Naslovnica Vijesti Svijet

Ispraćaj talijanskih vojnika poginulih u Afganistanu

Umberto Bossi, čelnik Sjeverne lige i ministar u vladi desnog centra Silvija Berlusconija zatražio je povlačenje svih 2800 talijanskih vojnika iz Afganistana.
21. rujna 2009. u 13:38 4 komentara 18 prikaza
italija, sprovod vojnika
Foto: AFP
Pogledajte galeriju 1/6

RIM – Italija je u ponedjeljak ispratila šestoricu svojih vojnika koji su poginuli 17. rujna u Kabulu, kada je njihov konvoj napao kamikaza s automobilom s oko 150 kilograma eksploziva.

Misa je održana u rimskoj bazilici svetog Pavla izvan zidina.
Simbol ne samo ovog ispraćaja, već i osjećaja žalosti u cijeloj zemlji, je sedmogodišnji dječak Martin, sin poginulog kapetana Antonija Fortunata. Kada su ljesovi šestorice vojnika postavljeni u baziliku, prije početka mise, Martin se ustao sa svoje stolice i otrčao do lijesa u kojem se nalazio njegov otac. Najprije je pogladio sliku oca, a zatim talijansku zastavu na lijesu te bacio pogled na beretku naslonjenu na jastuk i trčeći pred uzvanicima vratio se mami u zagrljaj. 
Dirljiv trenutak izazvao je suze u očima svih prisutnih ne samo u bazilici, već i pred televizorima koji su pratili svečani državni ispraćaj talijanskih junaka iz Afganistana.
 
I na dan ispraćaja nije manjkalo polemika. Umberto Bossi, čelnik Sjeverne lige i ministar u vladi desnog centra Silvija Berlusconija zatražio je povlačenje svih 2800 talijanskih vojnika iz Afganistana. - Poslali smo ih tamo, a vratili su se mrtvi - rekao je Bossi.S ovih šest poginulih, ukupno je 21 talijanski vojnik izgubio život u Afganistanu od 2001. godine.
- Svi se trebaju vratiti svojim kućama do Božića - zatražio je Bossi. No, vratit će se samo 500 vojnika koliko ih je bilo poslano u  Afganistan u povodu predsjedničkih izbora 20. kolovoza. Vrh Italije, od šefa države Giorgia Napolitana, do premijera Berlusconija, pa i oporbeni lijevi centar, drže kako povlačenje vojnika treba biti dogovoreno sa saveznicima.

- Moramo zadobiti povjerenje afganistanskog pučanstva - izjavio je ministar vanjskih poslova Franco Frattini i predložio da se ministri vanjskih poslova zemalja koje su dale svoje vojnike u sastav snaga UN-a, a ima ukupno 42 zemlje, uključujući i Hrvatsku, sastanu u Kabulu kao znak suosjećanja s onima koji pate. - Taj bi se sastanak mogao održati i prije kraja ove godine, a način na koji bi se stvorilo povjerenje nije slanje novih vojnika, već izgradnja škola i bolnica. Podizanje 30.000 škola bilo bi za Afganistance značajnije od 100.000 vojnika - drži Frattini. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • izgnanik:

    stvarno zalosno pogunilu 21 italijanski vojnik u afganistanu,mnoga djeca ostala sirocad. ali sa zlom natoa stvarno mizerija.kolko je samo poginulo afganistanaca ,bilo mudahedina ili talibana,djecetih istih.kolko je ostalo bez domova .a sve pod izgovorom borba protiv terorizma a u stvari ... prikaži još! borba za kontrolu narko trzista i priblizavanja kini.

  • GP66:

    Ako su morali da idu u Afganistan,onda ok. ako nisu morali a sami su odabrali,j.ebi ga,shit happens. koji razlozi moraju da te natjeraju da za racun neke organizacije ides ubijati???? mada se to danas zove;preobracanje u demokraciju. zastita ljudskih prava,zastita ... prikaži još! demokracije i interesa Americkog naroda, rat protiv terorista........ naravno saucesce porodicama poginulih

  • -obrisani-:

    Račun za okupaciju Afganistana je već stigao USA, Britaniji, Španiji(koja ga je uredno platila i napustila kafanu) i sada Italiji. Isti račun će stići i Hrvatskoj kad tad. Ne navijam! Ne može Hrvatska po vazalnoj naredbi okupirati tuđu zemlju a ... prikaži još! to pravo osporavati drugima na svojoj teritoriji.