznale novinarske ekipe u potrazi za bilo pozitivnim bilo negativnim primjerima. Nažalost, već jučer su se koronabrojke pokvarile pa je čak i Istra zabilježila rekord s 91 novim slučajem zaraze.

– Sezona će biti složena, puno toga još je neizvjesno, ali početak svega je imati dobru epidemiološku situaciju. Europljani imaju golemu želju za putovanjima, kao i domaćini da ih ugoste. Hrvatska teoretski može imati bolju sezonu nego lani, ali to se svakako neće slučajno dogoditi, nego samo uz odgovorno ponašanje svih, dobre brojke i ozbiljan pristup kojim ćemo demonstrirati da se o zdravlju naših gostiju brinemo bar kao i zemlja iz koje dolaze, a poželjno je i bolje od toga. Trebat će nam i umješnost diplomacije, jer sve na kraju prolazi i kroz politički filtar. Za Uskrs bi moglo biti gostiju, ali od njihova broja važnije je da ne bude ispada i da odjeci budu dobri. Rekao bih da u ovu turističku sezonu treba ući oprezno – smatra vlasnik njemačkog turoperatora ID Riva tours Selmir Ognjenović

Komentara 5

Avatar Mali Berica
Mali Berica
15:07 11.03.2021.

Moj prijatelj koji živi u Istri imao je 10 dana ogromnu temperaturu i jako je smršavio, dva puta se testirao i oba puta je test bio negativan, njegova doktorica ne može vjerovati jer je 100% sigurna da je imao Koronu. Tko zna koliko ima takvih slučajeva, prema tome prestanite pričati bajke o Istri u kojoj tobože žive odgovorni ljudi, dok su Slovenci, Nijemci i cijeli svijet neodgovorni. Svi mi jako dobro znamo da bi država davno bankrotirala bez 12 milijardi eura prometa od turizma, u tom grmu leži zec lažete zbog turizma, kao što lažete još puno toga, a to vam najbolje može objasniti istrijan Damir Kajin.

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
08:47 12.03.2021.

Tako je i Ulajnik bio uspjesno brodogradiliste , radio brodove posebne , naravno da su posebni kad na svakom brodu u startu naprave gubitak 30% , da je kukuriku koalicija na vlasti Uljanik bi i dalje radio te posebne brodovee ,ne znam zasto al tim sparogarima nista ne vjerujem , cim oni govore talijanski a izjasnjavaju se kao Istrijani , crvena je to banda

RM
rmajstor
00:50 12.03.2021.

Istrani pametni, neće valjda brojati "zaražene" prc testovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije