Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Institut Ruđer Bošković utajio 7,5 milijuna kuna poreza

Krešimir Pavelić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
12.12.2011.
u 12:00

Znanstvenici preko ugovora izmišljenih studenata 2,2 mil. kuna isplatili sebi

Institut Ruđer Bošković (IRB) duguje državi sedam i pol milijuna kuna za neplaćene poreze i doprinose na plaće u 2008. godini. Utvrdila je to Porezna uprava na osnovi uvida u poslovne knjige i dokumentaciju za nadzora koji je obavljala od svibnja do studenog ove godine. Prema zapisniku o obavljenom inspekcijskom nadzoru, u čijem smo posjedu i na koji se institut ima pravo očitovati, utvrđeno je da je IRB u 2008. godini temeljem ugovora sa studentskim servisima u Zagrebu i Karlovcu isplatio bruto iznos od oko 2,2 milijuna kuna, od čega je najveći dio ugovora fiktivan. Scenarij opisan u zapisniku bio je sljedeći. Nositelji znanstvenih projekata zaključivali su studentske ugovore, svojim potpisom potvrđivali nevjerodostojne podatke na ugovorima temeljem kojih im je preko studenata isplaćen novac. Studentski ugovori, piše u zapisniku, glasili su na ime studenata koji nisu radili za institut. Naime, institut je Poreznoj upravi dao samo očitovanja nositelja projekata vezana za izvršenja po studentskim ugovorima, ali ne i vjerodostojnu dokumentaciju koja bi potvrdila da su studenti zaista obavljali ugovorene poslove. Nadalje, utvrđeno je i da je IRB svojim zaposlenicima isplaćivao i autorske honorare za koje nije obračunao doprinose te je neispravno obračunao porez i prirez.

Niz nepravilnosti pronađen je i kod vođenja putnih naloga, a ime koje “iskače” jest ono Krešimira Pavelića, uglednog liječnika i predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost te njegove supruge Sandre Kraljević-Pavelić.

Lažni kilometri i zarada

Prema zapisniku, putni nalazi supružnika koji su 2008. godine radili u IRB-u te na Medicinskom fakultetu u Rijeci nisu vjerodostojni. Porezna je, primjerice, utvrdila da je Pavelić u svojim putnim nalozima za put u Beč, Ljubljanu i Trst naveo korištenje osobnog automobila audi 4 u istom vremenu kada je i njegova supruga S. Kraljević-Pavelić navela korištenje istog osobnog automobila u putnim nalozima za put u Rijeku, Trst i Rijeku. Oboje su obračunali korištenje osobnog automobila po svakom putnom nalogu po cijeni od dvije kune po kilometru. Također, temeljem putnih naloga i priložene dokumentacije, utvrđeno je da uz putne naloge Krešimira Pavelića za simpozije, konferencije i predavanja ne postoje planovi, programi, pozivi i uplaćena kotizacija, da putni nalozi, jednim dijelom, ne sadrže izvješća o obavljenom putu i rezultatima tog puta, da putni nalozi za višednevna službena putovanja ne sadrže troškove smještaja, da je za istu relaciju naveden različit broj kilometara upotrebe vlastitog automobila u službene svrhe, da je za korištenje osobnog automobila u inozemstvo priložena samo cestarina u RH... Inače, IRB je Paveliću u 2008. godini izdao putnih naloga u vrijednosti od oko 150 tisuća kuna.

“To su njeni spinovi”

– To je sve izfrizirano na institutu u režiji nove ravnateljice Danice Ramljak. Već me u nekoliko navrata pokušala diskreditirati u medijima jer sam upozorio na njenu nekompetentnost i loš rad. Kako je Porezna uprava uopće mogla doći do tih podataka?! Sa mnom nitko nije kontaktirao u vezi s time. To su sve spinovi ravnateljice koja na IRB-u kroji što hoće i kako hoće i svi je se boje – tvrdi Krešimir Pavelić.

Da cijela priča još nije ni blizu kraju, vjeruje i šef Upravnog vijeća IRB-a Slavko Krajcar, koji je tu dužnost obnašao i 2008. godine, na koju se nadzor i odnosi.

– U postupku nadzora postoji nekoliko stupnjeva i do konačnog rješenja proći će puno vremena. Osim toga, institut se na taj zapisnik sada tek treba očitovati. On je u svakom slučaju promjenjiv – napominje Krajcar.

Komentara 28

AN
ankicascreiber
12:29 12.12.2011.

Nemoguce je da je Danica Ramljak dobila poziciju ravnateljice instituta i da je bio otvoren i posten natjecaj. Tu pocinje korupcija na Ruderu. U Hrvatskoj ima stotine ljudi koji su bolje kvalificirani za vodenje IRBa nego Danica Ramljak.

VA
Valerija007
12:51 12.12.2011.

Inspekcija bi Ruđer trebala detalno pregledati. Osim što izvlače novac kroz studente i lažne putne naloge bave se i jednom strašnom praksom: izrabljivanjem ljudi. Naime, završeni studenti pristaju na \"volontiranje\" , dakle rade bez plaće i ikakvih radnih prava po godinu dana i duže, a sve u nadi da će ih kad tad primiti u radni odnos. Nekima se na karju i posreći, no zaista je sramota da se čak i u znanstvenoj instituciji može na takav način postupati s ljudima.

AN
ankicascreiber
12:27 12.12.2011.

Znastvene baze podataka jasno pokazuju da Danica Ramljak nema dovoljne znastvne kvalifikacije niti reference da bi bila na čelu Rudera. Gotovo je nemoguče da osoba njenog kalibra dobije bilo koju značajniju laboratorisku poziciju na Ruderu, a da ne govorimo poziciju ravnateljice. Svi mogu lako provjeriti da Danica Ramljak nema znastvene kvalifikacije. Google Pubmed, stavi pretragu Danica Ramljak. Ono sto ce izaci je jad i bijeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije